Εννοιολογικοί Χάρτες και Infographics με τη συνεργατική πλατφόρμα Slatebox

Το Slatebox είναι μια πανίσχυρη Web 2.0 εφαρμογή που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εννοιολογικούς χάρτες, infographics, πόστερ, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε με τη βοήθεια γραφικών. Κατά τη γνώμη μου το δυνατό του σημείο είναι οι εννοιολογικοί χάρτες, μιας και η όλη του σχεδίαση βασίζεται σε μικρά ή μεγάλα πλακίδια (slates), στα οποία ο χρήστης μπορεί να δώσει την επιθυμητή μορφή. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδιαμορφωθούν από περισσότερους από έναν χρήστες, χωρίς την ανάγκη εγγραφής και σε πραγματικό χρόνο. Αυτό καθιστά το Slatebox μια απόλυτα συνεργατική πλατφόρμα. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εφαρμογής και χωρίς καμία εγγραφή επιλέξτε το Individual User για να ξεκινήσετε:

Αμέσως θα μεταβείτε στον καμβά σας στον οποίο μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε. Στην αρχή θα δείτε ένα μόνο πλακίδιο (Slate) το οποίο σας καλωσορίζει στην εφαρμογή. Κάνοντας κλικ στο πλακίδιο εμφανίζονται 3 κουμπιά ελέγχου με επιλογές μορφοποίησης. Το αριστερό με τα κυκλικά βελάκια σας επιτρέπει να περιστρέψετε το πλακίδιο. Το μεσαίο με το γρανάζι σας δίνει τις επιλογές μορφοποίησης του πλακιδίου και το τρίτο με το (+) να προσθέσετε νέο πλακίδιο (έννοια) που συσχετίζεται με αυτό στο οποίο βρίσκεστε:

Αυτό που παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον είναι το κουμπί με το γρανάζι. Αν το πατήσετε θα δείτε τις επιλογές που έχω συγκεντρώσει στην εικόνα που ακολουθεί:

Μπορείτε να προσθέσετε γραμμή συσχέτισης με άλλο πλακίδιο. Μπορείτε να διαγράψετε το πλακίδιο. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το κείμενο:

Να ενσωματώσετε εικόνα (δική σας από σύνδεσμο ή αναζητώντας με λέξη κλειδί από την τεράστια βάση του slatebox):

Ακόμη μπορείτε να προσθέσετε σύνδεσμο προς εξωτερική πηγή:

Αν πατήσετε το (+) θα δημιουργηθεί νέο πλακίδιο (κόμβος) με συσχέτιση ως προς τον δικό σας. Οι σύνδεσμοι (βελάκια) που ενώνουν τα πλακίδιά σας μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί να κάνετε ένα κλικ επάνω τους και μπορείτε να αλλάξετε τη φορά συσχέτισης ή και να τη διαγράψετε τελείως:

Με τα παραπάνω απλά βήματα μπορείτε να χτίσετε το δικό σας εννοιολογικό χάρτη, ενώ ακόμη καλύτερα θα μπορούσατε να το κάνετε μαζί με τους μαθητές σας. Αν από τον πίνακα ελέγχου μεταβείτε στην καρτέλα My Slates, θα βρείτε όλες τις δημιουργίες σας. Μπορείτε προαιρετικά, να δώσετε όνομα και περιγραφή:

Να σημειώσω εδώ πως δε θα βρείτε πουθενά κουμπί αποθήκευσης! Τα πάντα αποθηκεύονται αυτόματα απλοποιώντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία.

Από την εργαλειοθήκη στο επάνω μέρος:

…μπορείτε να εξάγετε σαν εικόνα τη δημιουργία σας. Μπορείτε ακόμη να ξεκινήσετε μια συνεργασία με τους μαθητές σας, με συνάδελφο ή με όποιον άλλον επιθυμείτε. Όπως προανέφερα πατώντας το κουμποί της συνεργασίας (Collaboration) θα δημιουργηθεί αυτόματα ένας μοναδικός σύνδεσμος τον οποίο μπορείτε να κοινοποιήσετε και όλοι οι συνεργάτες σας να γίνουν συν-δημιουργοί σε πραγματικό χρόνο στο έργο σας. Τόσο απλά!!!

Τέλος δε θα μπορούσε να λείπει η δυνατότητα ενσωμάτωσης του έργου σας σε ιστότοπο. Πατήστε Ενσωμάτωση (Embed), ορίστε το επιθυμητό πλάτος και απλά αντιγράψτε τον κώδικα. Να σημειώσω πως για να μπορέσω να ενσωματώσω τον κώδικα, χρειάστηκε τελικά να κάνω εγγραφή. Ένα email και ένα συνθηματικό αρκεί για αυτό:

Νομίζω πως το Slatebox αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο! Δε με δυσκόλεψε τίποτα από την αρχή. Όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει και νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσετε. Η δωρεάν έκδοση παρέχει τα πάντα και το μοναδικό τίμημα είναι πως ότι δημιουργείτε είναι δημόσιο και ελεύθερο στην κοινότητα του Slatebox, κάτι που φυσικά δε μας πειράζει!

Μέχρι τώρα η αγαπημένη μου εφαρμογή, για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών ήταν το Coggle. Πλέον υπάρχει και ο μεγάλος ανταγωνιστής, το Slatebox.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο