Δωρεάν Δημιουργία Ιστοτόπων μίας σελίδας με το Grapedrop

Όσοι είστε τακτικοί επισκέπτες του Ιστοτόπου μου, θα γνωρίζετε ήδη την αδυναμία μου στη δημιουργία ιστοσελίδων. Όταν λοιπόν μαθαίνω για κάποιο εργαλείο, το δοκιμάζω και αν παρέχει τα απαραίτητα, είναι εύχρηστο, αλλά και δωρεάν, σας το παρουσιάζω εδώ. Πέρα από τα δημοφιλή και πανίσχυρα CMS, όπως είναι το WordPress, το Joomla και το Drupal, υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες σας παρέχουν όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το δικό σας Ιστότοπο. Εδώ δε χρειάζεται να ανησυχήσετε ούτε για εγκαταστάσεις λογισμικού, ούτε για χώρο φιλοξενίας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η φαντασία σας και μερικά κλικ για να πάρει μορφή η σελίδα που δημιουργείτε. Μοναδικό τίμημα, ο περιορισμένος αριθμός θεμάτων στα οποία μπορείτε να βασιστείτε, αλλά και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού σίγουρα θα βρεθεί κάτι που θα σας καλύψει. Μια τέτοια πλατφόρμα θα γνωρίσουμε στο άρθρο αυτό. Και το όνομα αυτής… Grapedrop!

Το Grapedrop είναι σχετικά νέα πλατφόρμα. Μετρά μερικούς μήνες λειτουργίας, αν και μετά από λίγο ψάξιμο είδα ότι το όλο εγχείρημα έχει τις ρίζες του αρκετά χρόνια πίσω. One Page For Everything είναι το σύνθημα της πλατφόρμας. Μια σελίδα για τα πάντα λοιπόν! Ας το γνωρίσουμε.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εφαρμογής και ξεκινήστε πατώντας Get Started, κάνοντας μια εγγραφή με ένα email, ένα όνομα χρήστη (username) και ένα συνθηματικό (password).

Αφού εγγραφείτε, ελέγξτε τα email σας και επιβεβαιώστε την εγγραφή σας. Τώρα είστε έτοιμοι πια να δημιουργήσετε! Πατήστε Δημιουργία Έργου (Start your new project now!)

Θα σας ζητηθεί ένα όνομα για τη σελίδα σας, και η επιλογή ενός θέματος από τη λίστα με τα διαθέσιμα. Αν δεν είστε σίγουροι, επιλέξτε κάποιο και αλλάξτε το στη συνέχεια. Αν είσατε αρκετά έμπειρος, μπορείτε να ξεκινήσετε από λευκό καμβά (Blank Page).

Από τη στιγμή που θα διαλέξετε το θέμα σας και προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, θα δείτε τη σελίδα σας να ζωντανεύει με τις προεπιλογές του θέματος του Grapedrop. Να θυμάστε πως όλα μπορούν να αλλάξουν. Μπορείτε να διαγράψετε ότι δε σας αρέσει, να του αλλάξετε θέση και να προσθέσετε μονάδες (block), όπου αλλού σας αρέσει:

Η εργαλειοθήκες είναι τόσο πλήρεις που πραγματικά δε θα σας λείψει τίποτα.  Στο επάνω μέρος της οθόνης βρίσκεται η βασική γραμμή. Εδώ μπορείτε να εμφανίσετε τα νέα τμήματα της σελίδας σας, να την αποθηκεύσετε, αλλά και να τη δημοσιεύσετε:

Στη δεξιά γωνία υπάρχει η καρτέλα για τη διαχείριση της μορφοποίησης (αλλαγής στυλ) για όλα όσα έχετε προσθέσει στη σελίδα σας. Περιγράμματα, γραμματοσειρές, χρώματα… όλα βρίσκονται εδώ για να τα αλλάξετε όπως επιθυμείτε:

Κάθε κατηγορία στην παραπάνω καρτέλα σας δίνει απίστευτα πολλές δυνατότητες, ώστε δύο ιστότοποι με το ίδιο θέμα να δείχνουν μοναδικοί!

Δίπλα στην καρτέλα διαχείρισης στυλ, βρίσκεται ο διαχειριστής επιπέδων. Δηλαδή η καρτέλα, στην οποία βλέπετε όλα όσα έχετε προσθέσει στη σελίδα σας. Κείμενο, Φόρμες, Εικονίδια, Διαχωριστές, Στήλες, γραμμές, κλπ…

Για να προσθέσετε περισσότερα στοιχεία στη σελίδα σας το Grapedrop έχει φροντίσει στην αριστερή πλευρά και πατώντας το κουπί με το (+), να σας παρέχει ότι χρειάζεται μια σύγχρονη ιστοσελίδα. Κεφαλίδες, κείμενο, χάρτες, ενότητες, εικόνες, σύνδεσμοι, εικονίδια, γραμμές και στήλες, και πολλά πολλά ακόμη…

Μην ξεχνάτε μετά από μερικά βήματα να αποθηκεύετε τη σελίδα σας. Όταν θα έρθει η ώρα να τη δημοσιεύσετε (publish), θα ερωτηθείτε για το domain. Η δωρεάν έκδοση του Grapedrop σας  επιτρέπει να δημιουργήσετε μέχρι 5 έργα με domain της μορφής: www.το-όνομα-που-επιθυμείτε.grapedrop.com

Το όνομα που επιθυμείτε, αλλάζει από την καρτέλα των ρυθμίσεων του έργου σας (settings), στο πεδίο Subdomain:

Αυτό ήταν όλο. Πραγματικά πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή, με δυνατά χαρακτηριστικά, με τη δωρεάν έκδοση να παρέχει πολλά “καλούδια”, για να δημιουργήσετε την πρώτη σας σελίδα. Επειδή όπως προανέφερα μπορείτε να δημιουργήσετε ιστότοπο μιας σελίδας, θα αποτελέσει κατάλληλο εργαλείο για τη δημιουργία ενός προσωπικού προφίλ, ή για την ανακοίνωση-κάλυψη ενός γεγονότος (event).

Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στον ανταγωνισμό. PortfolioGen, Weebly, Webnode, Wix, αλλά και τα Blogs του ΠΣΔ, είναι αρκετά χρόνια στο χώρο. Η επιλογή είναι δική σας.

Αν δημιουργήσετε τη δική σας σελίδα στο Grapedrop, θα χαρώ πολύ να μου στείλετε ένα μήνυμα με το link. Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο