Λογισμικό

iNaturalist… Ένα εξαιρετικό εργαλείο για φυσιολάτρες!

Το iNaturalist είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές φύσης στον κόσμο, και αυτό το έμαθα μόλις σήμερα!!! Το iNaturalist σας βοηθάει να αναγνωρίζετε τα φυτά και τα ζώα γύρω σας. Μπορείτε να συνδεθείτε με μια κοινότητα με περισσότερους από 750.000 επιστήμονες και φυσιοδίφες που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τη φύση! Επιπλέον, καταγράφοντας και μοιράζοντας εσείς τις παρατηρήσεις σας, θα δημιουργήσετε δεδομένα έρευνας για τους επιστήμονες που εργάζονται για την καλύτερη κατανόηση και προστασία της φύσης.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο το iNaturalist λειτουργεί σε 3 βήματα. Καταγράφετε τις παρατηρήσεις σας, τις μοιράζεστε, και συνεργάζεστε – συζητάτε για αυτές:

Ας δούμε πως θα ξεκινήσετε…

Πριν κάνετε οτιδήποτε, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον κόμβο με τις παρατηρήσεις (observations). Θα δείτε τον παγκόσμιο χάρτη στον οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερες από 14 εκατομμύρια (!!!) παρατηρήσεις για περισσότερα από 180.000 είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου!!! Κάνοντας Ζoom In στο χάρτη, δείτε αν υπάρχουν παρατηρήσεις στην περιοχή που ζείτε. Εγώ ψάχνοντας για τη Λευκάδα, βρήκα υλικό, αλλά όχι τόσο πλούσιο όσο πραγματικά υπάρχει! Κάνοντας κλικ στις επισημάνσεις στο χάρτη θα δείτε στο τι αφορά, ποιος το παρατήρησε και πολλές πληροφορίες ακόμη…

Συγκεκριμένα στη Βασιλική, όχι πολύ μακριά από το Σχολείο μας, είδα αυτό. Αν σας δυσκολεύει να δείτε τι είναι (κι εμένα μου πήρε λίγη ώρα 🙂 ),  κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το χαριτωμένο φιδάκι, αλλά και πληροφορίες για αυτό!

Μέχρι στιγμής, απλά αποκτάμε πρόσβαση στο πολύ πλούσιο υλικό του ιστοτόπου (πράγμα καθόλου μικρό). Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως ξεκινά, όταν θα  δημιουργήσουμε το δικό μας λογαριασμό, και θα αρχίσουμε να προσθέτουμε τις δικές μας παρατηρήσεις! Πατήστε λοιπόν εγγραφή, και συνδεθείτε συμπληρώνοντας τη φόρμα ή με ήδη υπάρχων λογαριασμό σε κάποια δημοφιλή πλατφόρμα:

Κατά την εγγραφή σας θα πρέπει να επιτρέψετε στην εφαρμογή να έχει πρόσβαση στο υλικό που ανεβάζετε ώστε να είναι διαθέσιμο στους επιστήμονες που συμμετέχουν. Οι φωτογραφίες, θα χρησιμοποιούνται με άδεια Creative Commons. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις άδειες Creative Commons, διαβάστε το σχετικό άρθρο.

Μια καλή ιδέα θα ήταν και ως εκπαιδευτικοί να εγγράψετε το Σχολείο σας, ή να φτιάξετε μια ομάδα με τους μαθητές σας συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό τον παρατηρήσεων του ιστοτόπου.

Αφού δημιουργήσετε λογαριασμό, και πραγματοποιήσετε είσοδο στην εφαρμογή, θα δείτε τον πίνακα ελέγχου. Προφανώς στην αρχή δεν περιέχει τίποτα πέρα από πληροφορίες για το προφίλ σας που καλό είναι να επικαιροποιήσετε / εμπλουτίσετε. Για παράδειγμα αν εγγραφείτε ως Σχολείο ή ομάδα, θα μπορούσατε να αναφέρετε πως είστε η Περιβαλλοντική Ομάδα… κ.λ.π.

Άρα δε μένει τίποτε άλλο από το να ξεκινήσετε να προσθέτετε το δικό σας υλικό (+ Προσθήκη παρατηρήσεων). Μπορείτε ακόμη να γίνετε συνδρομητές σε ένα συγκεκριμένο είδος, π.χ. ερπετά, έντομα, κλπ ή σε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Για να δω πως δουλεύει, πάτησα προσθήκη και ανέβασα φωτογραφία από ένα Περιβαλλοντικό μονοπάτι, το 2012, στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής. Πάτησα λοιπόν προσθήκη παρατηρήσεων:

Αφού επέλεξα την εικόνα από τον υπολογιστή μου, η εφαρμογή μου ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες και το μόνο που έβαλα ήταν ο ακριβής χρόνος που τράβηξα τη φωτογραφία (ας είναι καλά το site της Βασιλικής) και την τοποθεσία. Επειδή δε γνωρίζω το όνομα το άφησα κενό, και πάτησα υποβολή (Submit):

Πλέον η κοινότητα, έχει ενημερωθεί και βλέπει την παρατήρησή μου με ένα ερωτηματικό στο χάρτη, ότι δηλαδή χρειάζεται αναγνώριση. Δεν είναι τέλειο;;;

Όλη αυτή η διαδικασία, στον υπολογιστή μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη, αλλά με τα smartphones απλοποιείται πάρα πολύ. Οι λόγοι για αυτό είναι ότι αν έχουμε στο κινητό μας ενεργοποιημένη την τοποθεσία, και εγκατεστημένη την εφαρμογή του iNaturalist, το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να βγάλουμε μια φωτογραφία και να την ανεβάσουμε ως παρατήρηση!

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet σας, ανάλογα με το λειτουργικό που έχετε. Για συσκευές Android, κάντε κλικ εδώ, και για iOS, κάντε κλικ εδώ.

Το παρακάτω βιντεάκι περιγράφει ακριβώς περί τίνος πρόκειται…

Νομίζω πως πρόκειται για μία ακόμη εξαιρετική εφαρμογή! Οι συνάδελφοι και οι μαθητές που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν ένα ακόμη εργαλείο – όπλο στη φαρέτρα τους! Αν είστε εκπαιδευτικός, δείτε το σχετικό οδηγό, εδώ, και το κανάλι του iNaturalist στο Youtube.

Όπως και να’ χει, το επόμενο Περιβαλλοντικό μονοπάτι θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον!!!

Δοκιμάστε το!


Υ.Γ. 5 μόλις λεπτά μετά το ανέβασμα της φωτογραφίας έλαβα απόκριση για το είδος που παρατήρησα, από έναν Βιολόγο από τη Λωζάνη της Ελβετίας!!!

Πρόκειται για το “Καλοπτέρυξ ο παρθένος”:

Τέλειο!!!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο