Κανονισμός Πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) – Drones

Αναμφίβολα, μία από τις νέες τάσεις στην ψυχαγωγία ενηλίκων αλλά και ανηλίκων, είναι τα ιπτάμενα μη επανδρωμένα συστήματα, γνωστά και ως Drones. Είναι και θα είναι για αρκετό καιρό στην επικαιρότητα και τα διαθέτουν αρκετοί μαθητές μας αλλά και εκπαιδευτικοί. Θεώρησα σωστό λοιπόν να γράψω ένα άρθρο για την πρόσφατα ψηφισμένη νομοθεσία που ίσως παραμένει άγνωστη σε πολλούς ιδιοκτήτες τους.

Τα Drones για όσους δεν τα γνωρίζουν, μοιάζουν με ελικοπτεράκια, συνήθως με αρκετούς έλικες (4,6,8, κλπ). Στον εξοπλισμό τους έχουν μια υψηλής ευκρίνειας κάμερα για τη λήψη εικόνων και βίντεο, και μπορούν να πετάξουν από λίγα έως και μερικές εκατοντάδες μέτρα, μακριά από τον ιδιοκτήτη τους. Ο έλεγχός τους πραγματοποιείται μέσω τηλεχειριστηρίων σε συνδυασμό πολλές φορές με ένα smartphone!

Επειδή ολοένα και περισσότερος κόσμος άρχισε να τα αποκτά, πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια, την καταπάτηση της ιδιωτικότητας και γενικότερα τα όρια που θα έπρεπε να τεθούν ξεκίνησαν να διατυπώνονται από όλους τους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες (ιδιοκτήτες ή μη κάποιου drone). Ταυτόχρονα η εξέλιξη των δυνατοτήτων τους σε εμβέλεια χρήσης και σε δυνατότητες λήψης, δημιούργησαν πρόσθετους προβληματισμούς.

Έτσι μετά από επεξεργασία των παραμέτρων δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο κανονισμός που ρυθμίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης Εκπαιδευτικών Κέντρων και Χειριστών των Drones, ώστε να αποφεύγονται παρανομίες και να ελαττωθούν οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση τους. Έτσι αν διαθέτετε το δικό σας Drone, θα πρέπει να διαβάσετε τον κανονισμό ώστε να μπορείτε να το “πετάτε” νόμιμα, αναξάρτητα αν το χρησιμοποιείται για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε και κατεβάστε στον υπολογιστή σας το Φ.Ε.Κ. με τον κανονισμό, ο οποίος ισχύει από 1/1/2017.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο