Μια διαφορετική εκπαίδευση με την Khan Academy (Ακαδημία Χαν)

Η Ακαδημία Χαν (Khan Academy) είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που μετράει 14 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το 2006 με στόχο την δωρεάν παροχή παγκοσμίου επιπέδου εκπαίδευσης για οποιονδήποτε και οπουδήποτε, μέσω διαδικτύου. Το αρχικό όραμα του εκπαιδευτικού και ιδρυτή Σαλμάν Χαν (Salman Khan), έχει γίνει πια πραγματικότητα. Εκατοντάδες, σύντομα εκπαιδευτικά βιντεομαθήματα για τις περισσότερες θετικές επιστήμες, όπως Μαθηματικά, Πληροφορική, Χημεία, Φυσική, Οικονομικά, κ.α., είναι διαθέσιμα για άμεση παρακολούθηση στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή μας.

Το υλικό εμπλουτίζετε συνεχώς και όσο ψάχνετε τόσο περισσότερο θα σας εκπλήσσουν αυτά που θα βρίσκετε. Στο εξωτερικό, και κυρίως στις ΗΠΑ, χρησιμοποιείται από πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλων των βαθμίδων, ακόμη και ως βασικό εργαλείο διδασκαλίας και αυτόνομης μάθησης. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο προσανατολισμό, σίγουρα όμως θα μπορούσε να βρει εφαρμογή ως ένα εργαλείο για επανάληψη εννοιών, ή και ανακάλυψη νέας γνώσης σε ελεύθερο χρόνο με το δικό μας ρυθμό.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο πλούσιο υλικό της Ακαδημίας, αρκεί να επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και να μεταβείτε στην ενότητα των μαθημάτων (Courses). Στην αρχή, μπορεί να μην ξέρετε από που να ξεκινήσετε, όμως μερικά κλικ μετά, θα βρείτε τον εαυτό σας να αναζητά όλο και περισσότερα μαθήματα. Φυσικά υπάρχει διαβάθμιση στη δυσκολία, και μπορείτε να βρείτε από πολύ απλά μαθήματα για μικρά παιδιά, μέχρι και αρκετά δύσκολες έννοιες πανεπιστημιακού επιπέδου.

Όπως προανέφερα, η δύναμη της πλατφόρμας είναι τα βιντεομαθήματα, τα οποία είναι όλα αναρτημένα στο κανάλι της ακαδημίας στο Youtube. Επιπλέον, υπάρχει και το επίσημο κανάλι της ακαδημίας στο YouTube στην ελληνική γλώσσα με λιγότερα βίντεο, τα οποία όμως συνεχώς αυξάνονται. Να σημειώσω πως αν και τα περισσότερα βίντεο είναι στην Αγγλική γλώσσα, υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι για αρκετά από αυτά, αλλά και η αυτόματη μετάφραση που διαθέτει το youtube λειτουργεί μια χαρά, αν δυσκολευτείτε.

Ο επίσημος ιστότοπος περιλαμβάνει συμπληρωματικές ασκήσεις και εργαλεία για εκπαιδευτικούς. Όλοι οι πόροι είναι διαθέσιμοι στους χρήστες της ιστοσελίδας, αλλά για να δημιουργήσετε ηλεκτρονικές τάξεις ως εκπαιδευτικός, θα χρειαστεί να κάνετε μια εγγραφή. Βρείτε το κουμπί Εκπαιδευτικοί (Teachers), πατήστε το…

…και κάντε μια εγγραφή μέσω Google, Facebook ή email:

Μετά την εγγραφή σας, δημιουργείτε τάξεις (πατώντας Add New Class), διαλέξτε το μαθησιακό αντικείμενο (π.χ. Φυσική, Πληροφορική, κλπ):

…προσκαλέστε τους μαθητές σας πατώντας προσθήκη νέων μαθητών (Add new students):

…είτε μέσω Google Classroom, είτε μέσω μοναδικού συνδέσμου, είτε δημιουργώντας εσείς οι ίδιοι τους λογαριασμούς τους (με την απαραίτητη όπως πάντα γονική συγκατάθεση):

Στη συνέχεια το μόνο που απομένει είναι να αναθέσετε τα μαθήματα που θα θέλατε να παρακολουθήσουν (Assign) και να παρακολουθείτε την πρόοδό τους:

Δεν ξέρω αν θα το χρησιμοποιούσα στην τάξη, σίγουρα όμως υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα βίντεο τόσο για τα παιδιά, όσο και για εμάς τους εκπαιδευτικούς, που αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά. Ειδικότερα, σας προτείνω τον κόμβο με υλικό των εξωτερικών συνεργατών της ακαδημίας. Μεγάλοι οργανισμοί και εταιρίες έχουν δημιουργήσει υλικό για την Khan Academy το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον, και σίγουρα θα σας κρατήσει ώρες απασχολημένους.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο