Εσύ ξέρεις να προγραμματίζεις με Python;

Είναι γνωστό σε όλους, εδώ και καιρό ότι η Python είναι μια από τις δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού! Όλες οι στατιστικές αναλύσεις δείχνουν ότι μήνα με το μήνα κερδίζει έδαφος, και βελτιώνει τα ποσοστά που αναφέρονται στην αποδοχή και χρήση της. Το μήνα που διανύουμε (Οκτώβριος 2018) στο PYPL Index (PopularitY of Programming Language), η Python βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Τι σημαίνει αυτή η θέση; Στο PYPL, αυτό που προσμετράται για να διαπιστωθεί η δημοφιλία μιας γλώσσας, και η δημιουργία του παραπάνω πίνακα, είναι πόσες φορές αναζητήθηκαν μέσω Google, εγχειρίδια (tutorials) εκμάθησης της γλώσσας. Η μέθοδος είναι σχετικά αξιόπιστη και ανταγωνίζεται το TIOBE Index που κάνει κάτι αντίστοιχο. Θεωρώ πως με το PYPL μπορεί κάποιος να έχει καλύτερη εικόνα για το πόσο δημοφιλής είναι η γλώσσα, αφού καταμετρά κάτι πολύ συγκεκριμένο που έχει να κάνει ακριβώς με το ποιος ενδιαφέρεται να μάθει τη γλώσσα, άρα ψάχνει και το αντίστοιχο εγχειρίδιο.

Φυσικά δεν έγραψα το άρθρο για να αναφερθώ σε δείκτες, αλλά στη σημασία του Προγραμματισμού σήμερα, και στην ώθηση των νέων (και όχι μόνο) που τους αρέσει η πληροφορική να μάθουν μια Γλώσσα Προγραμματισμού.

Να σημειώσω πως δε χρειάζεται κανένα προαπαιτούμενο! Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει σήμερα κιόλας και να μάθει μια γλώσσα προγραμματισμού. Στα δικά μας χρόνια η εκμάθηση ήταν πολύ δύσκολη. Βασιζόμασταν αποκλειστικά σε έντυπα βιβλία, τα οποία δανειζόμασταν ή ακριβοπληρώναμε. Τώρα μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας επιστρέψει χιλιάδες αποτελέσματα για να κάνουμε τα πρώτα ή πιο προχωρημένα βήματα. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να μάθει μια γλώσσα σήμερα, η Python είναι η ιδανική επιλογή. Είναι μια γλώσσα που ήρθε για να μείνει, με τους προγραμματιστές της, να είναι ήδη περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο.

Πως θα ξεκινήσω;;;

Η πρώτη σελίδα που πρέπει να δείτε είναι ο επίσημος ιστότοπος της Python. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως εδώ θα βρει τα πάντα και δε θα είχε άδικο. Ο κόμβος της τεκμηρίωσης (Documentation) έχει ότι χρειαστείτε και αξίζει να δείτε και τον οδηγό για αρχάριους (Beginners Guide).

Επίσης για να μπορέσετε να γράψετε κώδικα θα χρειαστεί να κατεβάσετε την Python στον υπολογιστή σας, ώστε να εκτελείτε τα προγράμματα που δημιουργείτε. Μεταβείτε για αυτό στον κόμβο Downloads, και κατεβάστε την τελευταία έκδοση (σήμερα η 3.7.1.)

Αν είστε μαθητής και έχετε συνηθίσει τα σχολικά εγχειρίδια, το πακέτο Προγραμματισμός Υπολογιστών της Γ΄ ΕΠΑ.Λ. θα σας βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα.

Αν πάλι δεν σας αρέσει και πολύ το διάβασμα από βιβλία (έντυπα ή ηλεκτρονικά), μαι αναζήτηση στο Youtube θα σας επιστρέψει πολλά αποτελέσματα με βιντεάκια (και στα Ελληνικά) για να μάθετε Python. Όπως και να’ χει όμως να θυμάστε πως για να ανεβάσετε το προγραμματιστικό σας επίπεδο, δε θα γλιτώσετε το διάβασμα. 🙂

Ακόμη, μπορείτε να βρείτε αρκετές σελίδες για εκμάθηση της Python μέσω παιχνιδιών. Codingame και CodeCombat, προσφέρουν κάτι τέτοιο (αν και οι αρχάριοι θα δυσκολευτούν λιγάκι).

Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν, υψηλού επιπέδου διαδικτυακά μαθήματα για τον προγραμματισμό με Python, στις πλατφόρμες Mathesis (Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με Python, Προχωρημένος προγραμματισμός με Python) και Coursity (Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με Python). Και τα τρία μαθήματα αξίζουν πραγματικά της προσοχής σας, γιατί εκτός από το πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν, θα σας βάλουν στη διαδικασία να μελετάτε, να λύνετε ασκήσεις και να γίνεστε συνεχώς καλύτεροι!

Μπορώ να γράψω πολλά πολλά ακόμη, αλλά νομίζω πως αυτά αρκούν. Εξάλλου κι εγώ είμαι αρχάριος (ασχολούμαι περίπου 2 χρόνια) και δεν έχω μπει ακόμη στα βαθιά της γλώσσας. Μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες μου είναι να μπει και στο Γενικό Λύκειο κάποια στιγμή οπότε όλοι μας (μαθητές και εκπαιδευτικοί) να κάνουμε τα αποφασιστικά βήματα για την εκμάθησή της.

Λοιπόν… θα ξεκινήσετε;

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο