Εικονική Περιήγηση στην Ακρόπολη

Τα τελευταία χρόνια οι αρχαιολογικές υπηρεσίες αρκετών κρατών του κόσμου αναθέτουν σε εταιρίες τη δημιουργία εφαρμογών για την εικονική περιήγηση επισκεπτών σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθώ αρκετές από αυτές και θεώρησα απαραίτητο να αρχίσω να σας τις παρουσιάζω. Νομίζω ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν Φιλολογικά μαθήματα, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την Ιστορία και την Τέχνη θα τα βρουν πολύ χρήσιμα, και σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δημιουργώ λοιπόν μια νέα κατηγορία στον Ιστότοπό μου με τίτλο Εικονικές Περιηγήσεις και ξεκινώ με την Ακρόπολη!

Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα δούμε μια εντυπωσιακή διαδικτυακή εφαρμογή που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα διαδραστικό περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με τα πλέον σύγχρονα μέσα και αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης (gigapixel) των σπουδαιότερων μνημείων του Αρχαιολογικού χώρου. Ειδικότερα μπορείτε να εξερευνήσετε:

-τα Προπύλαια,

-το Ναό της Αθηνάς Νίκης,

-το Ερέχθειο,

-τον Παρθενώνα,

-την Ακρόπολη, και

-τα Τείχη

Η οπτική απόδοση των μνημείων μέσω της εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς αφετηρία για να γνωρίσουν τα μνημεία κάθε ενδιαφερόμενος ή πιθανός επισκέπτης, αλλά και ως ένα πανίσχυρο εκπαιδευτικό εργαλείο για έρευνα και μελέτη από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η εφαρμογή απαιτεί ένα υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή (οι δημιουργοί έχουν προβλέψει να “παίζει” τέλεια σε οποιαδήποτε οθόνη) συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο.

Ας δούμε μαζί τα βασικά σημεία.

Επισκεφτείτε τον Ιστότοπο της εφαρμογής και πατήστε Έναρξη:

Η εφαρμογή θα σας καλωσορίσει και θα σας προτρέψει να διαλέξετε μια τοποθεσία στο χάρτη της περιοχής  για να την εξερευνήσετε:

Επιλέγετε λοιπόν το σημείο που θέλετε και πατάτε μετάβαση:

Θα βρεθείτε μπροστά στο σημείο του αρχαιολογικού χώρου που επιλέξατε, και είστε έτοιμοι να το εξερευνήσετε. Στη δεξιά πλευρά της οθόνης σας θα βλέπετε το χάρτη με τα σημεία του ορίζοντα και θα σας δείχνει από ποια γωνία κοιτάτε το μνημείο. Με το ποντίκι ή τα βελάκια του πληκτρολογίου σας μπορείτε να μετακινήστε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η εφαρμογή είναι πραγματικά απίστευτη και πάρα πολύ γρήγορη αν σκεφτεί κανείς τον όγκο της πληροφορίας που προβάλει. Δε νομίζω να υπάρχει κάτι καλύτερο για να καταλάβουν οι μαθητές τη θέση των μνημείων της περιοχής. Κανένα βιβλίο δε μπορεί να περιγράψει με τόση λεπτομέρεια τα μνημεία και φυσικά η δυνατότητα της εικονικής μετακίνησης στην περιοχή, κάνει την εφαρμογή να ξεχωρίζει.

Εκτός από τη διαδικτυακή έκδοση της εφαρμογής υπάρχει και έκδοση για συσκευές με iOS στο App Store.

Δοκιμάστε την!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο