Πρωτέας. Ένα ρομπότ ανοικτής τεχνολογίας, για εκπαιδευτικούς σκοπούς!

Μια ιδιαίτερη δουλειά παρουσίασε ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Χρήστος Χρόνης στο φετινό Google Summer Of Code 2019. Πρόκειται για ένα ρομπότ για εκπαιδευτικούς σκοπούς που η συνολική του κατασκευή και λειτουργία εναπόκειται στο δημιουργό του. Όλα από το μηδέν λοιπόν! Τα μέρη που συνθέτουν το ρομπότ, κατασκευάζονται από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, χωρίς να απαιτείται η χρήση εργαλείων για τη συναρμολόγησή του. Όλα κουμπώνουν με κλιπ καθιστώντας την κατασκευή ελαφριά, φθηνή και εύκολα επισκευάσιμη.

Αντίστοιχα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, απλά, φθηνά και εύκολο να τα βρει κάποιος. (Δείτε τη λίστα εδώ). Οι δυνατότητές τους όμως πάρα πολλές, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων, από απλές λειτουργίες όπως η μέτρηση απόστασης ή αποφυγή εμποδίων μέχρι και προηγμένες, όπως αναγνώριση προσώπων.

Ως προγραμματιστικό περιβάλλον επιλέχθηκε το Jupyter Notebook γιατί δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να εκτελεί σε πραγματικό χρόνο τον κώδικα που γράφει αλλά και για το γεγονός ότι μπορεί να τον συνδυάσει τόσο με εμπλουτισμένο κείμενο όσο και με εικόνες.

Όλα όσα θα χρειαστείτε τεκμηριώνονται με κάθε λεπτομέρεια στο σχετικό wiki του project στο github. Κατασκευές, ηλεκτρονικά, κώδικας, τα πάντα βήμα βήμα ώστε να το κατασκευάσει ο καθένας μας. Ο Κώδικας για όλα τα παραπάνω υπάρχει εδώ.

Να τονίσουμε τέλος, ότι το project ξεκίνησε από το μηδέν και για την εξέλιξη του χρειάζονται πολλά ακόμα βήματα. Η βοήθεια και η εμπλοκή περισσότερων ανθρώπων λοιπόν, είναι αναγκαία ώστε να διαδοθεί και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο αυτό το ανοικτό κιτ ρομποτικής.

Δείτε ένα teaser του Πρωτέα στο παρακάτω βιντεάκι:

Εξαιρετική δουλειά και μεράκι, και ένα μεγάλο μπράβο στον Χρήστο και τους μέντορές του.

Δείτε περισσότερα στα παρακάτω:

ΕΛ/ΛΑΚ Πρωτέας: Ένα DIY Robot kit ανοιχτού κώδικα για εκπαιδευτικούς

GSOC 2019 – A DIY robot kit for educators Wiki

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο