Μήπως έφτασε η ώρα να αλλάξετε την ψηφιακή σας κλειδαριά;

Τα password (κωδικοί ασφαλείας) αποτελούν τις κλειδαριές μας στον ψηφιακό κόσμο. Αποτελούν την ασφάλειά μας και προστατεύουν την ιδιωτικότητά μας. Ένα κακό password είναι σαν μια χαλασμένη κλειδαριά στο σπίτι μας. Αν βέβαια χαλούσε η κλειδαριά στο σπίτι μας θα την αντικαταστούσαμε την επόμενη στιγμή. Παρόλα αυτά, συνήθως δεν κάνουμε το ίδιο και με τους κωδικούς ασφαλείας μας.

Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκαν σε αρκετούς Ιστοτόπους που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι κωδικοί για το 2016. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι για 6η συνεχόμενη χρονιά, οι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν το 123456, ως πρώτη προτίμηση για να ασφαλίσουν τους λογαριασμούς τους. Είναι εντυπωσιακό, ότι ενώ ανακοινώνεται για 6 χρόνια ότι πρόκειται για τον λιγότερο ασφαλή κωδικό, οι χρήστες επιμένουν να τον χρησιμοποιούν! Ελπίζω να μην ανήκετε σε αυτούς! 🙂

Ας δούμε τα 20 πιο συχνά χρησιμοποιούμενα password για το 2016 (πηγή: SplashData):

123456, password, 12345, 12345678, football, qwerty, 1234567890, 1234567, princess, 1234, login, welcome, solo, abc123, admin, 121212, flower, passw0rd, dragon, sunshine.

Όλα τα παραπάνω είναι εύκολο να τα μαντέψει κάποιος, άρα και να παραβιάσει τους προσωπικούς λογαριασμούς των χρηστών. Εκτός από τα παραπάνω, πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν, τα αρχικά τους, ημερομηνίες γέννησης και άλλα προσωπικά δεδομένα τα οποία πολλές φορές έχουν κοινοποιήσει. Έτσι, αν σε κάποιο δημόσιο προφίλ εμφανίζεται η ημερομηνία γέννησής μας – π.χ. 01/01/1999 – θα ήταν αρκετά ανεύθυνο να χρησιμοποιήσουμε για password το 01011999 ή 010199.

Επίσης σημαντικό είναι να διαθέτουμε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικούς λογαριασμούς.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η χρήση κωδικών που συνδυάζουν γράμματα (κεφαλαία και πεζά), αριθμούς και σύμβολα (!,@,#,$, κλπ…). Όσο μεγαλύτερος και πολύπλοκος ο κωδικός τόσο πιο ασφαλής. Προσοχή, μην παρεξηγηθεί αυτό. Για παράδειγμα, το zxcvbnm είναι φαινομενικά ένας πολύπλοκος κωδικός αν απλά τον διαβάσουμε, στην πραγματικότητα όμως… δεν είναι!

Ο κύριος λόγος που γίνεται χρήση μη ασφαλών κωδικών, είναι διότι θα πρέπει να τους θυμόμαστε. Την ημερομηνία γέννησής μας, το όνομα του κατοικιδίου μας, τα θυμόμαστε όλοι, οπότε φαίνεται ως μια γρήγορη λύση στην περίπτωση που μας ζητηθεί η δημιουργία κωδικού.

Δείτε ένα ακόμη παράδειγμα: hGm_g@A_s10/09

Πως σας φαίνεται ο παραπάνω κωδικός; Πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν αρκετά ισχυρό κωδικό. Να σας αναφέρω πληροφοριακά, ότι ο κωδικός αυτός για να “σπάσει” από ένα υπολογιστή θα απαιτούνταν περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια!!! Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως μπορεί κάποιος να θυμηθεί ένα τέτοιο κωδικό. Το μεγάλο μυστικό εδώ, είναι στην επιλογή του. Δείτε τι εννοώ: η Γεωργία μου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου. Αν είχα κόρη με όνομα Γεωργία που γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, υπήρχε περίπτωση να το ξεχάσω; Πήρα λοιπόν τα αρχικά της πρότασης, χρησιμοποίηση κεφαλαία για τα κύρια ονόματα, έβαλα κάτω παύλα για τα κενά και δημιούργησα ένα πανίσχυρο κωδικό. Με βάση αυτή τη μέθοδο, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του κωδικό ασφαλείας με προσωπικά στοιχεία που θα γνωρίζει μόνο αυτός. Ο κωδικός θα είναι πολύ ισχυρός και έτσι  ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο παραβίασης των λογαριασμών του.

Θα κλείσω το άρθρο παρουσιάζοντάς σας μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία πληκτρολογούμε ένα password και υπολογίζει πόσο χρόνο θα χρειαζόταν ένας υπολογιστής για να το “σπάσει”: Πρόκειται για το δημοφιλές How Secure Is My Password? στη διεύθυνση: https://howsecureismypassword.net/

Σας προτρέπω να το χρησιμοποιήσετε, και αν είστε εκπαιδευτικοί, να προτρέψετε τους μαθητές σας να κάνουν το ίδιο:

Πληκτρολογήστε λοιπόν ένα κωδικό και η εφαρμογή θα σας εμφανίσει το πόσο ισχυρός είναι, δίνοντάς σας ταυτόχρονα κατευθύνσεις για το τι πήγε στραβά. Αν ο κωδικός δεν είναι ισχυρός η οθόνη κοκκινίζει αυτόματα, ενώ όσο καλύτερος είναι τόσο πρασινίζει. Ομολογώ πως κι εγώ απογοητεύτηκα όταν το χρησιμοποίησα, αφού κάτι που θεωρούσα ότι θα ήταν ασφαλές, απλά… δεν ήταν όσο περίμενα!

Μην ξεχνάτε λοιπόν:

Δημιουργώ κωδικούς με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες (όλο και περισσότεροι ειδικοί προτείνουν πλέον τους 12), και συνδυασμό πεζών κεφαλαίων, αριθμών και συμβόλων.

Φροντίζω να τους αλλάζω συχνά (μέγιστο διάστημα χρήσης ίδιου κωδικού θεωρούνται οι 6 μήνες).

Χρησιμοποιώ διαφορετικούς κωδικούς σε διαφορετικούς λογαριασμούς.

Δεν κοινοποιώ τους κωδικούς μου, πουθενά!

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να αλλάξετε τους κωδικούς σας;

Share
Share