Μοιραζόμαστε τις δημιουργίες μας με την εφαρμογή Creatubbles

Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε την εφαρμογή Creatubbles. Οφείλω να ομολογήσω, ότι ξεκίνησα να τη δοκιμάζω, χωρίς να ξέρω 100% τι προσφέρει. Τα πανέμορφα γραφικά, η εύχρηστη διεπαφή και η σημασία στην ασφάλεια των χρηστών, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και μελετώντας το, είδα ότι πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε, γι’αυτό και σας το παρουσιάζω. Τι είναι λοιπόν το Creatubbles; Είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που μας επιτρέπει να δημιουργούμε ομάδες μαθητών για να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους με ασφάλεια. Δεν απαιτείται η δημιουργία λογαριασμών από τους μαθητές μιας και όλα τα αναλαμβάνει η εφαρμογή, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό. Ας το δούμε…

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εφαρμογής, δηλώστε ότι είστε εκπαιδευτικός (i’m a teacher) και κάντε εγγραφή (sign up) με το email σας ή με ήδη υπάρχοντα λογαριασμό σε Google, Facebook, Twitter ή Microsoft.

Αφού συνδεθείτε, προαιρετικά ενημερώστε το προφίλ σας και στη συνέχεια μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής . Τα τρία βασικά σημεία του Creatubbles είναι:

α) η προσθήκη δημιουργίας (creation)

β) η προσθήκη συλλογής για τις δημιουργίες (gallery)

γ) η προσθήκη των μαθητών σας (μεμονωμένα ή σε ομάδες)

Ας ξεκινήσουμε με το εργαλίο προσθήκης μαθητών και ομάδων. Πατήστε Add Creator. Η εφαρμογή θα σας ζητήσει αριθμό μαθητών, ηλικιακή ομάδα και ένα όνομα. Αφού τα συμπληρώσετε πατήστε το κουμπί της προσθήκης (+):

Αυτό που μου άρεσε είναι ότι στο email που έδωσα κατά τη δημιουργία του λογαριασμού, έλαβα άμεσα πληροφορίες για την ομάδα που μόλις δήλωσα. Μου κοινοποιήθηκε ένας σύνδεσμος με μια λίστα από ονόματα χρήστη (usernames) για τους 15 μαθητές και ένας κωδικός πρόσβασης (password) για να μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα. Ταυτόχρονα, έλαβα συννημμένο αρχείο Excel με όλα τα παραπάνω στοιχεία, οργανωμένα σε ένα λογιστικό φύλλο. Αυτό γίνεται κάθε φορά που προσθέτετε μια ομάδα μαθητών. Φυσικά μπορείτε να αλλάξετε τους κωδικούς, αλλά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους παράγει μαζικά, μας γλυτώνει από πολύ κόπο.

Ας δούμε τώρα την προσθήκη περιεχομένου, δηλαδή των δημιουργιών των μαθητών μας. Πατήστε το Add Creation:

Εδώ, μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, ήχους, και βίντεο που έχετε δημιουργήσει εσείς ή /και οι μαθητές σας. Αυτό μπορεί να γίνει, ανεβάζοντας κάποιο αρχείο από τον υπολογιστή σας, είτε μέσω συνδέσμου (url), είτε απλά με τη μέθοδο σύρε και άφησε (drag n’ drop). Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η εφαρμογή δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα. Έτσι ότι υλικό ανεβάζετε θα ελεγχθεί πρώτα και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμο για προβολή. Υλικό στο οποίο εμφανίζονται πρόσωπα ή ανάρμοστο περιεχόμενο θα απορρίπτονται αυτόματα! Περισσότερα για τους κανόνες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μόλις ορίσετε το αρχείο που θα ανέβει, δώστε ένα τίτλο, μια περιγραφή, και την ημερομηνία δημιουργίας. Ακόμη, μπορείτε να την εντάξετε σε μια συλλογή (Gallery) και να προσθέσετε και κάποιες ετικέτες. Αν δε βάλετε ετικέτες, η εφαρμογή θα το αναλάβει για εσάς. Για παράδειγμα, στην παρακάτω εικόνα η εφαρμογή έβαλε από μόνη της τις ετικέτες αυτοκίνητο, γειτονιά, δρόμος (στην Αγγλική Γλώσσα).

Ότι υλικό ανεβαίνει μπορεί φυσικά να οργανωθεί με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η επιλογή των συλλογών (Galleries). Εσείς απλά προσθέτετε μια συλλογή (Add Gallery), δίνετε όνομα, περιγραφή, και ορίζετε την ιδιωτικότητα της προβολής της:

Γενικά, δε θα σας προβληματίσει κάτι. Όλα γίνονται μέσω των τριών εργαλείων προσθήκης δημιουργίας, συλλογής και χρήστη. Αυτός είναι και ο σκοπός εξάλλου. Να μπορέσουν οι μαθητές μέσω ενός πολύ εύχρηστου περιβάλλοντος να προβάλλουν τις δημιουργίες τους, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Επιπλέον μπορούν να ψηφίζουν τις αγαπημένες τους δημιουργίες πατώντας την καρδούλα…

…αλλά και να τις κοινοποιήσουν μέσω του εργαλείου διαμοιρασμού (share):

Αντίστοιχα το έργο των εκπαιδευτικών είναι πολύ απλό. Με την είσοδο στην εφαρμογή, ένας απλός πίνακας ελέγχου σας παρέχει όλα όσα χρειάζεστε για να διαχειριστείτε δημιουργίες, συλλογές και μαθητές:

Ο επίσημος ιστότοπος έχει όλες τις πληροφορίες με τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή στην ενότητα how to creatubbles.

Στα θετικά της εφαρμογής και η υποστήριξη κινητών συσκευών. Υπάρχει εφαρμογή για συσκευές Android, αλλά και iOS.

Δοκιμάστε το!!!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο