Δημιουργείστε online tests με το Formative

Οι εφαρμογές για τη δημιουργία online quiz και ασκήσεων, πάρα πολλές. Έχουμε ήδη δει μαζί το Quizizz και στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω το Formative.

Με το Formative μπορούμε να δημιουργήσουμε ασκήσεις πολλαπλής επιλογής, ελεύθερου κειμένου και σύντομης απάντησης, σωστού-λάθους, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα να ανεβάζουμε το υλικό μας (κέιμενο, φωτογραφίες, κλπ).

Ας το γνωρίσουμε μαζί βήμα -βήμα:

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο και κάντε εγγραφή ως εκπαιδευτικός (αν έχετε λογαριασμό google, μπορείτε να συνδεθείτε με αυτόν).

Αφού εγγραφείτε, η εφαρμογή θα σας προτείνει να δείτε μερικά εισαγωγικά βίντεο. Μπορείτε να τα παραλείψετε, αφού έχετε εμένα! 🙂

Ο πίνακας ελέγχου είναι κάπως έτσι. Ουσιαστικά έχετε την καρτέλα Assignments για την προσθήκη ασκήσεων, και την καρτέλα Classes για τη δημιουργία τάξεων. Η μεσαία καρτέλα Profile, σας επιτρέπει να προσθέσετε περισσότερες πληροφορίες για εσάς. Όπως μπορείτε να δείτε στην κάτω δεξιά γωνία έχετε και την επιλογή να δημιουργείτε φακέλους (New Folder) για να οργανώσετε καλύτερα το υλικό σας:

Ας δημιουργήσουμε την πρώτη μας άσκηση. Πατήστε New Assignment, και δώστε ένα όνομα στην άσκησή σας:

Αφού δώσετε όνομα, πατήστε την αριστερή καρτέλα Add Question, και διαλέξτε μία από τις κατηγορίες ασκήσεων:

Multiple Choice: Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής, όπου γράφουμε την ερώτηση και όσες πιθανές απαντήσεις επιθυμούμε. Δηλώνουμε ποια είναι η σωστή, και αν θέλουμε μπορούμε να δώσουμε και μια βοήθεια συμπληρώνοντας το ? help text στο κάτω μέρος της ερώτησης.

Show Your Work: Δημιουργία ενός συνεργατικού καμβά, όπου μπορεί ο κάθε ένας να ανεβάσει το υλικό του. (Εμείς ως δημιουργοί θέτουμε τις προδιαγραφές με μια ερώτηση).

Short Answer: Ερώτηση, για να λάβετε μια σύντομη απάντηση ως ελεύθερο κείμενο.

True/False: Ερωτήσεις της μορφής σωστού/λάθους.

Στην ενότητα Add Content, μπορείτε να ανεβάσετε πρόσθετο υλικό (εικόνα, κείμενο, καμβά μόνο για ανάγνωση, βιντεάκι από Youtube).

Αφού δημιουργήσετε τις ασκήσεις, θα πρέπει να δημιουργήσετε την τάξη στην οποία θα τις αναθέσετε. Πηγαίνετε στην καρτέλα Classes και πατάτε Create New Class:

Θα σας ζητηθεί ένα όνομα για την τάξη (πχ. Α΄Λυκείου, Μαθηματικά Α΄ Γυμνασίου, Γ1 Ιστορία, κλπ, κλπ). Το δίνετε και είστε έτοιμοι να αναθέσετε τις ασκήσεις σας στην τάξη, πατώντας το κουμπί Assign, στην πάνω δεξιά γωνία της εφαρμογής. Εδώ βλέπετε:

-το όνομα της ομάδας ασκήσεων που δημιουργήσατε (Τεστ Νο.1),

-σε ποιους θα είναι διαθέσιμο – σε όλους ή στις τάξεις σας (Everyone ή Only Classes)

-το όνομα της τάξης που θα το αναθέσετε (π.χ. εγώ το έβαλα στην Α΄ Λυκείου),

-και στο κάτω μέρος τις επιλογές πρόσβασης στις ασκήσεις:

Η πρόσβαση μπορεί να γίνει:

με χρήση του συνδέσμου που σας προτείνεται, και τον κωδικό που παράγει αυτόματα η εφαρμογή,

μέσω της τάξης Google Classroom (αν τη χρησιμοποιείτε), και

με ενσωμάτωση (Embed) του κώδικα στον Ιστότοπό σας.

Φυσικά μέσω του Ιστοτόπου και της καρτέλας Live Results μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο τις απαντήσεις των μαθητών σας:

…σε  πίνακα, ο οποίος θα μοιάζει κάπως έτσι:

Επιλέγετε την ερώτηση, βλέπετε ποιοι την απάντησαν και τι απάντηση έδωσαν, καθώς επίσης και τα στατιστικά των απαντήσεων!

Αν θέλετε περισσότερες επιλογές μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Export, και να πάρετε σε Excel τα αποτελέσματα για πρόσθετη επεξεργασία. Το τελευταίο, δυστυχώς δεν υποστηρίζει την Ελληνική Γλώσσα, αλλά είναι το τελευταίο που θα μας απασχολήσει, αφού δεν είναι και τόσο σημαντικό.

Πιστεύω να πήρατε μια καλή ιδέα για την εφαρμογή και να τη χρησιμοποιήσετε με την πρώτη ευκαιρία.

Δείτε και ένα βίντεο με όλα τα βασικά σε λιγότερο από 5 λεπτά:

για περισσότερα βίντεο με οδηγίες, δείτε εδώ!

Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο