Δημιουργήστε Εικονογραφημένες Ιστορίες με το Pixton

Τα κόμικ στην εκπαιδευτική διαδικασία έχουν μεγάλη απήχηση. Πριν 3 χρόνια, συμμετείχαμε με τους μαθητές μου στο φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας με ένα έργο για τα ταφικά μνημεία της αρχαιότητας με το Toondoo, με μεγάλη επιτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε το Pixton.

Αν είστε αρχάριος θα έλεγα καλύτερα να ξεκινήσετε με το Toondoo, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι πιο εύχρηστο, και παρέχει δωρεάν περισσότερες επιλογές. Το Pixton από την άλλη, έχει τα πάντα! Και όταν λέω τα πάντα, εννοώ απίστευτες επιλογές για να πετύχετε και την μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε. Έχει ακόμη και εκπαιδευτική κοινότητα, με πλούσιο υλικό ανά μάθημα, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να το τροποποιήσετε ώστε να καλύψει τις δικές σας ανάγκες. Δυστυχώς, αυτό είναι επί πληρωμή, παρόλα αυτά η δωρεάν έκδοση έχει πολλά εργαλεία τα οποία αρκούν για να δημιουργήσετε σχεδόν ότι φαντάζεστε. Ας το δούμε λοιπόν μαζί.

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο, κάντε εγγραφή ή συνδεθείτε απευθείας με το λογαριασμό που έχετε σε Google, Facebook, κ.α.

Αφού συνδεθείτε θα ερωτηθείτε για το σκοπό της χρήσης, και θα πρέπει να επιλέξετε τι σας ταιριάζει από τα παρακάτω:

Εγώ διάλεξα το εκπαιδευτικός (I’m an Educator) και στη συνέχεια, την πρώτη επιλογή (By myself) για να δώσω μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα μαθήματά μου. Φυσικά  εσείς θα διαλέξετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα:

Αφού κάνετε τις επιλογές σας, θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα όνομα για το πρώτο σας κόμικ (εγώ έδωσα: το πρώτο μου κόμικ), και είστε ετοιμοι να δημιουργήσετε:

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε ένα άδειο καμβά στον οποίο θα ξεκινήσετε με την πρώτη σκηνή της ιστορίας σας. Τα βασικά εργαλεία φαίνονται στην εικόνα:

Προσθήκη χαρακτήρα, λεζάντας, αντικειμένων και φόντου είναι τα πιο βασικά για να στήσετε την πρώτη σας σκηνή.

Από δω και πέρα αυτό που δίνει ζωή στην ιστορία σας είναι οι κινήσεις και οι εκφράσεις του χαρακτήρα σας, ώστε να ενισχυθεί το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη.

Έτσι, αφού βάλετε τον/τους χαρακτήρα/ρες σας, απλά πατήστε πάνω τους, για να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές:

Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και είναι διαθέσιμες από την αριστερή εργαλειοθήκη. Μπορείτε:

να επιλέξετε σωματότυπο (ψηλός, κοντός, λεπτός, παχουλός),

να αλλάξετε έκφραση (χαρά, λύπη, προβληματισμό, νεύρα, και πολλά άλλα),

να αλλάξετε όλα τα χαρακτηριστικά του (μάτια, μύτη, στόμα, αυτιά, τριχωτό κεφαλής, και πολλά άλλα),

να αλλάξετε ρούχα και στυλ,

να αλλάξετε χρώμα για όλα τα παραπάνω.

Πραγματικά οι επιλογές είναι πάρα πολλές και μόνο αν το δοκιμάσετε θα καταλάβετε τι εννοώ.

Επιπλέον μπορείτε να αλλάξετε τη στάση του σώματος, ώστε ο χαρακτήρας σας, να φαίνεται πως περπατά, τρέχει, κάθεται, πέφτει, σκέφτεται και πολλά πολλά άλλα).

Επειδή την πρώτη φορά θέλει λίγο ψάξιμο το πως μπορούν να γίνουν οι παραπάνω αλλαγές, να θυμάστε πως όλα γίνονται με ένα κλικ επάνω στο χαρακτήρα. Ειδικά για εκφράσεις και χαρακτηριστικά προσώπου, κάνετε κλικ επάνω σε κάποιο από αυτά, κρατάτε το κλικ πατημένο και θα εμφανιστούν ακριβώς δίπλα σας οι διαθέσιμες επιλογές:

Σε οποιοδήποτε στάδιο και να βρίσκεστε μπορείτε να αποθηκεύετε το έργο σας (Save Changes) ή/και να δημιουργείτε αντίγραφα σκηνών, αν θέλετε απλά να κάνετε μικροαλλαγές από σκηνή σε σκηνή.

Μόλις ολοκληρώσετε την ιστορία σας έχετε αρκετές επιλογές διαμοιρασμού μέσω κοινωνικών δικτύων ή κώδικα ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα, ακριβώς κάτω από το κόμικ σας:

Να θυμάστε πως στην πάνω αριστερή πλευρά της πλατφόρμας έχετε το μενού που σας δίνει πρόσβαση στα στοιχεία του λογαριασμού σας αλλά και σε έτοιμα πρότυπα άλλων χρηστών που μπορείτε να τροποποιήσετε ώστε να μην ξεκινήσετε από το μηδέν.

Όπως είπαμε και παραπάνω η κοινότητα των εκπαιδευτικών δεν είναι δωρεάν, παρόλα αυτά η εφαρμογή σας διατίθεται για δοκιμή διάρκειας 15 ημερών:

Όπως και να’χει, η δωρεάν έκδοση μας καλύπτει σε αρκετά πράγματα.

Την επόμενη φορά λοιπόν αναθέστε στους μαθητές σας να σας πουν μια ιστορία για κάποιο θέμα (π.χ. ρατσισμός, bullying, κ.α) με το Pixton. Να είστε βέβαιοι πως ακόμη και οι πιο αρνητικοί θα το προσπαθήσουν γιατί θα τους ενθουσιάσει το διαφορετικό.

Δείτε το τρέιλερ της εφαρμογής:

Για περισσότερα βίντεο, επισκεφτείτε το κανάλι του Pixton στο Youtube!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο