Διαδικτυακές ομάδες εργασίας με το Unhangout του MIT

Στον ιστότοπό μου έχουμε δει αρκετά εργαλεία που χρησιμοποιούν τις τηλεδιασκέψεις ως βασικό μέσο συνεργασίας. Στο άρθρο αυτό θα δούμε ένα σχετικά καινούργιο εργαλείο από το Media Lab του διάσημου M.I.T., το Unhangout.

Το Unhangout είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για τη διεξαγωγή διαδικτυακών συνομιλιών και εκδηλώσεων. Απαιτεί διαδικτυακή σύνδεση και ένα browser (Chrome και Firefox, μέχρι στιγμής). Κάθε εκδήλωση έχει μια σελίδα προορισμού – ένα δικό της παράθυρο, την οποία οι δημιουργοί ονομάζουν lobby (λόμπι). Όταν  οι συμμετέχοντες συνδέονται, μπορούν να δουν τους υπόλοιπους συνεργάτες και να συνομιλήσουν ο ένας με τον άλλον. Οι οικοδεσπότες μπορούν να καλωσορίσουν την κοινότητά τους και να κάνουν παρουσιάσεις σε ένα παράθυρο βίντεο που μεταδίδεται στο λόμπι.

Οι συμμετέχοντες μπορούν στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε breakouts, δηλαδή σε μικρότερες ομάδες με όποιους επιθυμούν για πιο εξατομικευμένη συνεργασία.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το Unhangout εστιάζει στην κατάκτηση της γνώσης που προέρχεται από τους συμμετέχοντες και όχι τον διοργανωτή ή τον επικεφαλής της ομάδας.

Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε:

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της πλατφόρμας και πατήστε Create an Unhangout, για να δημιουργήσετε την πρώτη σας εκδήλωση – ομάδα συνεργασίας.

Η εφαρμογή θα σας ζητήσει να συνδεθείτε με έναν από τους λογαριασμούς που ήδη διαθέτετε σε google, facebook ή twitter.

Αφού συνδεθείτε, είστε έτοιμοι να προσθέσετε την πρώτη εκδήλωση (event), συμπληρώνοντας τα απαραίτητα πεδία:

Αφού συμπληρώσετε τα απαραίτητα πεδία, αποθηκεύετε το event. Δώστε σημασία στο url της εκδήλωσης – συνεδρίας https://unhangout.media.mit.edu/event/όνομα, διότι θα το μοιραστείτε με τους συνεργάτες σας για να συνδεθούν στο lobby που δημιουργήσατε.

Μέχρι στιγμής η εφαρμογή λειτουργεί λίγο πολύ όπως οι περισσότερες εφαρμογές με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης. Χρήση μικροφώνου και κάμερας και ένα εργαλείο συνομιλίας (chat). Μοιράζεστε το σύνδεσμο και ο συνεργάτης συνδέεται μαζί σας. Το δυνατό σημείο της εφαρμογής όμως είναι τα Breakouts. Όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα στη δεξιά πλευρά υπάρχει μια μπλε γραμμή στην οποία μπορείτε εσείς ως δημιουργός (ή και κάποιος συμμετέχοντας – αν εσείς το επιτρέψετε), να προσθέσετε ένα ή περισσότερα Breakouts.

Πατώντας λοιπόν το (+), προσθέτετε ένα Breakout, του δίνετε ένα όνομα, ορίζετε πλήθος συμμετεχόντων (2-10) και προαιρετικά μια περιγραφή.

Με αυτό τον τρόπο και διατηρώντας την επαφή με το αρχικό δωμάτιο (lobby), μπορείτε να μπείτε σε ένα Breakout (νέο δωμάτιο), και να ξεκινήσει μια συνεργασία για κάτι πιο εξειδικευμένο – μια υποενότητα ίσως του κεντρικού θέματος.

Σε αυτό το Breakout θα συνδεθούν όσοι συμμετέχοντες τους αφορά και όλη η διαδικασία θα τρέξει σε ένα νέο παράθυρο – καρτέλα του φυλλομετρητή σας (browser), αφού τους ζητηθεί και παραχωρηθεί άδεια χρήσης κάμερας και μικροφώνου:

Αφού ολοκληρωθεί η συνεδρία, μπορεί ολόκληρη η συνομιλία του chat να αποθηκευτεί και να εξαχθεί σε αρχείο.

Νομίζω ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό συνεργατικό εργαλείο με αρκετό ενδιαφέρον. Βλέπω ήδη μια χρήση του unhangout… με εκπαιδευτικούς από διαφορετικά σχολεία που τρέχουν κάποια κοινά project – προγράμματα να τους λύνει πραγματικά τα χέρια.

Αξίζει να το δοκιμάσετε…

Αν σας αρέσουν τα βίντεο – οδηγοί το παρακάτω βιντεάκι περιγράφει τις βασικές λειτουργίες σε 2 λεπτά:

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο