Πιστοποίηση Σχολείων με Esafety Label

Το πιστοποιητικό για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο προσφέρει μια εικόνα για τις προδιαγραφές eSafety στα σχολεία στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Σε αυτή τη δράση, θα μοιραστείτε ανώνυμα δεδομένα του σχολείου με βάση υποβληθέντα έντυπα αξιολόγησης, ορθές πρακτικές, πηγές και έγγραφα πολιτικής τα οποία θα σας βοηθήσουν να προωθήσετε την υπεύθυνη χρήση των διαδικτυακών τεχνολογιών από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας.

Τα πρώτα βήματα…

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός, με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου και την ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων, καλείται σε πρώτη φάση να δημιουργήσει λογαριασμό στο Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο μέσω της ιστοσελίδας: http://www.esafetylabel.eu/web/teacher/welcome. Προτιμάται το όνομα χρήστη να ανταποκρίνεται περισσότερο στο σχολείο (μόνο γράμματα και αριθμοί, με ελάχιστο 6 χαρακτήρες). Στα πεδία όνομα και επώνυμο, προτιμάται το όνομα του υπεύθυνου εκπαιδευτικού ο οποίος θα έχει και το συντονιστικό ρόλο. Ο κωδικός πρόσβασης πρέπει να είναι ισχυρός (ελάχιστο 6 χαρακτήρες) και να περιέχει ένα συνδυασμό γραμμάτων (τουλάχιστον ένα ψηφίο). Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την επιβεβαίωση του κωδικού πρόσβασης και τη συμπλήρωση του τυχαίου κειμένου ως έλεγχο ασφαλείας.

Κατόπιν, αφού δημιουργήσετε το λογαριασμό του σχολείου σας, αιτείστε για το πιστοποιητικό eSafety συμπληρώνοντας ένα online έντυπο αξιολόγησης. Στη συνέχεια θα λάβετε ένα προσαρμοσμένο Σχέδιο Δράσης που ισχύει σε χρονική διάρκεια το πολύ για 18 μήνες. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο,  ως εθνικός συντονιστής, μπορεί να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία κατά καιρό, ως μέσο για να εξασφαλιστεί ότι το σήμα έχει αναγνωριστεί ως ένα πολύτιμο, αξιόπιστο σήμα κατατεθέν των υψηλών προδιαγραφών eSafety στα σχολεία.

Τι συμβαίνει αν το σχολείο δεν λάβει την ετικέτα μετά την υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης;

Πρέπει το σχολείο να περιμένει έναν χρόνο για να υποβάλει εκ νέου αίτηση;
Ενώ θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο για να υποβάλει εκ νέου το Έντυπο Αξιολόγησης, στο μεταξύ μπορεί να αποκτήσει τη χάλκινη ετικέτα με την ανάρτηση αποδεικτικών στοιχείων που περιγράφονται στο εξατομικευμένο σχέδιο δράσης. Τα αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να είναι π.χ. ένα έγγραφο για την πολιτική ή μια απλή περιγραφή του τι έχει κάνει στο μεταξύ στο σχολείο. Καθώς η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι μια ολιστική προσέγγιση για το σχολείο, είναι καλό να προσκαλέσει και άλλους εκπαιδευτικούς να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.esafetylabel.eu.  Επίσης, το να συμμετέχει στο φόρουμ της κοινότητας, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του υπεύθυνου εκπαιδευτικού από το σχολείο.

Πώς μπορεί ένα σχολείο να προσεγγίσει την αργυρή ετικέτα;

Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αμέσως μετά την υποβολή της φόρμας αξιολόγησης. Ο εθνικός συντονιστής Α. Λούβρης, μέσω του επίσημου ενημερωτικού site του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι το σχολείο το “αξίζει”. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποδείξει το κάθε σχολείο, είναι με την ανάρτηση στοιχείων στο χώρο της κοινότητας που του αναλογεί.

Τέλος, πώς μπορεί ένα σχολείο να προσεγγίσει τη χρυσή ετικέτα;
Ένα “χρυσό” σχολείο είναι ένα σχολείο ειδικό στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας και υποστηρίζει τα γύρω σχολεία τοπικά με συμβουλές. Μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στο φόρουμ, αν και θα μπορούσε επίσης να παρέχει offline δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν εθνικά.

infolabel1

infolabel2

Διαβάστε περισσότερα στους Ιστοτόπους: http://internet-safety.sch.gr και http://www.esafetylabel.eu

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο