Δημουργία και Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης με το Classkick

Το Classkick είναι ένα αρκετά δημοφιλές διαδικτυακό εργαλείο για τη δημιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικών τάξεων. Έχει ψηφιστεί ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά εργαλεία για το 2016 και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν κίνητρο να το δοκιμάσω και να σας το παρουσιάσω σε αυτό το άρθρο.

Τι μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτικός με το Classkick; Μπορεί να δημιουργήσει φύλλα εργασίας – δραστηριότητες και να τα αναθέσει στους μαθητές του για μελέτη και επεξεργασία στο σπίτι ή σε πραγματικό χρόνο στην τάξη. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν τη βοήθεια του εκπαιδευτικού ή να του ζητήσουν να παρακολουθήσει την πρόοδό τους. Όλα αυτά χάρη στην εξαιρετική σχεδίαση της πλατφόρμας, τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικού όσο και σε μαθητή. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο, και κάντε εγγραφή ως εκπαιδευτικός. Πρώτη ευχάριστη πινελιά, το γεγονός πως η πλατφόρμα έχει ήδη “στήσει” για εσάς ένα δοκιμαστικό φύλλο εργασίας (assignment) και σας προτρέπει να το δοκιμάσετε ως μαθητής για να δείτε τι θα βλέπουν οι μαθητές σας αλλά και εσείς σε πραγματικό χρόνο!

Αφού το κάνετε σε μια κινητή συσκευή ή σε ένα άλλο παράθυρο στον Φυλλομετρητή (Browser) σας, θα σας προτρέψει να δώσετε τον παραπάνω κωδικό και ένα όνομα μαθητή για να ξεκινήσετε:

Αφού συνδεθείτε ως μαθητής, πατήστε το αντίστοιχο κουμπί για να δηλώσετε ότι επιθυμείτε βοήθεια και ελέγξτε την καρτέλα του εκπαιδευτικού για να δείτε ποιος μαθητής τη ζητάει και να την παρέχετε. Πραγματικά εξαιρετικά χρήσιμη η όλη διαδικασία αφού μπορούμε σε λίγα λεπτά να καταλάβουμε πως λειτουργεί ή εφαρμογή, χωρίς να ψάχνουμε μόνοι μας στα τυφλά.

Το επόμενο που πρέπει να δούμε είναι πως δημιουργούμε το δικό μας υλικό και πως θα το αναθέσουμε στους μαθητές μας. Οι δημιουργοί έχουν προβλέψει και γι’αυτό και μας το παρουσιάζουν στην επόμενη εικόνα:

Άρα θα πρέπει να κάνουμε 3 ακόμη βήματα. Να δημιουργήσουμε ένα Assignment, να προσθέσουμε την ομάδα μαθητών (Roster) που θα συμμετέχει και να τους κοινοποιήσουμε τον κωδικό του μαθήματος (Class Code) που θα παράγει για εμάς η εφαρμογή.

Πηγαίνουμε λοιπόν στην καρτέλα Assignments

Όλα όσα χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε βρίσκονται στην εργαλειοθήκη στο επάνω μέρος της πλατφόρμας (μολύβι, γόμα, κείμενο, σύνδεσμοι, εικόνες, βιντεάκια από Youtube, ηχογράφηση μηνύματος κ.α). Έχουμε στο νου μας πάντα το χρωματιστό χεράκι στη δεξιά γωνία που υποδηλώνει πως κάποιος μαθητής μας μας χρειάζεται. Κάνοντας κλικ πάνω του βλέπουμε το όνομά του:

Αφού δημιουργήσουμε το προς ανάθεση υλικό πρέπει να δημιουργήσουμε την ομάδα των μαθητών που θα συμμετέχει. Από τον πίνακα ελέγχου επιλέγουμε Roster και δημιουργούμε την ομάδα μας (π.χ. Μαθηματικά Α΄ Γυμνασίου):

Αφού ολοκληρώσουμε το φύλλο εργασίας και την ομάδα στην οποία θα απευθύνεται, θα πρέπει να το κοινοποιήσουμε πατώντας το κουμπί διαμοιρασμού (Share):

Επιλέγουμε σε ποια ομάδα θα το κοινοποιήσουμε και η εφαρμογή θα δημιουργήσει ένα μοναδικό κωδικό για την τάξη μας:

Όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μπροστά μας και αυτό που απομένει είναι η συμμετοχή των μαθητών μας με τον παρακάτω κωδικό:

Αυτό γίνεται πανεύκολα κοινοποιώντας τους το παραπάνω link και εισάγοντας το όνομα και τον κωδικό της τάξης:

Αν μετά από όσα διαβάσατε εξακολουθεί να σας φαίνεται πολύπλοκη διαδικασία, μόλις το δοκιμάσετε θα αλλάξετε γνώμη. Η εφαρμογή σας καθοδηγεί σε κάθε βήμα και δε θα δυσκολευτείτε σε κανένα στάδιο. Ειδικά το “κολπάκι” με τη δοκιμαστική είσοδο ως εκπαιδευτικός και ως μαθητής βοηθά να καταλάβουμε γρήγορα το πως λειτουργεί το Classkick.

Η εφαρμογή “τρέχει” ως Web-Based εκδοχή στον Browser του υπολογιστή σας, μπορείτε να την κατεβάσετε μέσω Chrome Webstore, αλλά και σε ipad (iOS >=8.0)

Επιπλέον, στο κέντρο υποστήριξης του επίσημου Ιστοτόπου της εφαρμογής θα βρείτε απίστευτο υλικό τόσο από τους δημιουργούς, όσο και από χρήστες του Classkick. Οδηγίες σε Pdf, με τη μορφή Video και πολλά πολλά άλλα θα δώσουν σίγουρα απάντηση σε οποιαδήποτε απορία σας.

Αν είστε αποκλειστικά οπτικοακουστικοί τύποι, το κανάλι της εφαρμογής στο Youtube, θα σας προσφέρει όσες πληροφορίες χρειαστείτε.

Αξίζει τέλος να δείτε και μερικές εφαρμογές του Classkick στην τάξη:

Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο