Γραφικές αναπαραστάσεις και Infographics με το Flourish

Το Flourish είναι μια ολοκαίνουργια διαδικτυακή εφαρμογή! Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μέχρι την 31/1/2018 ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία και κατάφερα να τη χρησιμοποιήσω 7 μέρες μετά το αίτημα που υπέβαλα στους διαχειριστές. Έλαβα λοιπόν μια πρόσκληση, έκανα εγγραφή, και αφού τη μελέτησα, είμαι σε θέση να σας την παρουσιάσω. Πλέον έιναι ανοικτή σε όλους! Δεν ξέρω τι μέλλον θα έχει, αλλά τα χαρακτηριστικά της είναι εντυπωσιακά!

Τι είναι όμως το Flourish; Είναι μια εφαρμογή για τη γραφική αναπαράσταση δεδομένων και τη δημιουργία infographics. Δε θα έλεγα ότι ο προσανατολισμός της εφαρμογής είναι καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ξεπερνά τα όρια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και απευθύνεται ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Εμείς θα το εκμεταλλευτούμε για τους δικούς μας λόγους…

Ας το δούμε βήμα βήμα. Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο, και κάντε εγγραφή. Αφού συνδεθείτε με τους κωδικούς σας, έχετε 2 επιλογές.

Να δημιουργήσετε ένα infographic…

…ή μια παρουσίαση – ιστορία με τα δεδομένα σας.

Εμάς θα μας απασχολήσει η δημιουργία γραφημάτων. Αν παρόλα αυτά θέλετε να δείτε και το κομμάτι που αφορά τη δημιουργία παρουσιάσεων (stories) θα επιλέξετε το Create a Story, και θα δημιουργήσετε μία σε χρόνο ρεκόρ, αφού λειτουργεί σαν powerpoint.

Πατάμε λοιπόν Create a Visualisation, και ξεκινά η δράση…

Η εφαρμογή έχει στη διάθεσή μας μερικά εντυπωσιακά έτοιμα πρότυπα (templates) για να διαλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσετε τα δεδομένα σας:

Δε χρειάζετε να προβληματιστείτε ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο. Κάντε μια επιλογή, και αλλάξτε την στην πορεία όσες φορές επιθυμείτε. Εξάλλου για κάθε ένα πρότυπο η εφαρμογή σας παρέχει και την αντίστοιχη βοήθεια για να προχωρήσετε.

Ένα “κλασικό” πρότυπο είναι το  Line, Bar and Pie Charts, για τη δημιουργία απλών γραφημάτων τύπου excel. Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, οι επιλογές μορφοποίησης είναι πάρα πολλές, και είναι διαθέσιμες στη δεξιά εργαλειοθήκη:

Φυσικά μπορείτε να αλλάξετε το στυλ αναπαράστασης και να το κάνετε π.χ. σε μορφή πίτας (κατάλληλη για ποσοστά). Στο επάνω μέρος της οθόνης σας έχετε διαθέσιμα δύο κουμπιά, το Preview και το Data. Με το Preview έχετε προεπισκόπιση του έργου σας και με το Data μεταβαίνετε στον πίνακα για την εισαγωγή ή /και την τροποποίηση των δεδομένων σας.

Ας δούμε λίγο καλύτερα την καρτέλα με τα δεδομένα (Data). Πρόκειται για ένα πινακάκι τύπου excel, όπου απλά κάνετε κλικ σε κάθε επιμέρους κελί και εισάγετε τα δεδομένα σας. Από τη δεξιά εργαλειοθήκη, ορίζετε τη στήλη που αφορά ετικέτες και τις στήλες που θα περιέχουν τα δεδομένα που θα αναπαρασταθούν. Ακόμη, μπορείτε να ανεβάσετε δικό σας αρχείο δεδομένων (import your data). Εδώ θα πρέπει να προσέξετε, και να δημιουργήσετε τον πίνακα στο excel, έτσι ώστε να συμφωνεί με αυτά του προτύπου (Δείτε σχετικά, εδώ).

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να αναπαραστήσουμε τις προτιμήσεις των μαθητών μας σε 4 δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, για τα 4 τελευταία χρόνια. Τροποποιούμε τον πίνακα, κάπως  έτσι:

Επιστρέφουμε, στην προεπισκόπηση, και αφού κάνουμε τις “στυλιστικές” επιλογές μας, μπορούμε να πάρουμε το παρακάτω γράφημα:

Φυσικά οι επιλογές είναι αμέτρητες, και θέλει λίγο ψάξιμο μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει. Αφού ολοκληρώσετε την επεξεργασία, θα πρέπει να δημοσιεύσετε το έργο σας, πατώντας Export & Publish.

Αφού το δημοσιεύσετε, έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε διαμοιρασμό, να κατεβάσετε το έργο σας ως εικόνα, καθορίζοντας μέγεθος και τύπο:

…αλλά και να το ενσωματώσετε σε ιστότοπο:

Δείτε το αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης:

 

Αν σας άρεσε το αποτέλεσμα αξίζει να κάνετε μια εγγραφή και να δοκιμάσετε και μερικά από τα πολύ εντυπωσιακά πρότυπα. Ειδικά αυτά με τους χάρτες και την αναπαράσταση δεδομένων επάνω τους, ξεχωρίζουν. Οι διαχειριστές μας ενημερώνουν πως ακόμη βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο, και ότι εν καιρώ θα προστίθενται περισσότερα πρότυπα. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε “μερακλήδες”, να γράψουν τα δικά τους! Αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στη σελίδα της εφαρμογής με παραδείγματα, για να πάρετε κάποιες ιδέες.

Όπως και να’χει, ακόμη και σε αυτό το στάδιο, εγώ το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον με εκπληκτικές δυνατότητες για δωρεάν εργαλείο.

Δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο