Web 2.0Ψηφιακή Εκπαίδευση

Κυνήγι θησαυρού και γνώσης με το GooseChase!

GooseChase! Το κυνήγι της πάπιας! Ή το κυνήγι του θησαυρού; Ή μήπως το κυνήγι της γνώσης; Όπως και να το πει κανείς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να δοκιμάσετε αυτό το εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο έχω ήδη εντάξει στα αγαπημένα μου. Πρόκειται για μια συνεργατική πλατφόρμα ψηφιακής εκπαίδευσης, στην οποία δημιουργούμε αποστολές για τους μαθητές μας, οι οποίοι καλούνται να τις ολοκληρώσουν, με τρόπο, σε τόπο και σε χρόνο που ορίζει ο εκπαιδευτικός. Ξεχάστε απλές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ανιαρά κουίζ. Οι δημιουργοί το έχουν προχωρήσει πολύ, και ενώ γίνεται χρήση των κινητών συσκευών, οι μαθητές παροτρύνονται να ανοίξουν λεξικά, να βγούνε στη φύση, και να συνεργαστούν μεταξύ τους για την ολοκλήρωση των αποστολών.

Μπερδευτήκατε; …μάλλον φταίει ο ενθουσιασμός μου. Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή… Αν και η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε, θα σας παρουσιάσω την έκδοση για εκπαιδευτικούς που δίνει πολλά στη δωρεάν έκδοση.

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και κάντε μια εγγραφή, δίνοντας ένα  έγκυρο email. Αφού εγγραφείτε θα σας ζητηθούν λίγα στοιχεία για το Σχολείο σας (περιοχή, όνομα και βαθμίδα). Διαλέξτε τη δωρεάν έκδοση της εφαρμογής (Educator Basic) και είστε έτοιμοι να αρχίσετε να δημιουργείτε. Η όλη διαδικασία γίνεται σε 4 βήματα:

Δημιουργία Παιχνιδιού -> Προσθήκη αποστολών -> Δημιουργία ομάδων και συμμετέχοντες -> Χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες.

Πρώτο βήμα λοιπόν η δημιουργία του παιχνιδιού. Δίνουμε ένα όνομα και μια περιγραφή περί τίνος πρόκειται. Προαιρετικά βάζουμε μια εικόνα για να είναι αναγνωρίσιμο από τους συμμετέχοντες. Μην ασχοληθείτε με την τοποθεσία που θα λάβει χώρα το παιχνίδι, ούτε με τον κωδικό πρόσβασης. Δεν χρειάζονται.

Το δεύτερο βήμα είναι και το σημαντικότερο. Αφορά στη δημιουργία των αποστολών που θα αναθέσετε στους μαθητές σας.

Τι μπορεί να είναι μια αποστολή; Οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, και ανάλογα με το που θα χρησιμοποιήσετε το GooseChase. Η εφαρμογή έχει μια έτοιμη τράπεζα θεμάτων – αποστολών και μπορείτε να πάρετε ιδέες. Επίσης υπάρχει και μια βιβλιοθήκη με έτοιμα ολοκληρωμένα παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί, και επίσης μπορείτε να πλοηγηθείτε. Μπορείτε να διαλέξετε αποστολές κειμένου, φωτογραφίας/βίντεο και τοποθεσίας.

Για να προσθέσετε αποστολή πατάτε Add Mission, και…

  • διαλέγετε τον τύπο της (εικόνας, κειμένου, τοποθεσίας)
  • ορίζετε την αξία της σε πόντους (ανάλογα με τη δυσκολία)
  • δίνετε έναν τίτλο και μια περιγραφή
  • προαιρετικά και για επιπλέον στοιχεία, προσθέτετε μια εικόνα ή ένα σύνδεσμο
  • ορίζετε αν κάθε υποβολή θα είναι ορατή από τους άλλους συμμετέχοντες

Μερικά δικά μου παραδείγματα αποστολών:

  • γράψτε την απόδειξη του Πυθαγορείου Θεωρήματος στο τετράδιό σας και φωτογραφήστε το! (απόδειξη ότι ο μαθητής το διάβασε, έστω κι αν το αντέγραψε). Αποστολή Φωτογραφίας
  • βρείτε σε έντυπο λεξικό την ερμηνεία της λέξης ‘νόστος’ και γράψτε την ερμηνεία. Αποστολή κειμένου ή και φωτογραφίας
  • αναζήτηση βοτάνων στην περιοχή σας (π.χ θυμάρι). Αποστολή φωτογραφίας. (Ειδικά για την Περιβαλλοντική εκπαίδευση και την μελέτη πεδίου η εφαρμογή είναι τέλεια!)
  • τρεις εκκλησίες του προηγούμενου αιώνα στην πόλη, το νησί, το χωριό, κλπ.. Αποστολή Φωτογραφίας
  • ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης – Αποστολή κειμένου συνοδευόμενη από φωτογραφία με αποδείξεις. π.χ. το βιβλίο της Ιστορίας….
  • …και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε είτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς είτε για διασκέδαση (π.χ. σε έναν περίπατο ή εκδρομή)

Αφού δημιουργήσετε τις αποστολές, μπορείτε να προσκαλέσετε τους συμμετέχοντες. Θα σας προτείνω να δημιουργήσετε εσείς τις ομάδες για να το κάνετε πιο εύκολο για όλους. Στην καρτέλα συμμετέχοντες (Participants), πατήστε Create New  για να δημιουργήσετε τις ομάδες σας. Η δωρεάν έκδοση επιτρέπει μέχρι πέντε ομάδες (νομίζω ότι μας φτάνουν μια χαρά).

Δώστε ονόματα στις ομάδες σας (π.χ. Α΄Ομάδα, Μπλέ Ομάδα) και προαιρετικά έναν κωδικό πρόσβασης (χρήσιμος για να μη συμμετέχουν λάθος άτομα σε λάθος ομάδες).

Το μόνο που απομένει είναι να ορίσετε πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τερματιστεί το παιχνίδι σας. Αυτό θα γίνει από από την καρτέλα Start and Stop. Χρησιμοποιήστε την επιλογή Automatic, για μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια στις επιλογές σας:

Όλα τα παραπάνω, αφορούν στο κομμάτι του εκπαιδευτικού και την προετοιμασία των δραστηριοτήτων. Πως όμως θα συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες;. Θα πρέπει πρώτα να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους. Είναι διαθέσιμη για συσκευές Android, αλλά και για συσκευές iOS. Αφού την εγκαταστήσουν και ανοίξουν την εφαρμογή, μπορούν να συμμετέχουν είτε αναζητώντας το όνομα του παιχνιδιού, είτε εισάγοντας έναν μοναδικό κωδικό που δημιουργείται αυτόματα στη σελίδα του εκπαιδευτικού:

Αφού εντοπίσουν το παιχνίδι, συμμετέχουν χωρίς καμία άλλη εγγραφή και πλέον μπορούν να επιλέξουν την ομάδα στην οποία ανήκουν και να αρχίσουν την προσπάθεια για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές.

Αυτό ήταν!

Το παρακάτω βίντεο δείχνει σύντομα τη λειτουργία της εφαρμογής:

Επίσης ότι άλλο χρειαστείτε θα το βρείτε στον επίσημο ιστότοπο ο οποίος είναι εξαιρετικά οργανωμένος.

Έχω ήδη αρχίσει να ετοιμάζω μια δράση και σκοπεύω να την διαθέσω σύντομα στους μαθητές μου. Για ότι προκύψει στην πορεία, πιθανά προβλήματα ή αλλαγές θα σας ενημερώσω άμεσα!

Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο