Web 2.0

Επικοινωνία της Σχολικής Κοινότητας σε πραγματικό χρόνο με το Remind

Το Remind είναι μια ενδιαφέρουσα Web 2.0 εφαρμογή που επιτρέπει την επικοινωνία συνεργατών μέσω μηνυμάτων. Σε σχολικό επίπεδο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για γρήγορη επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Η όλη διαδικασία είναι πανεύκολη και για να έχει αποτέλεσμα, και να μη χάνεται κανένα μήνυμα, θα πρέπει να εγκατασταθεί στις κινητές συσκευές των εμπλεκόμενων. Θα σας δείξω πως…

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο και κάντε εγγραφή (εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το λογαριασμό σας στη Google).

Μόλις συνδεθείτε, θα δηλώσετε την ιδιότητά σας ως εκπαιδευτικός (I’m a teacher),

θα δηλώσετε το όνομα και το φύλο σας και θα δημιουργήσετε την πρώτη τάξη σας. Εδώ η εφαρμογή θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε ότι οι μαθητές σας είναι άνω των 13 (σε περίπτωση που δεν είναι η επικοινωνία πρέπει να γίνεται μέσω των γονέων – κηδεμόνων τους). Δώστε ένα όνομα στην τάξη σας λοιπόν και πατήστε προσθήκη (add).

Αφού δημιουργήσουμε την τάξη μας, είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε συνεργάτες (άλλους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς):

Υπάρχουν 3 τρόποι να γίνει αυτό: Πρόσκληση με email, με εκτυπώσιμο έντυπο, ή μέσω μοναδικού συνδέσμου της τάξης:

Ας δούμε τώρα τον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής. Εγώ έχω δημιουργήσει όπως βλέπετε την τάξη με όνομα Maths Gym-Vasil Class. Δείτε ακριβώς από κάτω τον κωδικό @mathsgym. Με αυτόν μπορεί να συμμετέχει κάποιος στην τάξη μας. Στην ενότητα People έχετε λίστα με τους συνεργάτες σας. Στην ενότητα Activities μπορείτε να προσθέτετε δραστηριότητες, ανακοινώσεις εκδηλώσεων, κλπ.

Ας δούμε τώρα την ενότητα Messages, που είναι και αυτή που θα χρησιμοποιείτε καθημερινά:

Κάντε κλικ στο πεδίο κειμένου και θα εμφανιστεί μια φόρμα στην οποία γράφετε το μήνυμά σας (μέχρι 140 χαρακτήρες), και αν επιθυμείτε επισυνάψτε αρχεία (Attach) ή προγραμματίστε την αποστολή για αργότερα (Schedule):

Λίγες ακόμη ενδιαφέρουσες επιλογές στο Message Options:

Στην ενότητα Messaging μπορείτε να ρυθμίσετε αν θα υπάρχει αμφίδομη (2-way conversations) ή μονόδρομη επικοινωνία (1-way).

Ακόμη μπορείτε να ορίσετε τις ημέρες και ώρες που θα σας βρίσκουν οι μαθητές ή / και οι γονείς τους.

Ένα ακόμη στοιχείο που μου έκανε εντύπωση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα σχολικό ιστότοπο είναι η μικροεφαρμογή (widget) που παράγει το remind, με λίστα όλων των μηνυμάτων του εκπαιδευτικού, και σε ποια τάξη απευθύνεται. Ορίστε την τάξη σας, αντιγράψτε τον κώδικα ενσωμάτωσης και έχετε ένα πίνακα ανακοινώσεων στην Ιστοσελίδα του Σχολείου σας.

Ας το δούμε τώρα και από την πλευρά του μαθητή ή του γονέα. Επισκεπτόμαστε τον Ιστότοπο, κάνουμε εγγραφή και δηλώνουμε ιδιότητα (μαθητής ή γονέας) και συμμετοχή σε τάξη. Δίνουμε τον κωδικό που μας κοινοποιήθηκε από τον εκπαιδευτικό και πατάμε Join.

Στον πίνακα ελέγχου βλέπουμε όλα τα τελευταία μηνύματα (Announcements) και αν ο διαχειριστής έχει επιτρέψει αμφίδρομη επικοινωνία (όπως είδαμε παραπάνω), μπορούμε να γράψουμε το δικό μας μήνυμα:

Πάλι πίσω στον πίνακα ελέγχου του εκπαιδευτικού, βλέπουμε ποιός συμμετέχει στην τάξη μας και μπορούμε να προσθέσουμε μέλος της οικογενείας (γονέα-κηδεμόνα) από το Family Members.

Στο τέλος έχουμε πρόσθετες επιλογές διαχείρισης για τους συμμετέχοντες:

Αυτό ήταν όλο. Δεν ξέρω αν σας φάνηκε πολύπλοκο. Δεν είναι όμως. Το “στήσιμο” τάξεων στην πλατφόρμα είναι πανεύκολο, όπως και η σύνταξη μηνυμάτων. Το μόνο θέμα που θα αντιμετωπίσετε είναι η εγγραφή των μαθητών και των γονέων στην πλατφόρμα, αν και τα τελευταία χρόνια αυτό έχει πάψει να ισχύει. Οι περισσότεροι μαθητές και οι γονείς τους, διαθέτουν smartphones και σίγουρα ένα λογαριασμό στη Google. Εξάλλου για να έχει νόημα η χρήση του remind, θα πρέπει να εγκατασταθεί η εφαρμογή στις κινητές συσκευές όλων των ενδιαφερόμενων. Επί τη ευκαιρία, για συσκευές Android, θα τη βρείτε εδώ, και για iOS, εδώ.

Όπως και να’χει είναι μια πολύ ωραία εφαρμογή. Φανταστείτε να στέλνετε υπενθυμίσεις πριν την παράδοση μιας εργασίας, πριν από μια γραπτή δοκιμασία, ακόμη και για κρίσιμες ημερομηνίες για όλες τις δράσεις ή εκδηλώσεις του Σχολείου. Αξίζει λοιπόν να τη δοκιμάσετε, πρώτα σε μεγαλύτερα παιδιά, ή αν είστε υπεύθυνος τμήματος. Καλέστε γονείς – κηδεμόνες, ενημερώστε τους δια ζώσης (είναι καλύτερο), μαζί με τους μαθητές σας και πείτε μου εντυπώσεις. Εγώ σκοπεύω να το δοκιμάσω. Μόλις το κάνω θα επανέλθω για να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες ρίξτε μια ματιά στον κόμβο υποστήριξης της εφαρμογής.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο