Ασφαλής Αναζήτηση Πληροφοριών μέσω της Google

Κάθε φορά που ξεκινάμε την πλοήγηση στο διαδίκτυο, είναι κατά 99% πιθανό να πληκτρολογήσουμε τη σελίδα της Google για να κάνουμε την επόμενη αναζήτησή μας. Πολλές φορές η αναζήτηση θα επιστρέψει πληροφορίες που μπορεί να προβάλλουν ακατάλληλο ή προσβλητικό περιεχόμενο, άσχετο με το προς αναζήτηση θέμα μας. Εμείς οι ενήλικες μπορούμε να φιλτράρουμε αυτά τα αποτελέσματα. Τι γίνεται όμως όταν θα εμφανιστούν στα μάτια ενός μικρού παιδιού; Στο άρθρο που διαβάζετε θα σας παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο για να εφαρμόσετε μια “στοιχειώδη προστασία” στους φυλλομετρητές σας για την αναζήτηση πληροφoριών μέσω της Google. Ασφαλής αναζήτηση λοιπόν, μέσω της Google!

Η Ασφαλής Αναζήτηση δεν είναι 100% ακριβής, αλλά σας βοηθά να αποφεύγετε άσεμνο περιεχόμενο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Ασφαλή Αναζήτηση ως γονικό έλεγχο για να συμβάλετε στην προστασία των παιδιών από ακατάλληλα αποτελέσματα αναζήτησης στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή σας. Όταν είναι ενεργοποιημένη η Ασφαλής Αναζήτηση, βοηθά στον αποκλεισμό εικόνων, βίντεο και ιστοτόπων από τα αποτελέσματα της Αναζήτησης Google.

Για να το κάνετε τώρα στον υπολογιστή σας, πατήστε εδώ! Στην ενότητα Φίλτρα Ασφαλούς Αναζήτησης, επιλέξτε ή καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα στο στοιχείο Ενεργοποίηση Ασφαλούς Αναζήτησης. Στο κάτω τμήμα της σελίδας, κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση.

Αν μετά την ενεργοποίηση, εμφανιστεί προσβλητικό περιεχόμενο (σπάνιο, αλλά δεν αποκλείεται), τότε μπορείτε απλά να το αναφέρετε στη Google, εδώ.

Αν η αναζήτηση αφορά κάποια εικόνα (όταν πραγματοποιείτε αναζήτηση στο images.google.com) και θέλετε να αναφέρετε κάποια ακατάλληλη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Στον υπολογιστή:

-Στη σελίδα των αποτελεσμάτων εικόνων, κάντε κλικ στην ακατάλληλη εικόνα.

-Στο κάτω δεξιό τμήμα της οθόνης, κάτω από τις σχετικές εικόνες, κάντε κλικ στο στοιχείο Αποστολή σχολίων.

Στο τηλέφωνο:

-Στη σελίδα των αποτελεσμάτων εικόνων, πατήστε στην εικόνα που θέλετε να αναφέρετε.

-Στο κάτω δεξιό τμήμα, πατήστε το εικονίδιο Περισσότερα -> Αποστολή σχολίων.

Στο Τablet:

-Στη σελίδα των αποτελεσμάτων εικόνων, πατήστε στην εικόνα που θέλετε να αναφέρετε.

-Στο κάτω δεξιό τμήμα της εικόνας, πατήστε στο στοιχείο Αποστολή σχολίων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε εδώ.

Να θυμάστε πως όλα τα παραπάνω είναι ένα πρώτο βήμα για να έχετε μια στοιχειώδη ασφάλεια ως προς τα αποτελέσματα αναζήτησης μέσω της Google. Δεν είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για πλήρη αποφυγή ακατάλληλου περιεχομένου, αλλά αποτελεί μια καλή αρχή, ειδικά για όσους δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές.

Αν θέλετε να το πάτε λίγο παρακάτω, θα πρέπει να εφαρμόσετε “γονικό έλεγχο” είτε στους φυλλομετρητές σας, είτε με κατάλληλα προγράμματα. Για μια πρώτη ιδέα μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Ρύθμιση εργαλείων γονικού ελέγχου σε 4 βασικά προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο, στον κόμβο του Σχολικού Δικτύου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Για προγράμματα γονικού ελέγχου θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο