Compress Me… Συμπίεση Εικόνων

Οι εικόνες, είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα αναπαράστασης πληροφορίας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Δεν υπάρχει εφαρμογή στον υπολογιστή, που να μην τις υποστηρίζει και η χρήση τους είναι καθοριστική στην παρουσία μας στο Διδίκτυο (Ιστοσελίδες, Blog, Social Media, κλπ).

Με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα tablet και τα κινητά να έχουν πλέον ξεφύγει ως προς τη δυνατότητα λήψης εικόνων και τα Megapixel να είναι σε διψήψιο αριθμό, το μέγεθος μιας ψηφιακής εικόνας ξεπερνά τις μερικές εκατοντάδες KB και φτάνει τα αρκετά ΜΒ. (για παράδειγμα, μια μηχανή 24Mpixel, παράγει αρχείο, σε συμπιεσμένη μορφή jpg της τάξεως των 10-12 ΜΒ. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος για ένα αρχείο, που μπορεί να μη δημιουργεί θέματα χωρητικότητας σε ένα σκληρό δίσκο προσωπικού Υπολογιστή, αλλά σίγουρα δημιουργεί θέματα στη διαχείριση και διακίνηση μέσω Διαδικτύου. Φανταστείτε μια συλλογή από 20 τέτοιες φωτογραφίες σε μια ιστοσελίδα. Ο χρόνος για να ανοίξει η σελίδα αυτή στον browser μας θα αρκετά δευτερόλεπτα, ίσως και λεπτά. Αντίστοιχα προβλήματα θα είχαμε με τη διακίνηση και αποστολή τέτοιων εικόνων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Τη λύση σε όλα τα παραπάνω έρχετε να δώσει η συμπίεση.

Με τον όρο συμπίεση δεδομένων εννοούμε τη μετατροπή ενός ψηφιακού αρχείου (για αποστολή ή αποθήκευση) σε μικρότερο αρχείο (που περιέχει μικρότερο αριθμό bit) με τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επαναμετατροπή του συμπιεσμένου αρχείου στο αρχικό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται πολλές μέθοδοι, οι οποίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις μη απωλεστικές (lossless) όπου δε χάνεται πληροφορία και τις απωλεστικές (lossy) όπου χάνεται.

Στην μη απωλεστική συμπίεση (lossless compression) διατηρείται η ακεραιότητα των δεδομένων. Τα αρχικά δεδομένα και τα δεδομένα μετά τη συμπίεση και την αποσυμπίεση είναι ακριβώς τα ίδια, επειδή σε αυτές τις μεθόδους ο αλγόριθμος συμπίεσης και ο αλγόριθμος αποσυμπίεσης είναι ακριβώς αντίστροφοι. Κατά τη διαδικασία δε χάνεται κανένα μέρος των δεδομένων. Τα πλεονάζοντα δεδομένα κωδικοποιούνται κατά τη συμπίεση και αποκωδικοποιούνται κατά την αποσυμπίεση. Αυτοί οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται όταν δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα bit δεδομένων όπως στην περίπτωση ενός αρχείου κειμένου ή ενός προγράμματος. Τα γνωστά προγράμματα 7z, zip και rar χρησιμοποιούν μη απωλεστική συμπίεση.

Η απώλεια δεδομένων μπορεί να μην είναι αποδεκτή σε αρχεία κειμένου ή ενός προγράμματα, είναι όμως αποδεκτή σε εικόνες και ταινίες. Ο λόγος είναι ότι τα μάτια μας και τα αφτιά μας δεν μπορούν να διακρίνουν πολύ μικρές αλλαγές. Για τέτοιες περιπτώσεις είναι κατάλληλες οι απωλεστικές μεθόδοι συμπίεσης (lossy data compression). Οι μέθοδοι αυτές είναι οικονομικότερες και απαιτούν λιγότερο χρόνο και χώρο όταν πρέπει να σταλούν εκατομμύρια bit εικόνων και βίντεο το δευτερόλεπτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απωλεστικής συμπίεσης εικόνας είναι η μέθοδος jpeg, για βίντεο η μέθοδος mpeg και για ήχο το πασίγνωστο mp3.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε 3 διαφορετικούς τρόπους (2 online στο διαδίκτυο και έναν offline στον υπολογιστή μας), με τους οποίους μπορούμε πανεύκολα να αλλάξουμε εντυπωσιακά το αρχικό μέγεθος μια ψηφιακής εικόνας, κρατώντας μαι ισορροπία μεταξύ ποιότητας και μεγέθους.

1ος τρόπος: Online συμπίεση εικόνων jpg και png στο ιστότοπο: https://tinyjpg.com/

tinyjpg

Στα πλεονεκτήματα του ανωτέρου εργαλείου, είναι ότι μπορείτε να ανεβάσετε μέχρι και 20 εικόνες ταυτόχρονα, και μόλις ολοκληρωθεί η συμπίεση να τις κατεβάσετε όλες μαζί σε μορφή zip. Ταχύτατο και αποτελεσματικό.

2ος τρόπος: Online συμπίεση εικόνων στο ιστότοπο: https://compressor.io/

comprsio

Εδώ μπορείτε να συμπιέσετε ένα μόνο αρχείο κάθε φορά, αλλά υποστηρίζει 4 τύπους (jpg, png, gif, svg) και όσες φορές το δοκίμασα (πολλές, πολλές…) παίρνω την υψηλότερη δυνατή συμπίεση.

3ος τρόπος: η εφαρμογή Photo Resizer της Faststone, η οποία είναι Freeware και μάλιστα διαθέτει portable version, την οποία προτείνω να κατεβάσετε από εδώ

Πρόκειται για ένα πολύ εύχρηστο προγραμματάκι, κατάλληλο για ομαδικές μετατροπές αρχείων εικόνας, με δυνατότητα αλλαγής ανάλυσης, μαζική περιστροφή, προσθήκη πλαισίου, υδατογραφήματος, κειμένου, κ.α…

Δείτε μια μικρή περιγραφή και τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία στις παρακάτω εικόνες:fstnrsz1

fstnrsz2

fstnrsz3

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο