Κωδικοί… Ασφαλείας, αλλά και Ασφαλείς!

Tο να διατηρήσετε τους κωδικούς σας ασφαλείς, είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή περιστατικών όπως η υποκλοπή ταυτότητας. Ωστόσο, οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών (που αποθηκεύουν τα ονόματα των χρηστών και τους κωδικούς πρόσβασης στο cloud) θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν γίνονται συμβιβασμοί στην ασφάλεια, από τη μία ή από την άλλη πλευρά.

Οι κωδικοί πρόσβασης προστατεύουν πληροφορίες ευαίσθητης φύσεως – είτε αυτά είναι οικονομικά δεδομένα, δεδομένα πνευματικής ιδιοκτησίας ή σχετικά με την υγεία, λίστες πελατών κλπ. Όμως, ήδη τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, των κωδικών πρόσβασης συμπεριλαμβανομένων, είναι εκτεθειμένα λόγω περιστατικών παραβίασης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να βελτιώσουν την ασφάλεια των πληροφοριών των χρηστών τους, να εμποδίσουν τις διαρροές δεδομένων και να προσφέρουν πιο ασφαλείς υπηρεσίες στους πολίτες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ακολουθούν δύο πολύ απλές συμβουλές σχετικά με τα passwords:

#1 Δεν μοιραζόμαστε τον κωδικό μας με άλλους! Ακόμη κι αν είναι οι καλύτεροι φίλοι μας, μπορεί να καταχραστούν της εμπιστοσύνης μας ενώ εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για όποια δραστηριότητα γίνει από τρίτο πρόσωπο στο Διαδίκτυο με το δικό μας κωδικό! Να σκέφτεστε το παράδειγμα με την οδοντόβουρτσα, την οποία θα αποφεύγατε να μοιραστείτε, σωστά; Γενικά, δεν πρέπει να αποκαλύπτουμε ποτέ τα στοιχεία της σύνδεσής μας. Αν πιστεύουμε ότι κάποιος ανακάλυψε το password μας, πρέπει να το αλλάξουμε άμεσα.

#2 Χρησιμοποιούμε πάντα κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να τους φανταστεί κάποιος. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το όνομά μας, το επίθετό μας, ονόματα φίλων, κατοικίδιων και ημερομηνίες γενεθλίων ή επετείων. Για να είναι ασφαλής ο κωδικός πρόσβασής μας πρέπει: α) να έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, έτσι ώστε να είναι πιο σύνθετος και δύσκολος για να τον μαντέψει κάποιος, β) να περιλαμβάνει κεφαλαία, πεζά γράμματα, αριθμούς και σημεία στίξης, γ) να μην περιλαμβάνει ονόματα, που μπορούν να γνωρίζουν πολλοί.

Yπάρχει πλειάδα διαδικτυακών δραστηριοτήτων που μπορεί να απειλεί την ασφάλεια των ανήλικων χρηστών – ίσως και τη δική μας. Οι νέοι συχνά συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, συμπληρώνουν ερωτηματολόγια εμπορικών σελίδων, εγγράφονται σε ψηφιακές υπηρεσίες, οργανώνουν το προσωπικό τους προφίλ με λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άμεσων μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούν σε chat rooms με αγνώστους, όπου δίνουν προσωπικά στοιχεία. Για αυτό, οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αντιλαμβάνονται και να εκτιμούν την αξία των προσωπικών τους δεδομένων ώστε να τα διαφυλάσσουν όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο.

Περισσότερα εδώ…

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο