Επαυξημένη Πραγματικότητα με το Layar
Σε προηγούμενο άρθρο γνωρίσαμε την έννοια της επαυξημένης πραγματικότητας και τη δημιουργία έργων που τη χρησιμοποιούν με το λογισμικό Aurasma. Στο άρθρο αυτό θα δούμε ένα ακόμη εργαλείο, το Layar. Με το Layar μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα που χρησιμοποιούν επαυξημένη πραγματικότητα, και να εντυπωσιάσουμε όσους τα χρησιμοποιήσουν. Αν συγκρίνουμε το Layar με το Aurasma, θα λέγαμε πως είναι παρόμοιο, και ίσως λίγο πιο εύχρηστο. Ότι θα χρειαστούμε βρίσκεται στην κατάλληλη θέση και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρουμε, ακόμη κι αν το χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά.
Ας το γνωρίσουμε μαζί βήμα, βήμα. Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο, και εγγραφείτε στην εφαρμογή. Θα σας σταλεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης στο email σας και είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε το έργο σας (Campaign, όπως το ονομάζει η εφαρμογή):
Πατάμε Start Now και στη συνέχεια +New Campaign, στην οποία θα δώσουμε ένα όνομα και μια κατηγορία:
Αφού δώσουμε τα παραπάνω θα πατήσουμε Create Campaign και είμαστε έτοιμοι για δράση! Εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να αποφασίσουμε από που θα ξεκινά το έργο μας. Θα προσθέσουμε σελίδες (Pages) οι οποίες θα μπορούν να είναι μια εικόνα(jpg ή png), ένα αρχείο pdf ή ένα αρχείο zip. Για να το δοκιμάσετε την πρώτη φορά, διαλέξτε μια εικόνα. Αφού το κάνετε η εφαρμογή θα σας ενημερώσει ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ανάλυση του αρχείου σας και θα σας ενημερώσει αν είναι κατάλληλο για να διαβαστεί από την εφαρμογή που θα κατεβάσετε στη συνέχεια στο κινητό σας.
Αν η εικόνα ή ότι άλλο χρησιμοποιήσατε είναι κατάλληλο, είστε έτοιμοι να τοποθετήσετε πάνω του τα αντικείμενα που θα προβάλλουν την πρόσθετη (επαυξημένη) πληροφορία. Εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές, και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε μία ή περισσότερες από αυτές και να τις τοποθετήσετε με την τεχνική σύρε και άφησε (drag & drop) επάνω στο αρχικό σας αρχείο. Δείτε μερικές μόνο από τις επιλογές που έχετε:
Επιλέγετε μία από αυτές, τη “ρίχνετε” επάνω στο αρχικό αρχείο, αλλάζετε μέγεθος και ρυθμίσεις εμφάνισης, και τέλος!
Αφού προσθέσετε όσα εσείς θέλετε, μπορείτε να δημοσιεύσετε το έργο σας, πατώντας Publish. Το μόνο αρνητικό της δωρεάν έκδοσης είναι ότι το έργα σας θα παραμείνει δημοσιευμένο για 30 ημέρες και μετά θα πρέπει να το δημοσιεύσετε ξανά:
Να σημειώσω πως σε οποιοδήποτε σημείο της επεξεργασίας του έργου σας, μπορείτε να δοκιμάζετε αυτά που κάνετε πατώντας test. Για να μπορέσετε να κάνετε δοκιμές, και να βλέπετε το επαυξημένο περιεχόμενο όσων έργων έχουν δημιουργηθεί με το Layar, θα χρειαστείτε την αντίστοιχη εφαρμογή για το κινητό ή το tablet σας:
Εδώ μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή για iOS, και εδώ για συσκευές Android.
Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε κι εσείς. Αν έχετε δει το Aurasma, το Layar θα σας φανεί παιχνιδάκι, και η χρήση του στην τάξη μπορεί πραγματικά να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών (δοκιμασμένο! 🙂 ).
Δείτε και ένα βίντεο-οδηγό με οπτικοακουστική πληροφορία για την εφαρμογή: