Υποτιτλισμός Βίντεο με το Amara

To Amara είναι μια διαδικτυακή Πλατφόρμα, στην οποία μπορούμε να εισάγουμε τη διεύθυνση ενός βίντεο (δικού μας ή από Youtube, Vimeo, κ.α.) και να προσθέσουμε υποτίτλους. Είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, αφού πολύ συχνά βρίσκουμε εξαιρετικά βίντεο, αλλά διστάζουμε να τα χρησιμοποιήσουμε λόγω της απουσίας ελληνικών υποτίτλων.

Η όλη διαδικασία είναι σχετικά απλή και θα σας την περιγράψω ευθύς αμέσως:

Επισκεφτείτε τον Ιστότοπο, κάντε εγγραφή, ή εναλλακτικά, συνδεθείτε από το λογαριασμό που έχετε σε google, facebook κλπ.

Αντιγράφετε από το YouTube, το Vimeo, κλπ, τη διεύθυνση του βίντεο που επιλέξατε (url), το επικολλάτε στο Amara στο πεδίο Υποτιτλίστε ένα Βίντεο, και πατάτε Έναρξη:

Στην νέα οθόνη που θα ανοίξει, θα εμφανιστεί η προεπισκόπηση του video που επιλέξατε και αριστερά από αυτό ένα μενού επιλογών με την προτροπή Προσθήκη νέας γλώσσας.
Υπάρχει πιθανότητα το ίδιο βίντεο να έχει ήδη υποτιτλιστεί σε άλλη γλώσσα, χωρίς αυτό να μας ενοχλεί (δείτε στην παρακάτω εικόνα, ότι αυτό που επέλεξα εγώ έχει ήδη υποτοτιτλιστεί (Πορτογαλικά, Βραζιλιάνικα)

Εμείς θα πατήσουμε την Προσθήκη νέας γλώσσας και θα διαλέξουμε Ελληνικά:

Μόλις το διαλέξουμε, πατάμε Συνέχεια.

Αμέσως μετά, θα εμφανιστεί ο επεξεργαστής των υποτίτλων. Η εφαρμογή μας προτείνει κάποιες συντομεύσεις που θα κάνουν την επεξεργασία ευκολότερη (…και όντως την κάνουν).

Υπάρχουν 3 στάδια:

Στο πρώτο στάδιο Μετάφραση (Type a subtitle) γράφετε τους υπότιτλους με τη σειρά που θέλετε χωρίς να σας ενδιαφέρει το χρονικό σημείο που ξεκινούν και σταματούν. Ξεκινάτε το βίντεο και το σταματάτε όποτε θέλετε πατώντας Tab στο πληκτρολόγιο. Γράφετε τον κάθε υπότιτλο και πατάτε Enter στο πληκτρολόγιο για να γράψετε τον επόμενο υπότιτλο.

Δείτε την εικόνα για να καταλάβετε τι εννοώ…

Όταν έχετε γράψει τους υπότιτλους, πατάτε Yes, start syncing (Ναι, Ξεκινήστε συγχρονισμό) και ξεκινάει το επόμενο στάδιο (Sync Timing), όπου θα προσδιορίσετε τα χρονικά σημεία που ξεκινούν και σταματούν οι υπότιτλοι.

Κάτω από το βίντεο υπάρχει ένα timeline με τις φράσεις που γράψατε. Θα ορίσετε πού θα ξεκινάει και πού θα σταματάει η κάθε φράση, καθώς και μπορείτε να την μεγαλώσετε ή να την μικρύνετε σε διάρκεια. Βάζετε το βίντεο να παίξει, το timeline κινείται, οι υπότιτλοι εμφανίζονται με τη σειρά. Ενώ παίζει ο κάθε υπότιτλος, μόλις βρείτε το σημείο που θέλετε συγκεκριμένα να ξεκινάει ο υπότιτλος, πατάτε το κουμπί με το κάτω βέλος στο πληκτρολόγιο. Στο σημείο που θέλετε να σταματάει ο υπότιτλος πατάτε το κουμπί με το επάνω βέλος. Μπορείτε και στο ίδιο το timeline να εργαστείτε: Φέρνετε τον κέρσορα μέσα στις φράσεις και τις μετακινείτε. Δοκιμάστε το βίντεο όσες φορές θέλετε ώσπου να συγχρονίσετε τους υπότιτλους.

Για το τρίτο στάδιο πατήστε Start Review και ελέγξτε το βίντεο (Review and Complete). Αν χρειάζονται αλλαγές, μπορείτε να κάνετε.

Όταν είστε έτοιμοι, πατήστε Δημοσίευση (Publish), ώστε να ανοίξει η σελίδα με το τελικό αποτέλεσμα!

Όπως μπορείτε να δείτε στην επάνω εικόνα, πλέον το βίντεό σας έχει και Ελληνικούς υποτίτλους. Μπορείτε να αντιγράψετε τη διεύθυνση από τον browsers σας και να το κοινοποιήσετε, ή να πάρετε τον κωδικό ενσωμάτωσης για να το εισάγετε στον Ιστότοπό σας.

Οποιαδήποτε στιγμή το χρειαστείτε θα το βρείτε στο λογαριασμό σας στο Amara, στην επάνω δεξιά γωνία, όπου βρίσκεται ο προσωπικός σας πίνακας ελέγχου:

Δείτε και ένα σύντομο βιντεάκι:

Δε νομίζω να δυσκολευτείτε στη χρήση του. Το μόνο δύσκολο, μάλλον θα είναι η μετάφραση του βίντεο. Αφού το κάνετε όμως, οι τεχνικές λεπτομέρειες του Amara δε θα σας προβληματίσουν. Ακολουθείστε τις παραπάνω οδηγίες και όλα θα πάνε καλά. Αν παρόλα αυτά αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο