Δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με το Learning Apps

Στα άρθρο αυτό, θα γνωρίσουμε ακόμη ένα πανίσχυρο εργαλείο, για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για το Learning Apps το οποίο μετρά αρκετά χρόνια διαδικτυακής παρουσίας. Στην τρέχουσα μορφή της, η διαδικτυακή πλατφόρμα παρέχει τόσα πολλά, που αξίζει πραγματικά να τη γνωρίσετε. Ας ξεκινήσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και κάντε εγγραφή, χρησιμοποιώντας ένα έγκυρο email. Μπορείτε να ξεκινήσετε απευθείας τη δημιουργία της δικής σας δραστηριότητας, αλλά θα σας προτρέψω να ρίξετε πρώτα μια ματιά στις έτοιμες δημιουργίες άλλων χρηστών για να πάρετε ιδέες και να ανακαλύψετε τις δυνατότητες της πλατφόρμας. Πατήστε λοιπόν browse apps για να δείτε τις έτοιμες δραστηριότητες ανά κατηγορία:

Μπορείτε να εφαρμόσετε φίλτρα ανά θεματική ενότητα ή/και ανά ηλικιακή ομάδα:

Αφού δείτε τι παρέχει και ιδέες συναδέλφων από όλο τον κόσμο, πατήστε Create App για τη δημιουργία της πρώτης σας δραστηριότητας. Τα βασικά βήματα για τη δημιουργία της, τα περιγράφει το παρακάτω σχήμα. Πρώτα η ιδέα, στη συνέχεια η επιλογή προτύπου, προσθήκη περιεχομένου, αποθήκευση και διαμοιρασμός:

Όσον αφορά τα πρότυπα, πραγματικά δε λείπει τίποτα. Ταίριασμα λέξεων, σταυρόλεξο, κρεμάλα, και κάθε είδος δραστηριότητας/παιχνιδιού που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Επιπλέον, μερικά πολύ χρήσιμα εργαλεία στην ενότητα Tools, για ψηφοφορίες, chat, ημερολόγιο, σημειώσεις, μέχρι και συνεργατικό πίνακα (pinboard).

Ας δούμε μαζί τώρα πως θα δημιουργήσουμε ένα σταυρόλεξο στο Learning Apps…

Επιλέγουμε το πρότυπο του σταυρόλεξου (Crossword). Αν θέλετε δείτε τα έτοιμα παραδείγματα (Examples), και στη συνέχεια τη δημιουργία ενός νέου (Create new App).

Στο σημείο αυτό θα δείτε πόσο καλά σχεδιασμένη είναι η πλατφόρμα. Απίστευτες λεπτομέρειες και δυνατότητες για να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη δραστηριότητα που δε θα μοιάζει με καμία άλλη.

Τίτλος, περιγραφή, προσθήκη εικόνας φόντου με δυνατότητα επεξεργασίας που θα ζήλευαν εξειδικευμένα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας:

Επίσης κατά τη δημιουργία των ερωτήσεων-απαντήσεων του σταυρόλεξου, υπάρχει η δυνατότητα η ερώτηση να γίνει με κείμενο, εικόνα, ηχητικό απόσπασμα ή και βίντεο! Μέγιστος αριθμός ερωτήσεων οι είκοσι (20).

Σε κάθε μία από αυτές, μπορείτε να παρέχετε βοήθεια, και ανατροφοδότηση στους μαθητές σας! Μόλις τελειώσετε πατάτε αποθήκευση και είστε πλέον έτοιμοι να διαμοιράσετε τη δραστηριότητα που μόλις δημιουργήσατε. Ο διαμοιρασμός μπορεί να γίνει μέσω συνδέσμου, ενσωμάτωσης σε ιστότοπο και Qr Code (για τα Qr Codes δείτε το σχετικό άρθρο).

Δείτε ένα παράδειγμα σε ένα πολύ απλό σταυρόλεξο που δημιούργησα, όχι για χρήση στην τάξη, αλλά για να δοκιμάσω την εφαρμογή:

Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα επιθυμείτε. Τόσο απλά και με τόσες πολλές δυνατότητες.

Τον ενθουσιασμό μου για όλα τα παραπάνω, ήρθε να ενισχύσει και η δυνατότητα δημιουργίας τάξεων, με την προσθήκη και πρόσκληση μαθητών. Στην ενότητα MyClasses, μπορείτε να δημιουργήσετε τάξεις…

…και σε κάθε μία από αυτές να προσθέσετε μαθητές, στους οποίους θα δημιουργήσετε ονόματα χρήστη και κωδικούς.

Τους τα κοινοποιείτε, και πλέον όταν διαμοιράσετε τη δραστηριότητά σας μπορούν να κάνουν είσοδο (login) με τους κωδικούς τους και να μπορείτε να βλέπετε την πρόοδό τους στα στατιστικά της τάξης!

Κλείνοντας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι δραστηριότητες που δημιουργείτε είναι ιδωτικές, μέχρι εσείς να αποφασίσετε το αντίθετο. Έτσι πατώντας το κουμπί Public, οι δραστηριότητες γίνονται ορατές στην κοινότητα του Learning Apps και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ορίζοντας τις λεπτομέρειές τους στη σχετική φόρμα:

Πραγματικά μια πολύ δυνατή εφαρμογή με πολλά εργαλεία, την οποία αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε!

Για περισσότερα εργαλεία δημιουργίας εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δείτε τα άρθρα της ετικέτας Quiz Maker.


Και για περισσότερα συνεργατικά εργαλεία δείτε την κατηγορία άρθρων Web 2.0 του ιστοτόπου μου:

Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο