Θέματα, Πρόσθετα και Συμβουλές για Ιστότοπο με WordPress
Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε πως δημιουργούμε ένα Ιστότοπο σε WordPress στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να σας δώσω μερικές συμβουλές ώστε να βελτιώσετε αισθητικά και λειτουργικά ένα Ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί με WordPress.
α) Θέματα (Themes)
Τα θέματα είναι ένας βασικός λόγος χρησιμοποίησης των CMS γενικά, και ειδικότερα του WordPress. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να απογειώσουμε τον Ιστότοπό μας, χωρίς καμία απολύτως γνώση προγραμματισμού. Συνήθως έχουν ένα δικό τους περιβάλλον παραμετροποίησης όπου μπορείτε να λλάξετε χρώματα, γραμματοσειρές, τη διάταξη της Ιστοσελίδας σας και άλλα πολλά. Το ποιο θέμα θα χρησιμοποιήσετε είναι μια ερώτηση που στην πραγματικότητα δεν έχει απάντηση, ή καλύτερα έχει δεκάδες απαντήσεις. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός θεμάτων, και το να διαλέξει κάποιος το κατάλληλο είναι μια σύνθετη διαδικασία. Γιατί;
Το πρώτο κριτήριο είναι η υποκειμενικότητα και η αισθητική του καθενός. Μπορεί αυτό που εμένα με συναρπάζει για κάποιον άλλο να είναι αδιάφορο.
Δεύτερο κριτήριο, το θέμα του Ιστοτόπου. Είναι προφανές ότι άλλο θέμα θα χρησιμοποιήσει ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και άλλο ένα Σχολείο.
Τρίτο κριτήριο, και πολύ σημαντικό έχει να κάνει με το τι υπάρχει στην τσέπη μας. Μπορούμε να πληρώσουμε για κάποιο Premium θέμα, το οποίο θα έχει πάρα πολλές δυνατότητες και πλήρη υποστήριξη, ή θα επιλέξουμε κάποιο από τα δωρεάν (με σαφώς λιγότερες δυνατότητες);
Τέταρτο κριτήριο, αν το θέμα μας μπορεί να υποστηρίξει τη σελίδα μας με το να μπορεί να προβληθεί σε οποιαδήποτε συσκευή (Responsive Layout)
Θα μπορούσα να γράφω κριτήρια επιλογής για ώρες, αλλά νομίζω ότι λίγο πολύ καταλάβατε ότι ένα θέμα πρέπει να μελετηθεί αρκετά, να εγκατασταθεί και να δοκιμαστεί για να δούμε αν μας κάνει.
Σαφώς και τα επί πληρωμή θέματα είναι πιο προσεγμένα, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι ότι υπάρχουν δωρεάν θέματα (που πολλές φορές αποτελούν Lite έκδοση των premium), τα οποία είναι πραγματικά “κελεπούρια”, με αρκετές δυνατότητες, αλλά και πολύ καλή υποστήριξη (support). Αυτό που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, όταν κατεβάζετε ένα θέμα είναι την πηγή. Δε θα κατεβάσω ποτέ ένα θέμα από μια αμφιβόλου ποιότητας Ιστοσελίδα επειδή απλά μου λέει “Κατεβάστε τώρα το σούπερ ουάου θέμα δωρεάν“.
Υπάρχουν επίσημοι Ιστότοποι που διαθέτουν θέματα τα οποία είναι ελεγμένα και δοκιμασμένα από αρκετούς χρήστες, οι οποίοι έχουν γράψει αξιολογήσεις και είναι ιδανικά μέρη για να κατεβάσουμε το ή τα θέματά μας. Ο πιο κλασικός Ιστότοπος είναι ο WordPress.org
Εδώ θα βρείτε σίγουρα ένα θέμα που θα σας αρέσει και θα σας ταιριάζει.
Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα από μερικές χιλιάδες θέματα (ναι, σωστά διαβάσατε-χιλιάδες), τα οποία παρουσιάζονται με μορφή μικρογραφίας ώστε να πάρετε εξ’ αρχής μια ιδέα για την εμφάνιση που σας προσφέρει, ενώ πατώντας πάνω στη μικρογραφία, θα δείτε το κείμενο more info για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες και να δείτε και ένα live demo (ζωντανή προεπισκόπηση – παράδειγμα ιστοτόπου που το χρησιμοποιεί).
Είμαι σίγουρος πως όταν επισκεφτείτε τη σελίδα για πρώτη φορά θα μείνετε για ώρες κοιτώντας πότε το ένα πότε το άλλο, γιατί πραγματικά αρκετά από αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά.
Μια καλή ιδέα είναι στο μενού να επιλέξετε το Popular για να σας εμφανίσει τα πιο δημοφιλή (και σίγουρα τα πιο δοκιμασμένα) στους χρήστες του WordPress και να διαβάσετε μερικές αξιολογήσεις.
Ξεχωρίστε λοιπόν μερικά, εγκαταστήστε τα μέσα από το περιβάλλον του WordPress (Πίνακας Ελέγχου->Εμφάνιση->Θέματα) και δοκιμάστε τις δυνατότητές του. Επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα ‘Θέματα‘, θα τολμήσω να σας προτείνω μερικά που έχουν αρκετές δυνατότητες και καλή υποστήριξη. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στα παρακάτω κάνοντας κλικ πάνω τους:
β) Πρόσθετα (Plugins)
Εκεί που σταματούν οι δυνατότητες ενός θέματος, αναλαμβάνουν τα πρόσθετα(plugins). Τα πρόσθετα είναι λειτουργικές μονάδες που δίνουν απεριόριστες δυνατότητες στον Ιστότοπό σας, βοηθώντας σας να τον εμπλουτίσετε με ότι μπορείτε να φανταστείτε. Εκτός από επιλογές προβολής περιεχομένου (π.χ. συλλογές φωτογραφιών, ενσωμάτωση βίντεο, και αρχείων pdf, κλπ), επιτρέπουν την προσθήκη χρήσιμων λειτουργιών σε απλά βήματα (πχ plugins για μετάφραση του Ιστοτόπου σας σε άλλες γλώσσες, για καταγραφή στατιστικών, κ.α). Φυσικά, όλα έχουν το τίμημά τους, και δεν εννοώ οικονομικό. Υπάρχουν άπειρα δωρεάν Plugins, αλλά σε καμία περίπτωση μην παρασυρθείτε και αρχίσετε να εγκαθιστάτε ασύστολα. Τα πολλά plugins είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ένας Ιστότοπος αποκρίνεται αργά. Οπότε σκεφτείτε πραγματικά τι χρειάζεστε, απενεργοποιήστε, και στη συνέχεια απεγκαταστήστε τα πρόσθετα που δε σας είναι απαραίτητα.
Ο κατάλογος των plugin επίσης τεράστιος. Μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε στον Ιστότοπο WordPress.org στην ενότητα των plugins. Θα προσέχετε τα plugins να είναι συμβατά με την έκδοση του WordPress που διαθέτετε. Αυτό είναι και ένα κριτήριο για το πόσο “σοβαρό” είναι το πρόσθετο και ο δημιουργός του, δηλαδή το να παρέχει συχνά αναβαθμίσεις βελτιώνοντάς το. Ένα ακόμη κριτήριο στην επιλογή του πρόσθετου που θα χρησιμοποιήσετε είναι η δημοφιλία του, δηλαδή πόσοι το χρησιμοποιούν και πως το αξιολόγησαν. Για να δείτε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα, θα πάτε πάλι στην ενότητα Popular.
Δείτε τα, διαβάστε περιγραφή και κριτικές, και επιλέξτε “με σύνεση”.
γ) Μικρές συμβουλές
Για να είναι ένας Ιστότοπος ελκυστικός, πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Να έχει θέμα, δηλαδή αυτός που το επισκέπτεται να καταλαβαίνει αμέσως τι πρόκειται να δει (και δεν εννοώ μόνο από τον τίτλο του).
- Να έχει όμορφα δομημένο περιεχόμενο. Παρατηρείται συχνά η αρχική σελίδα ενός Ιστοτόπου να είναι χαοτική! Να γίνεται ένας χαμός από άρθρα, εικόνες, βίντεο, χωρίς μενού και κατηγορίες, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να μην ξέρει από που να αρχίσει.
- Φτιάξτε κατηγορίες για τα άρθρα σας, και βάλτε στη συνέχεια τις κατηγορίες σε μενού. Ένα πλήρες κύριο μενού βοηθά πάντα τον επισκέπτη να βρει αυτό που θέλει!
- Μη φορτώνετε την Ιστοσελίδα σας με πρόσθετα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να την κάνετε να καθυστερεί.
- Σκεφτείτε έξυπνα. Ανεβάστε αρχεία σε εξωτερικές πηγές που διαθέτουν ταχύτατους server (πχ Google Drive, Dropbox, κ.α.) Ανεβάστε τις παρουσιάσεις σας και τα βίντεο σε cloud εφαρμογές (Slideshare, Prezi, Youtube κ.α). Η τελευταία συμβουλή είναι “must”, ειδικά αν η σελίδα σας φιλοξενηθεί στο ΠΣΔ.
- Δοκιμάστε τις επιδόσεις της σελίδας σας σε ειδικούς Ιστοτόπους ελέγχου ταχύτητας όπως η https://tools.pingdom.com/ και η https://gtmetrix.com/.