Δημιουργία και χρήση QR Codes στην Εκπαιδευτική Διαδικασία

Τα QR Codes (Quick Response Codes) είναι γραμμωτοί κώδικες (barcodes) δύο διαστάσεων, και δημιουργήθηκαν από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994. Οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τη σύνδεση πληροφορίας μέσω ενός κώδικα που θα αποκωδικοποιείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Η σάρωση ενός κώδικα QR, γίνεται με την βοήθεια ενός έξυπνου κινητού. Για να γίνει αυτό, ο χρήστης χρειάζεται μία εφαρμογή η οποία μετατρέπει την κάμερα του κινητού σε σαρωτή κώδικα QR. Μέσα σε ένα κώδικα QR μπορεί να αποθηκευτεί ένας σύνδεσμος προς μια ιστοσελίδα, προς ένα βίντεο του Youtube, ένα κειμενάκι, ένα τηλέφωνο και πολλά άλλα. Ο χρήστης σαρώνει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR και πλοηγείται αυτόματα στα παραπάνω. Οι χρήστες μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν και να εκτυπώσουν τους δικούς τους κώδικες QR με χρήση διάφορων ελεύθερων λογισμικών παραγωγής κώδικα QR που υπάρχουν στο δίκτυο. Μέσα τους μπορούν να αποθηκεύσουν όποιο μήνυμα θέλουν.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Qr Codes, αξίζει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Denso Wave, όπου πραγματικά το υλικό είναι απίστευτο!

Ας δούμε τώρα λίγα πράγματα για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας Qr Code.

Μια αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό θα σας επιστρέψει πάρα πολλές online εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν το δικό σας Qr Code. Οι περισσότερες από αυτές κάνουν αυτό που υπόσχονται, αλλά μερικές το κάνουν καλύτερα, με περισσότερες δυνατότητες και χωρίς να ζητήσουν από εμάς εγγραφές ή να μας “βομβαρδίζουν” με διαφημίσεις.

Μία από τις πιο εύχρηστες online εφαρμογές είναι η QrCode-Monkey.com

Οι επιλογές που έχετε είναι πραγματικά αμέτρητες:

Μπορείτε να αποθηκεύσετε στον κώδικά σας σύνδεσμο Ιστοσελίδας (url), Κείμενο, Email, Τηλέφωνο, Μήνυμα, Πληροφορίες επαγγελματικής κάρτας, Τοποθεσία, Σελίδα στο Facebook, Βίντεο στο Youtube, και πολλά άλλα.

Επιπλέον μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του κώδικα (σας συμβουλεύω να επιλέγετε σκούρο χρώμα για να μπορεί να αναγνωστεί από όλες τις συσκευές).

Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η δυνατότητα χρήσης λογότυπου στον κώδικά σας (έτοιμου από τα προτεινόμενα της εφαρμογής ή δικού σας):

Τέλος μπορείτε να διαλέξετε τη μορφή και την ανάλυση του παραγόμενου κώδικα, ώστε να τον κατεβάσετε στον υπολογιστή σας:

Πραγματικά θεωρώ ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές που υπάρχουν (μέχρι σήμερα), για να δημιουργήσετε τους δικούς σας Qr Codes. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Για να διαβάσετε τώρα τον κώδικα που δημιουργήσατε, αρκεί να κατεβάσετε μια εφαρμογή Qr Reader στο κινητό σας. Κι εδώ οι επιλογές αμέτρητες. Κάντε μια αναζήτηση, δείτε μία που έχει καλές αξιολογήσεις και χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες, και είστε έτοιμοι να διαβάσετε τους κώδικές σας.

Ας δούμε κι ένα παράδειγμα εφαρμογής στην εκπαιδευτική διαδικασία:

Τον παρακάτω χάρτη, τον δημιούργησαν οι μαθητές μου το Σχολικό Έτος 2015-16 στα πλαίσια του μαθήματος των ερευνητικών εργασιών της Α΄ Λυκείου. Το θέμα μας ήταν: Έξυπνες Συσκευές – Έξυπνη προβολή του Σχολείου και του Τόπου μας. Οι μαθητές δημιούργησαν βιντεάκια με πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος της νότιας Λευκάδας, τα ανέβασαν στο Youtube, και τα συνέδεσαν με Qr Codes. Τα Qr Codes μπήκαν στα αντίστοιχα σημεία στο χάρτη, ο οποίος εκτυπώθηκε και τοποθετήθηκε σε καίρια σημεία ώστε να είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες της περιοχής. Δείτε το χάρτη και δοκιμάστε να τον διαβάσετε:

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο