ΔιαγωνισμοίΑσφάλεια στο Διαδίκτυο

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Hackathon Athens 2020 – SELMA

Το SELMA (Social Emotional Learning Mutual Awareness), είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενάντια στη Ρητορική του μίσους. Η ρητορική του μίσους θεωρείται υποκατηγορία του εκφοβισμού (bullying), που ωστόσο αφορά σταθερά, καθοριστικά και μόνιμα χαρακτηριστικά ατόμων ή ομάδας (εθνικότητα, φύλο, φυλή, θρησκεία, σεξουαλική έκφραση).  Όταν γίνεται μέσω διαδικτύου μπορεί να λάβει μεγάλη έκταση και να είναι ιδιαίτερα σκληρή και απεχθής, δεδομένης της ανωνυμίας που επιτρέπει ευκολότερα την έκφραση της σκοτεινής πλευράς της ανθρώπινης φύσης. Στους νέους λόγω των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων της σύγχρονης πραγματικότητας, το φαινόμενο έχει ιδιαίτερη ένταση και επηρεάζει την παιδεία και την κουλτούρα τους. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, οι νέοι έχουν την δύναμη και την επαναστατικότητα να αντιστέκονται στην αδικία, να επαναστατούν, να υπερασπίζονται με θυσία και έμπρακτα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να μάχονται για το κοινό καλό ενάντια στη διαφθορά και τα στερεότυπα.

Θέλεις να καταπολεμήσουμε τη ρητορική του μίσους online; Σε ενοχλεί η διαδικτυακή βία; Έχεις πρωτότυπες ιδέες και θέλεις να τις υλοποιήσεις; Τότε, είσαι ιδανική/ος υποψήφια/ος για το SELMA Hackathon Athens 2020. Πρόκειται για διαγωνισμό (με έγκριση – υπ’αριθμ. Φ15/151369/Δ2/30-09-2019  έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.) που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει ως θέμα τις προτάσεις των μαθητών μέσω της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας και της ρητορικής του μίσους «HACKINGHATE»

Τα βασικά σημεία του διαγωνισμού:

  1. Κάθε ομάδα αποτελείται από 4 μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου και έναν ενήλικα εκπαιδευτικό ή άλλον υπεύθυνο ομάδας
  2. Η κάθε ομάδα μέσω της δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας μπορεί να υλοποιήσει ιδέες για τον περιορισμό της βίας, την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, την προβολή των αξιών και του θετικού μοντέλου συμπεριφοράς
  3. Οι ιδέες μπορούν να εκφραστούν μέσω εφαρμογών, games, πλατφόρμας, ιστοσελίδας, κοινωνικών δικτύων, videos, εικόνας, comic, κλπ…
  4. Η επιτροπή αξιολόγησης του Hackathon θα επιλέξει τις 10 επικρατέστερες ομάδες με κριτήρια πρωτοτυπίας, φαντασίας, περιεχομένου, αποτελεσματικότητας και καλαίσθητης εκτέλεσης.
  5. Οι 10 ομάδες θα παρουσιάσουν την ιδέα τους σε πεντάλεπτη παρουσίαση στην Ετήσια Εκδήλωση «Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται …» για την Ημέρα Ασφάλειας του Διαδικτύου, στις 14 Φεβρουαρίου 2020 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, και θα λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και Συμμετοχής με παρουσίαση στον Διαγωνισμό Hackathon
  6. Οι 10 ομάδες, με βάση την ανωτέρω παρουσίαση, και με την περαιτέρω εξέλιξη των ιδεών τους, θα συμμετέχουν στο Ετήσιο State of the Art – Συνέδριο Εφηβικής Υγείας στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών στις 11 Απριλίου 2020 και θα διεκδικήσουν διάκριση (3 βραβεία)
  7. Όλες οι ομάδες θα λάβουν πιστοποιητικό Συμμετοχής στο Hackathon

Όροι Συμμετοχής:

  1. Οι δημιουργίες θα γίνονται δεκτές έως την 27η Ιανουαρίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info[at]youth-msc.gr
  2. Εάν η δημιουργία είναι διαφήμιση σε μορφή τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σποτ, θα πρέπει να έχει διάρκεια έως 1 λεπτό και να υποβάλλεται σε μορφή CD ή DVD
  3. Εάν η δημιουργία είναι διαφήμιση σε μορφή αφίσας, οι διαστάσεις πρέπει να έχουν μέγεθος Α3 (29,7x 42cm).
  4. Τα έργα θα υποβάλλονται μαζί με τα στοιχεία των συμμετεχόντων (όνομα, επώνυμο, σχολείο, τίτλος έργου, ονοματεπώνυμο υπεύθυνου εκπαιδευτικού, τηλέφωνο και email σχολείου). Στο  φάκελο θα εμπεριέχεται και συμπληρωμένη η δήλωση γονικής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο διαγωνισμό.
  5. Κάθε μαθητής ή ομάδα μαθητών (μέχρι τέσσερα άτομα) μπορεί να συμμετέχει ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ συμμετοχή. Τα έργα θα πρέπει να υποβάλλονται στην πρωτότυπη μορφή τους και να μην έχουν λάβει μέρος σε κάποιον άλλο διαγωνισμό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σχετικά:

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο