Χρονογραμμές γεγονότων και δραστηριοτήτων με το Time Graphics
Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε γνωρίσει το The History Project (πλέον Enwoven), ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία χρονογραμμών (timelines). Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω ένα ακόμη δωρεάν εργαλείο για χρονογραμμές, με εξίσου πολλές δυνατότητες. Ας γνωρίσουμε λοιπόν το Time Graphics!
Το Time Graphics δείχνει (και είναι) πιο σύγχρονο από το Enwoven. Επίσης είναι ακόμη πιο εύχρηστο, αφού όλα γίνονται με ένα κλικ του ποντικιού. Η βασική διαφορά των δύο εφαρμογών έχει να κάνει μάλλον με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια χρονογραμμή για ιστορικά γεγονότα ή για τη ζωή ενός καλλιτέχνη, το Enwoven θα σας καλύψει απόλυτα. Αν είστε καθηγητής θετικών επιστημών και θέλετε να παρουσιάσετε γραφήματα, την εξέλιξη μιας εργασίας, το υπόλοιπο εναπομείναντος έργου, τότε το Time Graphics είναι μονόδρομος. Ας το δούμε αναλυτικότερα…
Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο και κάντε εγγραφή. Θα λάβετε ένα email για να επιβεβαιώσετε ότι είστε εσείς, και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Πατήστε δημιουργία (Create:)
Θα δείτε μπροστά σας μια νέα χρονογραμμή την οποία μπορείτε να “μαζέψετε” ή να “απλώσετε” όσο εσείς επιθυμείτε. Με τη ροδέλα του ποντικιού σας κάντε Zoom In ή Zoom Out ώστε να εστιάσετε στο εύρος χρόνου που θέλετε να εργαστείτε. Στο πάνω μέρος μπορείτε να αλλάξετε το θέμα από σκούρο (προεπιλογή) σε φωτεινό. Μπορείτε ακόμη να ορίσετε την προβολή του έργου σας από τρίτους σε 3 επίπεδα (Προσβάσιμο από όλους, μόνο από όσους έχουν το σύνδεσμο, και Ιδιωτικό). Η διακεκομμένη γραμμή δηλώνει το παρόν (την τρέχουσα χρονική στιγμή με ακρίβεια λεπτού), ενώ όταν κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε σημείο θα εμφανιστεί η πληροφορία σχετικά με το πότε θα προσθέσετε ένα γεγονός. Οι διαθέιμες επιλογές του Time Graphics είναι μπροστά σας στον κύκλο με τα εργαλεία που εμφανίζεται στο σημείο που κάνετε κλικ:
Το Time Graphics συνεργάζεται άψογα με τις εφαρμογές της Google (Spreadsheet, Calendar, Analytics). Και μόνο από αυτό το γεγονός, καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να “τραβήξετε” απίστευτα δεδομένα – στατιστικά, από λογιστικά φύλλα και να τα παρουσιάσετε στη χρονογραμμή σας.
Μην ανησυχείτε, αν δε γνωρίζετε για ποιό πράγμα σας μιλάω. Απλά αγνοήστε το και προσθέστε απλά ένα γεγονός. Γράψτε ποιό είναι αυτό, δώστε (προαιρετικά) μια σύντομη περιγραφή, την ημερομηνία που συνέβη ή θα συμβεί, αλλάξτε στυλ εμφάνισης και έχετε προσθέσει σε χρόνο ρεκόρ το πρώτο σας συμβάν στη χρονογραμμή. Εμπλουτίστε το γεγονός που προσθέσατε με μια εικόνα (από τον υπολογιστή σας ή από σύνδεσμο), ένα βίντεο (από Youtube ή Vimeo), ή/και ένα χάρτη από τα Google Maps. Μόνο με αυτό το εργαλείο μπορείτε να δημιουργήσετε μια πλήρη χρονογραμμή γεγονότων:
Εξίσου ενδιαφέρουσα επιλογή, η δυνατότητα προσθήκης διαγράμματος δίνοντας απλά ημερομηνίες και τιμές που αντιστοιχούν σε καθεμιά από αυτές. Πανεύκολο και πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα δημιουργήσει αυτόματα για εσάς ένα διάγραμμα “απλωμένο” στη χρονογραμμή σας:
Μια ακόμη χρήσιμη λειτουργία η χρήση ποσοστού για την περιγραφή προόδου που συντελείται μέσα σε μια, ορισμένη από εσάς, χρονική περίοδο. Επιλέξτε ημερομηνία έναρξης και ολοκλήρωσης, δηλώστε το ποσοστό, αλλάξτε στυλ και προσθέστε την εξέλιξη στη χρονογραμμή σας. Τόσο εύκολα!
Μόλις ολοκληρώσετε το έργο σας, θα πρέπει να το αποθηκεύσετε. Πατήστε “Αποθήκευση” (Save), και ορίστε την περιοχή που θέλετε να αποθηκεύσετε:
Δώστε όνομα στο έργο σας και μια σύντομη περιγραφή:
και πατήστε αποθήκευση (Save).
Αυτό ήταν. Έχετε σε χρόνο ρεκόρ μια χρονογραμμή την οποία μπορείτε να κοινοποιήσετε μέσω συνδέσμου, μέσω Social Media, ή ακόμη και να την ενσωματώσετε στο blog ή τον Ιστότοπό σας, πατώντας το Embed:
Πραγματικά υπερπλήρης εφαρμογή, με απεριόριστες δυνατότητες και 100% δωρεάν (μέχρι στιγμής τουλάχιστον).
Στον επίσημο Ιστότοπο, μπορείτε να βρείτε αμέτρητα παραδείγματα, για να πάρετε ιδέες.
Επισκεφτείτε ακόμη, το κανάλι της εφαρμογής στο Youtube για βίντεο οδηγούς.
Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε και θα χαρώ ιδιαίτερα αν μου στείλετε τις δικές σας δημιουργίες!