Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (1η Ανακοίνωση)

Αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το σχολικό έτος 2015-2016, το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε 15 πόλεις της Ελλάδας, γνωρίζοντας θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο. Σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά 7422 μαθητές και 888 εκπαιδευτικοί, σε περισσότερα από 400 σχολεία, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν σχεδόν 600 ψηφιακά έργα, πληροφορίες για τα οποία βρίσκονται αναρτημένες στα τοπικά ιστολόγια του Φεστιβάλ (http://www.digifest.info/contact). Το Φεστιβάλ διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Απόφασης ΥΠΠΕΘ 159244/Δ2/09-10-2015), ενώ στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των πόλεων ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλης συμμετείχε ζωντανά με χαιρετισμό, εκφράζοντας την αρωγή του στον θεσμό. Επιπλέον, το Φεστιβάλ , για μια ακόμα χρονιά, έλαβε την υποστήριξη Συλλόγων και Ενώσεων Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ) καθώς και Τοπικών Φορέων (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.τ.λ.).
Για το σχολικό έτος 2016-17 το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 26, την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 παράλληλα σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά και σε όσες ακόμα πόλεις δηλώσουν συμμετοχή μέσω των Σχολικών τους Συμβούλων Πληροφορικής, ενώ την Παρασκευή 28 Απριλίου θα υπάρξει διασύνδεση όλων των πόλεων μεταξύ τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Φεστιβάλ τελεί και φέτος υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (158058/Δ2/27-09-2016).
Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), του μαθήματος «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας Σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.
Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:
α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,
β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και
γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.
Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.
Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έδρα τους, με την επισήμανση ότι η οργάνωση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να καλύψει έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής οι οποίοι μαζί με τους μαθητές τους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.digifest.info για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής (http://www.digifest.info/requirements).
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε στην τοπική οργανωτική επιτροπή της πόλης στην οποία επιθυμείτε να παρουσιαστεί η δουλειά των μαθητών (http://www.digifest.info/contact). Η αποδοχή ή όχι εξ αποστάσεως συμμετοχών είναι αποκλειστικά απόφαση της κάθε πόλης. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός των εξ αποστάσεως συμμετοχών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
Θα χαρούμε να σας δούμε σε κάποια από τις διοργανώτριες πόλεις!

Συναδελφικά,
Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή:

Γεώργιος Πανσεληνάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αν. Κρήτης
Παύλος Γκάσταρης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας
Γεώργιος Γώγουλος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτ. Κρήτης
Τιμολέων Θεοφανέλλης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Β. Αιγαίου & Δωδεκανήσου
Δημήτριος Κολοκοτρώνης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Λάρισας και Καρδίτσας
Λένα Μπαμπαλώνα, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αν. Μακεδονίας & Θράκης
Αθανάσιος Μπασούνας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Πρέβεζας και Θεσπρωτίας
Ιωάννα Μπέλλου, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ιωαννίνων και Άρτας
Θεόδωρος Μπίρμπας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αχαΐας και Ηλείας
Θεοδώρα Ναλμπάντη, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης
Σπύρος Παπαδάκης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας
Γεράσιμος Πολυμέρης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ιονίων Νήσων
Γεωργία Σπάλα, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Μεσσηνίας και Λακωνίας
Χαράλαμπος Σταχτέας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Μαγνησίας & Τρικάλων

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο