Εννοιολογικοί Χάρτες με το Coggle

Στο άρθρο που διαβάζετε, θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα και γρήγορα Εννοιολογικούς Χάρτες, με την εφαρμογή Coggle.

Ένας εννοιολογικός χάρτης είναι ένα διάγραμμα που απεικονίζει γραφικά τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων εννοιών. Οι εννοιολογικοί χάρτες είναι ένας τρόπος αναπαράστασης της ανθρώπινης σκέψης, ή πιο συγκεκριμένα τρόπος αναπαράστασης κάποιου πεδίου γνώσεων. Ένας εννοιολογικός χάρτης περιέχει κόμβους και συνδέσμους. Οι κόμβοι αναπαριστούν τις έννοιες, που συνήθως περικλείονται σε έναν κύκλο ή ένα τετράπλευρο. Οι σύνδεσμοι αποτελούνται από μια γραμμή, η οποία μπορεί να έχει και τη μύτη του βέλους αν θέλουμε να δείξουμε τη μονόδρομη ή αμφίδρομη πορεία της σχέσης.(πηγή Wikipedia)

Υπάρχουν αρκετά εργαλεία για να δημιουργήσουμε εννοιολογικούς χάρτες. Κατά την προσωπική μου γνώμη, το πιο εύκολο και γρήγορο είναι το Coggle.

Επισκεφτείτε τον Ιστότοπο της πλατφόρμας και κάντε εγγραφή ή συνδεθείτε απευθείας με το λογαριασμό Google που διαθέτετε.

Αφού συνδεθείτε είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε πατώντας την επιλογή Create Diagram:

Στη συνέχεια το μόνο που θα χρειαστείτε είναι:

-το διπλό κλικ στην οθόνη για να δημιουργείτε κόμβους (με κείμενο, εικόνα, ή υπερσύνδεσμο σε ιστοσελίδες)

-το δεξί κλικ πάνω σε κάθε κόμβο για να επεξεργαστείτε σχήμα, χρώμα κλπ.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι αυτό είναι όλο! Κάνετε διπλό κλικ, δημιουργείτε τον κόμβο, γράφετε το κείμενο, με δεξί κλικ δίνετε μορφή, και πάλι από την αρχή!

Στα δυνατά σημεία του Coggle, η δυνατότητα πρόσκλησης συνεργατών ώστε να δημιουργήσετε μαζί το χάρτη. Αυτό μπορεί να γίνει στην επάνω δεξιά γωνία, πατώντας το κουμπί με το σταυρό (Invite people to join this Coggle). Μόλις ολοκληρώσετε τον εννοιολογικό χάρτη το Coggle σας δίνει τη δυνατότητα να τον μοιραστείτε με τους συνεργάτες σας (Share This Coggle), μέσω social media, ή να τον αποθηκεύσετε ως εικόνα ή pdf στον υπολογιστή σας ή να τον ενσωματώσετε στον Ιστότοπό σας.

Πάρτε μια ιδέα από ένα χάρτη που δημιούργησα για το Υλικό και το Λογισμικό του Υπολογιστή:

Για τον παραπάνω χάρτη δε χρειάστηκα περισσότερο από 10 λεπτά, από τα οποία τα 9 ήταν για το γράψιμο!

Είναι από τις πιο εύχρηστες εφαρμογές που έχω χρησιμοποιήσει, και όπως πάντα θα σας προτρέψω να τη δοκιμάσετε!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο