Συννεφόλεξα με το Tagul

Τα συννεφόλεξα οπτικοποιούν τις λέξεις και τη συχνότητα εμφάνισής τους σε ένα κείμενο ή μια Ιστοσελίδα. Μπορούν να πάρουν σχήμα, χρώμα και μέγεθος, σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, και ανάλογα με την εφαρμογή που χρησιμοποιούμε. Μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας επιστρέψει αρκετά αποτελέσματα με εφαρμογές για τη δημιουργία συννεφόλεξων. Επειδή έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, θα σας παρουσιάσω την πιο ολοκληρωμένη, με τις περισσότερες επιλογές  για το χρήστη (και καλή υποστήριξη της Ελληνικής Γλώσσας), το Tagul.

Ας δούμε μαζί πως θα δημιουργήσετε το πρώτο σας συννεφόλεξο:

Επισκεφτείτε τον Ιστότοπο του Tagul  και κάντε εγγραφή (ή εναλλακτικά συνδεθείτε με ήδη υπάρχων λογαριασμό σε Google, Twitter ή Facebook). Μόλις συνδεθείτε πηγαίνετε στο CREATE  ώστε να δημιουργήσετε νέο συννεφόλεξο.

Όλα όσα θα χρειαστείτε φαίνονται στο σχήμα που ακολουθεί. Στην αριστερή στήλη υπάρχει η επιλογή Words, και μπορείτε να πατήσετε το Import words, για να εισάγετε όσες λέξεις θέλετε να εμφανίζονται.

Μόλις πατήσετε Import, θα έχετε στη διάθεσή σας τη λίστα με τις λέξεις και έφτασε η στιγμή να δώσετε μορφή στο συννεφόλεξό σας. Φυσικά μπορείτε να προσθέτετε ή να αφαιρείτε όποτε θέλετε λέξεις, να τους δώσετε το χρώμα που επιθυμείτε, να αποφασίσετε για το μέγεθος που θα έχουν, για το αν θα επαναλαμβάνονται στο συννεφόλεξό σας, κλπ. Ένα σημαντικό σημείο στην καρτέλα Words είναι η δυνατότητα που παρέχει σχετικά με το αν θέλετε οι λέξεις σας να μετατραπούν σε συνδέσμους προς κάποια Ιστοσελίδα. Για να το κάνετε αυτό, στο κάτω δεξιά μέρος της καρτέλας θα δείτε την επιλογή Links Options.

Πατήστε την και κάνετε τις εξής αλλαγές: Σβήστε το Links Pattern και τσεκάρετε τα Show Link column in Words Table, ώστε να εμφανιστεί η στήλη που θα ορίσετε συνδέσμους για τις λέξεις σας και προαιρετικά το Open Links In new Window, ώστε να ανοίγει ο σύνδεσμος σε νέο Παράθυρο.

Πλέον μπορείτε στο τέλος κάθε λέξης στη λίστα σας να ορίσετε το σύνδεσμο που επιθυμείτε.

Στην καρτέλα Shapes, αποφασίζετε για το σχήμα, είτε επιλέγοντας κάποιο έτοιμο από τη βάση του Tagul, είτε ανεβάζοντας τη δική σας εικόνα, πατώντας Upload:

Αν χρησιμοποιήσετε λέξεις στην Ελληνική Γλώσσα, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν υποστηρίζονται από όλες τις διαθέσιμες γραμματοσειρές. Ενδεικτικά για Ελληνικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Linux Biolinum ή την BPreplay. Αυτό θα γίνει στην καρτέλα Fonts.

Στην καρτέλα Layout ορίζετε τη διάταξη των λέξεων στο συννεφόλεξό σας:

Στην καρτέλα Colors and Animations έχετε όσα θα θέλατε για να δώσετε στυλ με χρώματα της επιλογής σας. Αν  στην καρτέλα Shapes ανεβάσατε δική σας εικόνα, καλό είναι να αφήσετε τσεκαρισμένη την επιλογή Use Shape Colors, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα χρώματα της εικόνας σας.

Για να βλέπετε σε κάθε στάδιο επεξεργασίας, τη δημιουργία σας, θα πατάτε στη δεξιά στήλη το κουμπί Visualize!

Όποτε είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα , πατάτε Save changes και μετά Download and Share.

Οι επιλογές διαμοιρασμού πάρα πολλές. Κοινοποίηση μέσω συνδέσμου, μέσω Social Media (Facebook, Twitter, Google+), αποθήκευση ως εικόνας, και η ενσωμάτωση σε Ιστότοπο, είναι όλα όσα θα θέλατε!

Τώρα είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε και το δικό σας!

Θα χαρώ ιδιαίτερα αν μου στείλετε το link με την πρώτη σας δημιουργία!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο