Δημιουργική Γραφή και Διαδραστικές Ιστορίες με το Inklewriter

To Inklewriter είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε διαδραστικές ιστορίες. Τί είναι όμως μια διαδραστική ιστορία; Είναι μια ιστορία στην οποία η ροή παρουσιάζεται διαδραστικά και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αποφασίζει για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό εργαλείο που δε συναντούμε συχνά στα εκπαιδευτικά εργαλεία. Η χρήση του προάγει τη δημιουργική γραφή και σε συνδυασμό με την τεχνολογία βοηθά στη δημιουργία ενός ξεχωριστού αποτελέσματος. Σε επίπεδο τάξης θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στα γλωσσικά μαθήματα (Ελληνικά και Ξένες Γλώσσες), δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές μας να εξασκηθούν στην παραγωγή γραπτού λόγου, σε συνδυασμό με την Πληροφορική και την προώθηση της λογικής σκέψης και τη λήψη αποφάσεων.

Η σύνδεση στην πλατφόρμα απαιτεί εγγραφή δίνοντας απλά ένα email και ένα κωδικό. Στην περίπτωση που οι μαθητές μας δε διαθέτουν email, μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς ένα λογαρισμό με ένα κωδικό, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση. Ας δούμε όμως πως θα δημιουργήσουμε τις ιστορίες μας:

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο της εφαρμογής και κάντε εγγραφή. Καλό είναι να δείτε μερικά παραδείγματα ιστοριών (Read), πριν ξεκινήσετε τη δική σας. Μόλις είστε έτοιμοι πατήστε Start Writing και είστε έτοιμοι να προσθέσετε περιεχόμενο:

Όπως προαναφέραμε τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δίνεται όνομα στην Ιστορία σας, το όνομα του συγγραφέα και  ξεκινάτε να προσθέτετε περιεχόμενο στην πρώτη ενότητα (Section 1):

Συμπληρώνετε με περιεχόμενο το κύριο μέρος της ιστορίας σας και όταν αποφασίσετε να δώσετε επιλογές στον αναγνώστη θα πατήσετε προσθήκη επιλογής (Add Option) τόσες φορές, όσες θα είναι και οι επιλογές σας. Στο παράδειγμα που ακολουθεί έγραψα “μια φορά κι έναν καιρό” και έβαλα 2 επιλογές (“ήταν ένας πρίγκιπας” και “ήταν μια πριγκίπισσα”):

Για να γράψετε τώρα τη συνέχεια της ιστορίας όσον αφορά την πρώτη σας επιλογή (π.χ. τον πρίγκιπα), απλά κάνετε κλικ επάνω στην αντίστοιχη επιλογή. Προσθέτετε το κείμενό σας και όποτε θέλετε μπορείτε να δώσετε νέες επιλογές στον αναγνώστη. Πατώντας λοιπόν το Add Option προσθέτετε τις διαθέσιμες επιλογές στο σημείο αυτό. π.χ:

Έτσι δημιουργείτε την επιθυμητή διαδραστικότητα σε όσα σημεία εσείς θέλετε κάνοντας την ιστορία σας ενδιαφέρουσα και ελκυστική στον αναγνώστη. Η Εφαρμογή παρέχει και μερικές επιλογές μορφοποίησης όσον αφορά τη γραμματοσειρά, την προσθήκη εικόνων, νέας ενότητας, κ.α.

Σε οποιοδήποτε σημείο της επεξεργασίας, μπορείτε να βλέπετε τι έχετε δημιουργήσει πατώντας το Write. Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

..και μόλις πατήσέτε την επιλογή “ήταν ένας πρίγκιπας” θα ακολουθήσει η αντίστοιχη συνέχεια…

Αυτό ήταν όλο! Σας άρεσε; Εμένα πολύ όταν το πρωτοδοκίμασα, και αμέσως άρχισα να σκέφτομαι πιθανές εφαρμογές στην τάξη. Φυσικά τα γλωσσικά μαθήματα έχουν τον πρώτο λόγο, όμως η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άνετα σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα. Μια ιστορία για το Bullying, για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, που θα ακολουθεί μονοπάτια με καλές και κακές πρακτικές, και πολλά πολλά ακόμη…

Θα χαρώ πολύ αν μου στείλετε δικές σας ιδέες, και τη διεύθυνση από τις δικές σας δημιουργίες. Να πούμε εδώ, πως πατώντας το κουμπί του διαμοιρασμού (Share) η εφαρμογή παράγει μια μοναδική διεύθυνση για να την κοινοποιήσετε στους αναγνώστες σας.

Ακόμη στον επίσημο Ιστότοπο θα βρείτε όλα όσα χρειαστείτε σε θέματα υποστήριξης, και αν αγαπάτε τα βιντεάκια, αξίζει να δείτε το παρακάτω:

Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο