Συνεργατική μάθηση με χρήση Chat και Βίντεο, με την εφαρμογή Recap
Ενημέρωση (10/10/2018): Η διαχειριστική ομάδα με ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα του Recap σταματά τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2019. Ο βασικός λόγος, ότι άρχισε να γίνεται πολύπλοκο, οπότε ξεκίνησε ένα νέο project από μηδενική βάση, το Synth. Είναι ακόμη σε δοκιμαστική έκδοση, και μόλις ολοκληρωθεί θα σας παρουσιάσω τα χαρακτηριστικά του. Μέχρι τότε μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε το Recap. Πρόκειται για μια διαδικτυακή συνεργατική πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων για κάποιο θέμα. Ξεκινάμε μια συζήτηση μέσω chat και αναμένουμε απαντήσεις με κείμενο ή βίντεο από τους συμμετέχοντες. Ας το δούμε αναλυτικά…
Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της εφαρμογής και κάντε μια εγγραφή. Αν έχετε λογαριασμό στη Google, συνδεθείτε με αυτόν. Με την πρώτη είσοδο στην εφαμογή θα δείτε τον πίνακα ελέγχου και θα σας ζητηθεί να ξεκινήσετε μια νέα συζήτηση για κάποιο θέμα.
Πατήστε το Add Queue και συμπληρώστε λίγες πληροφορίες σχετικά με το θέμα που θα θέσετε προς συζήτηση – διερεύνηση. Αφού το κάνετε πατήστε Add:
Μόλις δημιουργήσετε το νέο θέμα, η εφαρμογή θα δημιουργήσει αυτόματα για εσάς, ένα κωδικό (pin) και μια διεύθυνση για να τα κοινοποιήσετε στους μαθητές ή τους συνεργάτες σας:
Έστω λοιπόν ότι έχουμε δημιουργήσει τη θεματική (Queue), Προγραμματισμός. Σε αυτή θα ανοίξουμε μια συζήτηση κάνοντας μια πρώτη ερώτηση προς τους συμμετέχοντες. Πατάμε λοιπόν Add Question και γράφουμε μια ερώτηση (μέγιστο οι 255 χαρακτήρες):
Όταν κάποιος μαθητής μας (αφού του κοινοποιηθούν οι σύνδεσμοι), συμμετέχει στη θεματική μας, θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα προφίλ…
και πλέον μπορεί να συμμετέχει είτε μέσω κειμένου στο chat, είτε μέσω ενός βίντεο το οποίο θα γράψει με την κάμερα του υπολογιστή του. Ακόμη μπορεί να θέσει τις δικές του ερωτήσεις προς τον/την εκπαιδευτικό ή τους συμμαθητές του. Δείτε τον πίνακα ελέγχου ενός συμμετέχοντα (participant):
Εμείς αυτό που πρέπει να παρακολουθούμε, είναι τον πίνακα ελέγχου μας, ώστε να βλέπουμε πόσοι συμμετέχουν:
…και αν υπάρχουν ειδοποιήσεις σχετικά με αναρτήσεις – απαντήσεις των συμμετεχόντων:
Η εφαρμογή υποστηρίζεται και από το Google Classsroom, όπου μέσω αυτής μπορούμε να προσκαλούμε τους μαθητές μας για συνεργασία:
Για να πάρετε ιδέες σχετικά με τη χρήση του Recap, αξίζει να επισκεφτείτε τη σελίδα υποστήριξης, όπου θα βρείτε όλες τις απαντήσεις στις απορίες σας. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποποιήσουν το Recap είτε από τον υπολογιστή τους, με χρήση ενός browser (υποστηρίζονται οι Mozilla Firefox και Google Chrome), είτε μέσω εφαρμογών στις κινητές τους συσκευές (Android και iOS).
Αν σας κέντρισε το ενδιαφέρον και θα θέλατε να το δοκιμάσετε, διαβάστε εντυπώσεις εκπαιδευτικών, εδώ και πιθανές εφαρμογές, εδώ.
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το δυνατό σημείο της εφαρμογής είναι η δυνατότητα απόκρισης σε μια ερώτηση ή μια συζήτηση με βίντεο. Το chat είναι απρόσωπο και το συναντάς σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές. Με το βίντεο όμως, ο μαθητής πρέπει “να βγεί από το καβούκι του”, να παρουσιάσει και να στηρίξει με το προσωπικό του ύφος την άποψή του, κάτι που θα τον βοηθήσει να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του ικανότητες.
Δείτε και ένα βιντεάκι για την εφαρμογή:
…αλλά και ένα μικρό οδηγό:
Let’s Recap, λοιπόν!!