Προγραμματισμός

Scratch 3… Δοκιμάζουμε τη νέα έκδοση που έρχεται τον Αύγουστο!

Το Scratch είναι ένα από τα δημοφιλέστερα προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιείται ευρέως σε Σχολεία και Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη δημοτικότητα αυτή να οφείλεται κυρίως στην ευκολία με την οποία μπορούν να δημιουργηθούν προγράμματα. Η τρέχουσα έκδοση της εφαρμογής είναι η 2.0, ενώ εδώ και καιρό έχει ανακοινωθεί η επόμενη γενιά, το Scratch 3.0. Πρόσφατα οι επίσημες πηγές ανακοίνωσαν τον Αύγουστο, ως μήνα επίσημης παρουσίασης!

Το Scratch 3.0 θα έχει αρκετά νέα στοιχεία χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας, και όλο αυτό που γνωρίζουμε τόσο καλά.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το Scratch 3…

-θα βασίζεται στην HTML5, και δε θα εξαρτάται από το flash. Θα “παίζει” παντού (εκτός από τον Internet Explorer), και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από χρήστες κινητών συσκευών. Συγκεκριμένα οι χρήστες tablet θα μπορούν τόσο να δημιουργούν όσο και να εκτελούν έργα Scratch. Οι χρήστες κινητών θα μπορούν μόνο να εκτελούν έργα Scratch.

-θα έχει αλλαγές σε κάποια ήδη υπάρχοντα μπλοκ, αλλά και αρκετά νέα μπλοκ που θα δούμε πρώτη φορά. Όλα τα μπλοκ θα έχουν σχεδιαστεί από την αρχή. Σκοπός, η εύκολη χρησιμοποίησή τους από τις κινητές συσκευές (θα είναι λίγο μεγαλύτερα…)

-θα προσφέρει στους χρήστες περισσότερα αντικείμενα, σκηνικά και ήχους, νέο επεξεργαστή υποβάθρων και ηχητικά εφέ.

-θα έχει επεκτάσεις που θα μπορούν να συνδεθούν σε υπηρεσίες όπως η αναγνώριση ομιλίας, η βιντεοσκόπηση ή το φυσικό υλικό όπως τα κιτ LEGO ρομποτικής.

Ήδη στη σελίδα Scratch preview, μπορείτε να δοκιμάσετε το Scratch 3.0 στην Αγγλική γλώσσα, χωρίς όμως να μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έργα σας και με κλειδωμένα κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά. Αυτά θα ξεκλειδώνουν σταδιακά για δοκιμή κάθε 2 εβδομάδες περίπου, οπότε μπορείτε να ρίχνετε μια ματιά πότε πότε.

Αν συνδεθείτε στον παραπάνω ιστότοπο θα δείτε τη νέα διεπαφή, όπου πλέον η σκηνή θα βρίσκεται δεξιά. Επίσης τα μπλοκ είναι τακτοποιημένα σε μια πλευρική εργαλειοθήκη στα αριστερά σας:

Φυσικά θα υπάρχει συμβατότητα με τα έργα σε Scratch 2.0 ή/και 1.4. Το Scratch 3.0 θα τρέχει τα έργα 2.0 και 1.4, όχι όμως και το αντίστροφο. Η online έκδοση του Scratch 2.0 δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη (οι offline editors θα παραμείνουν διαθέσιμοι). Τα έργα που δημιουργήθηκαν στο Scratch 2.0 θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο Scratch 3.0.

Το μόνο πρόβλημα, που μπορώ να δω σε  αυτή τη φάση, είναι η ανάγκη επικαιροποίησης του τόσο πλούσιου υλικού αναφοράς που έχει δημιουργηθεί για το Scratch 2.0. Το υλικό αυτό θα πρέπει να αλλάξει για να συμφωνεί με τη νέα γενιά, την καινούργια διεπαφή και όλα τα νέα χαρακτηριστικά. Βέβαια… μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια 🙂

Θα περιμένουμε την επίσημη παρουσίαση της 3ης γενιάς με όλα τα νέα χαρακτηριστικά, και σύντομα θα δημιουργήσουμε νέο υλικό υποστήριξης.

Μέχρι τότε, μπορείτε να το δοκιμάσετε, για να είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε μαζί με τους μαθητές σας!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο