Δημιουργούμε διαδικτυακά εκπαιδευτικά quiz με το Oodlü
Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε το Oodlü. Πρόκειται για μια καίνουργια (πρώτη παρουσίαση τον Ιούλιο του 2018) δωρεάν εφαρμογή, δημιουργίας εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τους μαθητές μας. Αν και ακόμη σε δοκιμαστική (beta) έκδοση, προσφέρει πάρα πολλά εργαλεία και διαφορετικούς τύπους δημιουργίας κουίζ. Η εφαρμογή διαθέτει και premium έκδοση, με μικρό κόστος, αλλά δε θα μας απασχολήσει, αφού η δωρεάν έκδοση αρκεί για να δημιουργήσετε πολλές κατηγορίες παιχνιδιών. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα…
Επισκεφτείτε τον ιστότοπο και κάντε μια εγγραφή ως εκπαιδευτικός (teacher). Αφού συνδεθείτε θα μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου (Dashboard).
Εδώ τα βασικά σημεία αφορούν:
-τη δημιουργία των ερωτήσεων – παιχνιδιών, και…
-την ανάθεσή τους στους μαθητές σας.
Για τη δημιουργία των ερωτήσεων πατάμε Content and Games. Εδώ στην ουσία δημιουργείτε ένα αποθετήριο ερωτήσεων, δημιουργώντας συλλογές…
Τύπο ερώτησης με χρήση απλού κειμένου ή ακόμη και εικόνας, ήχου ή βίντεο…
…και φυσικά τον τύπο του παιχνιδιού που θέλετε να δημιουργήσετε:
Πραγματικά πάρα πολλές επιλογές!
Αφού δημιουργήσετε τις ερωτήσεις ,στην καρτέλα Manage Groups μπορείτε να προσθέσετε ομάδες μαθητών.
Όπως και σε άλλες δημοφιλείς εφαρμογές (π.χ. Quizizz, Kahoot, Quizlet) δημιουργείται ένας σύνδεσμος, τον δίνουμε στους μαθητές, και αυτοί θα πρέπει να εγγραφούν (register ως student), δίνοντας τον κωδικό. Αφού το κάνουν εγγράφονται αυτόματα στην ομάδα που εμείς δημιουργήσαμε και αντιστοιχεί στον μοναδικό κωδικό που τους κοινοποιήσαμε. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ο πίνακας ελέγχου του Εκπαιδευτικού…
…και αμέσως παρακάτω η φόρμα εγγραφής των μαθητών μας. Ξέρω ότι η εγγραφή μαθητών τρομάζει πολλούς εκπαιδευτικούς, συνεπώς θα μπορούσατε να κοινοποιήσετε τα παρακάτω στους γονείς και να τους εμπλέξετε στη διαδικασία. Ένα username, ένα password και ο κωδικός τάξης αρκούν (δε χρειάζεται e-mail).
Φυσικά, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης στατιστικών, δυνατότητα δημιουργίας και απονομής βραβείων – επιβραβεύσεων, αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στην ουσία της εφαρμογής η οποία αφορά στην δημιουργία των παιχνιδιών.
Όπως προανέφερα στην αρχή του άρθρου, η εφαρμογή είναι ολοκληρωμένη μεν, αλλά σε δοκιμαστικό στάδιο. Παρακολουθώ το blog με τα νέα και φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ήδη έχει ξεκινήσει να μεταφράζεται από εθελοντές σε αρκετές γλώσσες. Στον κόμβο της υποστήριξης (support) θα βρείτε απαντήσεις για κάθε πιθανή ερώτηση, ενώ αξίζει να παρακολουθήσετε ένα πλήρες βίντεο με όλα τα καλούδια της εφαρμογής και πως να τα χρησιμοποιήσετε:
Νομίζω πως είναι μια πολύ καλά σχεδιασμένη εφαρμογή, και πέντε μήνες μετά την παρουσίασή της, δείχνει να το αγκαλιάζει η εκπαιδευτική κοινότητα. Ήδη έχουν δημιουργηθεί και τα σχετικά apps για κινητές συσκευές, τόσο για Android όσο και για iOS, γεγονός που δείχνει πως οι δημιουργοί το έχουν πάρει στα σοβαρά και δεν αποτελεί πια δοκιμαστική έκδοση. Όπως και να’ χει αξίζει να το δοκιμάσετε!