Εκτυπώσεις από απόσταση με το Google Cloud Print

Οι εφαρμογές Cloud πρωταγωνιστούν εδώ και καιρό στο χώρο των υπολογιστών και του διαδικτύου. Με αυτές, μπορούμε να χρησιμοποιούμε εφαρμογές μέσω διαδικτύου χωρίς να τις διαθέτουμε στον υπολογιστή μας, και να αποκτούμε πρόσβαση σε συσκευές (δικές μας ή συνεργατών μας), από απόσταση. Στο άρθρο που διαβάζετε θα γνωρίσουμε μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, με την οποία μπορούμε να εκτυπώνουμε έγγραφα στον εκτυπωτή μας ή ενός συνεργάτη μας, από οποιονδήποτε υπολογιστή, ή κινητή συσκευή, όπου κι αν βρισκόμαστε! Αφορμή, αποτέλεσε ερώτηση μαθητή μου σχετικά με τις υπηρεσίες νέφους (Cloud) για την εκτύπωση από απόσταση. Το αναλύσαμε στην τάξη και αφού ορίσαμε έναν απομακρυσμένο εκτυπωτή στο γραφείο της διοίκησης ως εκτυπωτή νέφους, καταφέραμε να εκτυπώσουμε από τους Υπολογιστές του Εργαστηρίου Πληροφορικής. Σκέφτηκα λοιπόν να καταγράψω αναλυτικά όλα τα βήματα ώστε να υπάρχει ένας οδηγός διαθέσιμος για τους μαθητές μου αλλά και όλους τους επισκέπετες του Ιστοτόπου. Ας γνωρίσουμε λοιπόν το Google Cloud Print.

Το Google Cloud Print είναι μια υπηρεσία, με την οποία μπορείτε να συνδέσετε τους εκτυπωτές σας στο διαδίκτυο. Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να εκτυπώσετε σε αυτόν από οπουδήποτε, μέσω οποιασδήποτε συσκευής που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, αλλά και τηλεφώνων ή tablet.

Ας δούμε πως θα το καταφέρετε σε απλά βηματάκια:

1ο μέρος: πως θα συνδέσω ένα εκτυπωτή στο Google Cloud Print;

Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε τον υπολογιστή και τον εκτυπωτή μας ανοικτό, και φυσικά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε τον Google Chrome εγκατεστημένο και ένα λογαριασμό στη Google.

Αφού λοιπόν ανοίξουμε τον Chrome, στην επάνω δεξιά γωνία, θα πατήσετε το κουμπάκι με τις 3 τελίτσες και θα πάτε στις Ρυθμίσεις:

Στη σελίδα που θα εμφανιστεί θα μετακινηθείτε στο κατώτερο σημείο και  θα πατήσετε την επιλογή Εμφάνιση Σύνθετων Ρυθμίσεων. Εκεί, θα βρείτε τις ρυθμίσεις του Google Cloud Print, και θα πατήσετε Διαχείριση:

Εδώ, πατώντας το κουμπί Προσθήκη Εκτυπωτών, θα βρείτε τον εκτυπωτή σας στη λίστα (προφανώς πρέπει να είναι ενεργοποιημένος):

Τον επιλέγετε, και πλέον ο υπολογιστής σας έχει εγγραφεί ως εκτυπωτής Cloud:

2ο μέρος: ας δούμε τώρα πως θα μοιράσετε τον εκτυπωτή σας σε συνεργάτες και πως θα εκτυπώσετε από απόσταση.

Ανοίξτε τον Chrome και συνδεθείτε την υπηρεσία της Google Cloud Print. Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και θα δείτε τον εκτυπωτή που ορίσατε στο προηγούμενο βήμα στη λίστα. Επιλέξτε τον και πατήστε το κουμπί Κοινή Χρήση:

Εισάγετε τώρα τα email των συνεργατών σας με κόμμα ανάμεσά τους, ορίστε τα δικαιώματα, και πατήστε Κοινή Χρήση:

Αυτό ήταν. Πλέον μπορούν και όσοι προσκαλέσατε να εκτυπώσουν στον εκτυπωτή σας.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για ένα συνεργάτη μας και τι πρέπει να κάνει.

Στον Chrome θα πρέπει να συνδεθεί στην υπηρεσία της Google Cloud Print. Θα δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του στην Google και θα δεί τον πίνακα ελέγχου της υπηρεσίας. Την πρώτη φορά θα πρέπει να κάνει αποδοχή στην κοινή χρήση του εκτυπωτή. Θα δεί ένα μήνυμα της μορφής:

Ο χρήστης Νίκος Παπαγεωργίου σας προσκάλεσε για κοινή χρήση του εκτυπωτή …..κλπ. Αποδοχή;(Ναι/Όχι). Θα πεί “Ναι” και πλέον στον πίνακα ελέγχου θα βλέπει τον εκτυπωτή και τον ιδιοκτήτη του:

Για να εκτυπώσουμε τώρα, είτε εμείς, είτε οι συνεργάτες μας θα πατήσουμε το κουμπί “Εκτύπωση” και θα διαλέξουμε το αρχείο που επιθυμούμε να εκτυπώσουμε από τον υπολογιστή μας:

Η εφαρμογή θα ρωτήσει για το είδος της εκτύπωσης, τον αριθμό των αντιγράφων, και άλλες ρυθμίσεις, και πατάμε Εκτύπωση. Το αρχείο μας πλέον έχει εκτυπωθεί στον κοινόχρηστο εκτυπωτή, όπου κι αν βρίσκεται αυτός! Τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα!

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την εφαρμογή, επισκεφτείτε τον online οδηγό του Cloud Print. Για υποστηριζόμενες εφαρμογές για κινητές συσκευές, δείτε εδώ.

Δείτε και το παρακάτω βιντεάκι σχετικά με την εφαρμογή:

Για να δείτε ότι πράγματι λειτουργεί δοκιμάστε το στον δικό σας εκτυπωτή ή σε ενός φίλου σας. Ακολουθήστε τα βήματα και θα δουλέψει 100%.

Αν παρόλα αυτά αντιμετώπισετε κάποιο πρόβλημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο