Τηλεδιασκέψεις στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) είναι αυτή της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης. Η υπηρεσία τηλεδιάσκεψης (http://meeting.sch.gr/) προσφέρει στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας την δυνατότητα να δημιουργούν και να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα και να προσκαλούν σε αυτές φίλους που επιθυμούν.

Ο εισηγητής της τηλεδιάσκεψης μπορεί να αποστείλει πρόσκληση

– σε μέλη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, χρησιμοποιώντας την φόρμα αναζήτησης όπου μπορείτε να ορίσετε ειδικότητα, νομό και όνομα ή/και email.

– σε φίλους εκτός Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ορίζοντας το όνομά του και το email στο οποίο θα σταλεί η πρόσκληση. Το email του φίλου σας δεν είναι απαραίτητο να είναι στο sch.

– σε φίλους σας από τα ιστολόγια, επιλέγοντας από τη λίστα τα ονόματα αυτών στους οποίους θέλετε να σταλεί η πρόσκληση.

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή, και επιτρέπει στο χρήστη να “στήσει” στην πλατφόρμα μια τηλεδιάσκεψη σε χρόνο ρεκόρ. Αν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε και έχετε ετοιμάσει το υλικό που θα παρουσιάσετε, θα χρειαστείτε λιγότερο από 10 λεπτά για να ετοιμάσετε τη δική σας τηλεδιάσκεψη. Ας δούμε μαζί τα βήματα για να καταλάβετε τι εννοώ:

Πληκρολογήστε στο Φυλλομετρητή σας τη διεύθυνση της υπηρεσίας: http://meeting.sch.gr/

Συνδεθείτε με τα στοιχεία που έχετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Επιλέξτε την επιλογή Δημιουργήστε (+).

Για να δημιουργήσετε μια νεα τηλεδιάσκεψη επιλέξτε στο μενού την επιλογή ‘δημιουργήστε’. Στην συνέχεια, στην φόρμα δημιουργίας θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα στοιχεία της τηλεδιάσκεψης σας:

tele1

Τίτλος. Ο τίτλος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης.

Περιγραφή. Στην περιγραφή μπορείτε να παρουσιάσετε αναλυτικότερα πιο θα είναι το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης καθώς και τα θέματα που θα παρουσιαστούν.

Υλικό. Μπορείτε προαιρετικά να προσδιορίσετε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι χρήστες (αρχεία doc, pdf, κλπ…).

Εικόνα. Μπορείτε προαιρετικά να ανεβάσετε μια εικόνα η οποία θα φαίνεται σε όλες τις λίστες όπου θα εμφανίζεται η τηλεδιάσκεψή σας και πρέπει να αντιπροσωπεύει το περιεχόμενό της.

Έναρξη. Προσδιορίστε την η ημερομηνία και την ώρα που θα αρχίσει η τηλεδιάσκεψη.

Διάρκεια. Προσδιορίστε την διάρκεια που θα έχει η τηλεδιάσκεψη.

Συμμετοχή. Προσδιορίστε τον τύπο της τηλεδιάσκεψης και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι χρήστες να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή.

Περιορισμένη με προσκλήσεις: Μπορούν να γραφτούν μόνο οι προσκεκλημένοι χρήστες και δεν φαίνεται στην λίστα των τηλεδιασκέψεων.
Ελεγχόμενη με έγκριση συμμετοχής : Μπορούν να γραφτούν μόνο οι προσκεκλημένοι χρήστες και φαίνεται στην λίστα των τηλεδιασκέψεων.
Δημόσια με δήλωση συμμετοχής: Όλοι μπορούν να γραφτούν και φαίνεται στην λίστα των τηλεδιασκέψεων.

Θέσεις. Προσδιορίστε τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων στην τηλεδιάσκεψη.

Αφού δηλώσετε όποια από τα παραπάνω επιθυμείτε, πατήστε ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ:

tele2

Μην ανησυχείτε αν για κάποια από τα παραπάνω δεν είστε σίγουρος. Μπορείτε να τα αλλάξετε στη συνέχεια, όσες φορές εσείς το κρίνετε αναγκαίο πατώντας το κουμπί Επεξεργασία, στη δεξιά πλευρά που αφορά τη διαχείριση:

tele3

Όπως μπορείτε να δείτε στην πάνω εικόνα, στο Υλικό εμφανίζονται 2 αρχεία test 1.pdf και  test 2.pdf, τα οποία απλά θα είναι διαθέσιμα στους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης.

Ας δούμε λίγο τώρα πόσο εύκολα προσκαλείτε κάποιον στην τηλεδιάσκεψη. Εγώ προσκάλεσα τον εαυτό μου σε εναλλακτικό email εκτός ΠΣΔ:

tele4a

Κατόπιν αυτού έλαβα email, από το ΠΣΔ ότι έχω προσκληθεί σε τηλεδιάσκεψη και μου ζητήθηκε να κάνω αποδοχή, πατώντας σε σύνδεσμο.

Ως δημιουργός πλέον έβλεπα στην πλατφόρμα ότι έχω ήδη προσκαλέσει κάποιον:

tele5

Αφού επιβεβαίωσα μέσω του email που μου στάλθηκε ότι αποδέχομαι την πρόσκληση, ως διαχειριστής στην πλατφόρμα έβλεπα πλέον ότι είχα συμμετέχοντα που αποδέχτηκε την πρόσκληση και το υπόλοιπο των διαθέσιμων θέσεων:

tele7

tele6

Μόλις πλησίασε η ώρα που είχα ορίσει ότι θα αρχίζει η τηλεδιάσκεψη είχε ενεργοποιηθεί ο κατάλληλος σύνδεσμος για να την ξεκινήσω ως εισηγητής – διαχειριστής:

tele8

και ταυτόχρονα έλαβα email ως συμμετέχων-ακροατής με το σύνδεσμο που θα με οδηγούσε στην τηλεδιάσκεψη.

Αυτό ήταν όλο. Μπαίνοντας στην πλατφόρμα, το περιβάλλον της τηλεδιάσκεψης είναι το Big Blue Button:

tele9

Μη σας τρομάζει το περιβάλλον. Είναι από τα πιο εύκολα – εύχρηστα που υπάρχουν. Υποστηρίζει:

Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Οπτικοακουστική επικοινωνία: Επικοινωνία με φωνή εφόσον διαθέτετε απλές συσκευές ήχου ( ηχεία ή ακουστικά και μικρόφωνο) και εικόνα (video) εφόσον διαθέτετε κάμερα.

Προβολή παρουσιάσεων (slides) κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και άλλου υλικού: Ο εισηγητής (δημιουργός) μπορεί να προβάλει παρουσιάσεις (slides) ή άλλο υλικό εφόσον το ανεβάσει στο χώρο της τηλεδιάσκεψης. Τα μέλη ομοίως μπορούν να ανεβάσουν υλικό με την άδεια του εισηγητή.

Διαμοιρασμός επιφάνειας εργασίας για παρουσίαση εφαρμογών: Ο εισηγητής έχει τη δυνατότητα να διαμοιράσει την επιφάνεια εργασίας του ώστε να πραγματοποιήσει επίδειξη κάποιας εφαρμογής που έχει εγκατεστημένη στον υπολογιστή του, π.χ. κάποιο εκπαιδευτικό λογισμικό. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να δοθεί από τον εισηγητή και σε άλλο μέλος της τηλεδιάσκεψης.

Επικοινωνία με άμεσο μήνυμα (chat).

Ασπροπίνακας (white board) για ελεύθερη γραφή ή σχεδιασμό σ’ αυτόν.


Ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να μπείτε στη λογική είναι να ακολουθήσετε τα παραπάνω και να δημιουργήσετε μια τηλεδιάσκεψη ώστε να εξοικειωθείτε. Προσκαλέστε και 2 φίλους και δοκιμάστε το!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και τα παρακάτω:

Πως θα δημιουργήσω μια τηλεδιάσκεψη

Πως θα παρακολουθήσω μια τηλεδιάσκεψη

Πιθανές Προτάσεις χρήσης

Σχετικά με την υπηρεσία και το περιβάλλον χρήσης

Καλές τηλεδιασκέψεις!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο