Προσομοίωση Συστημάτων και Αλληλεπίδρασεων με το Loopy

Και το όνομα αυτού Loopy. Ομολογώ πως μέχρι να αποφασίσω αν θα σας το παρουσιάσω ή όχι πέρασαν αρκετές ημέρες. Ο πραγματικός λόγος γι’ αυτό, ότι ακόμη αναρωτιέμαι κι εγώ για το πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως και να’χει, πέρασε το κατώφλι της “αφάνειας” και επειδή στο εξωτερικό έχει αρκετούς οπαδούς, πήρε μια θέση στα άρθρα του Ιστοτόπου μου.

Τι είναι λοιπόν το Loopy;

Καταρχήν πρόκειται για μια 100% δωρεάν εφαρμογή ανοικτού κώδικα. Σύμφωνα με τον δημιουργό, πρόκειται για ένα εργαλείο προσομοίωσης συστημάτων και των σχέσεων – αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους.  Με μερικά μόλις κλικ μπορούμε να δημιουργήσουμε αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ εννοιών και να παράξουμε ένα ιδιαίτερο “κινούμενο” έργο που θα περιγράφει τις σχέσεις αυτές.

Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει… Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και δείτε πρώτα ένα παράδειγμα σχετικά με ένα απλοποιημένο οικοσύστημα (κάντε κλικ σε οποιοδήποτε κύκλο):

Ένα ακόμη παράδειγμα που δημιούργησα πειραματιζόμενος με το Loopy:

Για να δημιουργήσετε το δικό σας ή να αναθέσετε στους μαθητές να δημιουργήσουν κάποιο δικό τους, θα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή εδώ:

Το μόνο που χρειάζεστε είναι το ποντίκι σας και τα παρακάτω εργαλεία σχεδίασης. Με το μολύβι σχεδιάστε νέους κύκλους – κόμβους με έννοιες και γραμμές σύνδεσης. Με το εργαλείο κειμένου προσθέτετε σημειώσεις, της μετακίνησης αλλάζετε θέση στα αντικείμενα και με τη γόμα διαγράφετε ότι δε σας χρειάζεται:

Μόλις ολοκληρώσετε, πατάτε το Play στο κάτω μέρος του έργου σας για να δείτε την προσομοίωση. Το έργο σας, αλλά και των υπολοίπων δημιουργών είναι διαθέσιμα σε όλους για επαναχρησιμοποίηση (με το Remux), χωρίς φυσικά να χάνεται το πρωτότυπο.

Μοιραστείτε το έργο σας μέσω συνδέσμου ή ενσωματώστε το στον ιστότοπό σας με τη δυνατότητα Embed που σας παρέχεται. Αποθηκεύστε κάπου το σύνδεσμο για να μπορείτε να ξαναβρείτε το έργο σας. Πολύ απλό στη χρήση και τολμώ να πω πως έχει το ενδιαφέρον του. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως θα είχε να μου στείλετε τις δικές σας προτάσεις χρήσεις, αφού κάθε ειδικότητα θα μπορούσε να δει πράγματα που κάποια άλλη ούτε θα φανταζόταν!

Δοκιμάστε το λοιπόν και για να πάρετε ιδέες, δείτε τα παραδείγματα του επίσημου ιστοτόπου.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο