Δημιουργία Ιστοτόπων με WordPress στο Π.Σ.Δ.
Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω, να σας παρουσιάσω όσο πιο απλά και σύντομα γίνεται, τα βήματα με τα οποία μπορεί ο καθένας σας να δημιουργήσει ένα Ιστότοπο σε WordPress και να τον ανεβάσει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Αν δεν έχετε ασχοληθεί ξανά, ίσως σας τρομάζει η ιδέα, αλλά επειδή κάποτε ήμουν στην ίδια θέση με εσάς, έχω να σας πω να μη φοβάστε και να τολμήσετε να ακολουθήσετε τον οδηγό για να δημιουργήσετε Ιστότοπο (προσωπικό ή για το Σχολείο σας).
Δε θα μπω καθόλου σε τεχνικές λεπτομέρειες, παρά μόνο σε ότι χρειάζεστε για να το δημιουργήσετε.
1ο Βήμα: Συνδεθείτε στο ΠΣΔ με τους κωδικούς σας και επιλέξτε το σύνδεσμο mysch. Αφού συνδεθείτε, επιλέξτε από την αριστερή πλευρική στήλη τον Πίνακα Ελέγχου και στη συνέχεια τις Ρυθμίσεις βάσης δεδομένων MySQL. Εδώ θα προσθέσετε μια βάση δεδομένων για το WordPress.
Προσοχή τώρα!!!
Σημειώστε το όνομα εξυπηρετητή, το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης, και το όνομα της βάσης δεδομένων, καθώς θα χρειαστούν αργότερα για την εγκατάσταση του WordPress.
Την Ιστοσελίδα θα την ετοιμάσουμε πρώτα “τοπικά” στον Υπολογιστή μας, και στη συνέχεια θα την ανεβάσουμε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. θα χρειαστεί λοιπόν να στήσουμε ένα τοπικό server στον υπολογιστή μας.
2ο βήμα λοιπόν η εγκατάσταση του xampp στον Υπολογιστή μας. Συνδεθείτε εδώ και εγκαταστήστε την τελευταία έκδοση του xampp. Εναλλακτικά, ψάχνοντας λιγάκι παραπάνω μπορείτε να βρείτε και να εγκαταστήσετε μια Lite έκδοση ή μια portable. Επειδή έχω δοκιμάσει αρκετές και κάποιες δεν δούλευαν για άγνωστο λόγο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν εδώ. Από τη στιγμή που θα την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, δε θέλει εγκατάσταση και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε αποσυμπίεση του φακέλου xampp στο σκληρό σας δίσκο, σε ριζικό φάκελο (δηλαδή C:\xampp, D:\xampp, κ.ο.κ.). Στη συνέχεια ανοίγουμε το φάκελο του xampp και τρέχουμε το αρχείο xampp-control.exe
μόλις το κάνουμε θα δούμε την παρακάτω φόρμα:
και πρέπει να πατήσετε τα 2 start (του Apache και της MySQL), και θα δείτε αυτό:
Να σημειώσω εδώ, πως αν δεν ανοίγει η θύρα του Apache, τότε η πιο πιθανή αιτία είναι να έχετε στον Υπολογιστή σας ανοικτό το Skype. (Κλείνετε το skype, πατάτε πάλι το Start, και λογικά τώρα όλα θα είναι μια χαρά).
Για να δούμε αν πράγματι είναι όλα μια χαρά, θα ανοίξουμε ένα browser και θα δώσουμε τη διεύθυνση: http://127.0.0.1/ ή http://localhost/
Αν όλα είναι σωστά, θα πρέπει να δούμε την αρχική σελίδα του XAMPP:
3ο βήμα η δημιουργία της βάσης δεδομένων mySQL.
Πληκτρολογήστε σε ένα Browser τη διεύθυνση: http://localhost/phpmyadmin/
Επιλέγουμε «Βάσεις Δεδομένων» και στο πεδίο ονόματος βάζουμε το ίδιο όνομα που έχουμε στο ΠΣΔ, ενώ στο πεδίο «Σύνθεση» επιλέγουμε «utf8_general_ci»:
Αν τελειώσαμε με τα παραπάνω επιλέγουμε τη βάση που δημιουργήσαμε και κατόπιν το μενού Περισσότερα ->Δικαιώματα. Επιλέγουμε «Προσθήκη νέου Χρήστη», συμπληρώνουμε τα στοιχεία και δημιουργούμε το χρήστη. Στο πεδίο φιλοξενητής επιλέγετε Τοπικό (localhost). Αν τα κάναμε όλα σωστά έχουμε ένα τοπικό περιβάλλον ανάπτυξης το οποίο είναι όμοιο με του ΠΣΔ.
4ο βήμα η εγκατάσταση του WordPress:
στο φάκελο του xampp, υπάρχει ο φάκελος htdocs. Ανοίξτε τον και δημιουργήστε ένα φάκελο με όνομα WordPress. Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του WordPress στα Ελληνικά από εδώ.
Αποσυμπιέστε το φάκελο και ρίξτε όλα τα αρχεία του WordPress στο φάκελο WordPress που δημιουργήσατε στο φάκελο htdocs του xampp.
Στη συνέχεια πληκτρολογήστε σε ένα browser τη διεύθυνση http://localhost/wordpress/ και αν πήγαν όλα καλά θα δούμε αυτό:
Πατάμε το κουμπί Πάμε, συμπληρώνουμε τα στοιχεία της βάσης, και ακολουθούμε τα βήματα…
…για να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση του WordPress.
Μόλις τελειώσουμε την εγκατάσταση θα έχουμε στη διεύθυνση:
http://localhost/wordpress/wp-admin/ τον πίνακα ελέγχου της Ιστοσελίδας μας (δηλαδή τη διαχείριση)
και στη διεύθυνση: http://localhost/wordpress/ την προβολή της Ιστοσελίδας μας.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να γράφουμε άρθρα, να αλλάξουμε θέμα, κλπ, αλλά δεν θα το κάνουμε ακόμη.
Επειδή, έχω δοκιμάσει να ανεβάσω στο ΠΣΔ ένα πλήρη Ιστότοπο, με αρκετά άρθρα και αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα (όπως να κόβεται η σύνδεση, η βάση να είναι αρκετά μεγάλη και να έχει θέματα…), συνιστώ σε όλους, μόλις ολοκλήρώσετε την εγκατάσταση του WordPress, να ανεβάσετε τον Ιστότοπο στο ΠΣΔ και στη συνέχεια να προσθέσετε το υλικό σας.
Ας ανεβάσουμε λοιπόν τον Ιστότοπό μας.
Για να πάρουμε από τον τοπικό φάκελο του xampp την εγκατάστασή μας και να την ανεβάσουμε στο Σχολικό Δίκτυο, θα χρειαστεί να μεταφέρουμε όλα τα αρχεία μας μέσω ftp. Ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας την εφαρμογή FileZilla FTP Client. Αφού εγκατασταθεί θα ανεβάσουμε όλα τα αρχεία από τον τοπικό φάκελο \xampp\htdocs\wordpress σε ένα υποφάκελο (πχ /wordpress) του λογαριασμού μας στο ΠΣΔ.Ο υποφάκελος δεν είναι υποχρεωτικός αλλά βοηθά στο να μη γεμίζουμε το ριζικό μας κατάλογο στο ΠΣΔ.
Επόμενο βήμα η διόρθωση του αρχείου wp-config.php ώστε να περιέχει τους σωστούς ορισμούς DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD και DB_HOST σύμφωνα με αυτά που κάναμε στο βήμα 1.
Στη συνέχεια πρέπει να ανεβάσουμε και τα δεδομένα της βάσης δεδομένων mySQL που δημιουργήσαμε τοπικά και να τα εισάγουμε στη βάση που φτιάξαμε στο βήμα 1. Οπότε σε ένα browser θα συνδεθούμε στη διεύθυνση http://localhost/phpmyadmin/, θα επιλέξουμε τη βάση που δημιουργήσαμε κα από το μενού θα επιλέξουμε Εξαγωγή. Εδώ προσέχουμε λίγο και επιλέγουμε Προσαρμογή – προβολή όλων των πιθανών επιλογών, τσεκάρουμε την επιλογή Προσθήκη δήλωσης DROP TABLE και Πατάμε Εκτέλεση. To phpΜyΑdmin δημιουργεί ένα αρχείο backup της Βάσης Δεδομένων μας το οποίο μπορούμε και πρέπει να αποθηκεύσουμε.
Το αρχείο αυτό που μόλις αποθηκεύσαμε είναι η βάση μας και περιέχει διευθύνσεις URL που κάνουν αναφορά στον τοπικό server με τη μορφή http://localhost/wordpress. Προφανώς αυτά πρέπει να αλλάξουν, αφού στο ΠΣΔ η διεύθυνση της Ιστοσελίδας μας θα έχει τη μορφή http://myΠΣΔusername/wordpress.
Αν δεν έχουμε περιεχόμενο στην ιστοσελίδα, τότε μπορούμε να κάνουμε τις διορθώσεις με το χέρι (πίνακας wp_options, τιμές “siteurl” και “home”). Διαφορετικά η αντικατάσταση των URL δεν μπορεί να γίνει με το χέρι γιατί περιέχονται σε serialized PHP objects και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εργαλείο:
http://pixelentity.com/wordpress-search-replace-domain/
Ορίζουμε τί θα αντικαταστήσουμε με τι, επιλέγουμε το αρχείο sql της βάσης που αποθηκεύσαμε προηγουμένως και εκτελούμε. Μετά την μετατροπή, αποθηκεύουμε το διορθωμένο αρχείο.
Τελευταίο στάδιο, η εισαγωγή του διορθωμένου αρχείου στη βάση του ΠΣΔ.
Συνδεόμαστε πάλι στο Σχολικό Δίκτυο (http://www.sch.gr/) και επιλέγουμε MySch-> Πίνακας Ελέγχου-> Ρυθμίσεις Βάσης Δεδομένων MySQL. Πατάμε το κουμπί Διαχείριση Βάσης, και ανοίγει (μετά από λίγο) μια καρτέλα με phpΜyΑdmin για την MySQL βάση του ΠΣΔ. Επιλέγουμε την Βάση Δεδομένων που θα χρησιμοποιήσουμε για το WordPress και κατόπιν Εισαγωγή. Επιλέγουμε το διορθωμένο αρχείο backup της βάσης και το εισάγουμε.
Αυτό ήταν, τώρα η ιστοσελίδα μας θα πρέπει να δουλεύει στο ΠΣΔ.
Τη δοκιμάζουμε στο http://myΠΣΔusername/wordpress.
Ένα τελευταίο….
Αν μας ενοχλεί το /wordpress στο τέλος της διεύθυνσης και θέλουμε να τρέχει το wordpress από το ριζικό κατάλογο του ΠΣΔ, παρά το γεγονός ότι εγκαταστάθηκε σε υποφάκελο, μπορούμε να το “φτιάξουμε” κάνοντες κάποιες ρυθμίσεις. Αυτές είναι οι εξής:
Από την διαχείριση του WordPress, επιλέγουμε Ρυθμίσεις-> Γενικά. Στο πεδίο «Διεύθυνση URL ιστότοπου» αλλάζουμε την διεύθυνση ώστε να δείχνει στον ριζικό κατάλογο, πχ: http://myΠΣΔusername και πατάμε Αποθήκευση Αλλαγών αγνοώντας το μήνυμα που θα μας βγάλει.
Με τον FileZilla FTP Client, αντιγράφουμε τα αρχεία index.php και .htaccess στον ριζικό κατάλογο του λογαριασμού μας στο ΠΣΔ και διορθώνουμε το index.php ως εξής:
στη γραμμή 17 που γράφει:
require(dirname(__FILE__) . ‘/wp-blog-header.php’);
γράφουμε:
require(dirname(__FILE__) . ‘/wordpress/wp-blog-header.php’);
Κάνουμε είσοδο (login) στην διαχείριση του WordPress και ενημερώνουμε τη δομή των Μόνιμων Συνδέσμων μας (Ρυθμίσεις->Μόνιμοι Σύνδεσμοι), ώστε το WordPress να ενημερώσει το αρχείο .htaccess.
Προσοχή! Αν η ιστοσελίδα έχει περιεχόμενο (άρθρα, σελίδες, μενού κλπ) τότε πρέπει να εκτελέσουμε τα βήματα εξαγωγής, αντικατάσταση URL και εισαγωγής στη Βάση Δεδομένων που περιγράφθηκαν προηγουμένως με το online εργαλείο. (Άλλος ένας λόγος που ανεβάζουμε μια καθαρή εγκατάσταση του WordPress, πριν προσθέσουμε το υλικό μας).
Επιτέλους, τέλος!!!
Δοκιμάστε το κι εσείς και αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μου.
Καλή επιτυχία!