Εξ αποστάσεως εκπαίδευση με το Flipgrid

Το Flipgrid είναι μια δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα, για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας από απόσταση. Χρησιμοποιεί ως εργαλείο μάθησης τη χρήση σύντομων βίντεο που δημιουργούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, τεκμηριώνοντας με τον τρόπο αυτό την κατανόηση ενός θέματος. Η χρήση του οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να «εκτεθούν» παρουσιάζοντας ένα θέμα, να στηρίξουν μια άποψη, να συμφωνήσουν ή/και να διαφωνήσουν με τους συμμαθητές τους και γενικότερα να μοιραστούν εμπειρίες, ενισχύοντας την κοινωνική μάθηση. Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από απίστευτες μικρές λεπτομέρειες και δυνατότητες που το καθιστούν ένα πανίσχυρο συνεργατικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών. Και μάλιστα 100% δωρεάν! Ας δούμε πως λειτουργεί…

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της πλατφόρμας, και κάντε μια εγγραφή, πατώντας Educator Sign Up. Χρησιμοποιήστε λογαριασμό που ήδη διαθέτετε σε Google ή Microsoft:

Θα χρειαστεί να δώσετε λίγα στοιχεία για τον εαυτό σας, για να προχωρήσετε:

Η εφαρμογή θα σας καλωσορίσει, και θα σας προτρέψει να δημιουργήσετε την πρώτη σας τάξη – θεματική, ή να προτιμάτε το πρώτο σας Grid:

Δώστε ένα όνομα σχετικό με την τάξη ή το μάθημά σας, επιλέξετε τον τύπο (μάλλον η τρίτη επιλογή είναι η πιο προσιτή), και βάλτε έναν κωδικό (flipcode) τον οποίο θα διαμοιράζετε για να γίνει προσβάσιμο το μάθημά σας:

Ενεργοποιήστε την προσθήκη κωδικού πρόσβασης (Add a password), για μεγαλύτερη ασφάλεια, και προχωρήστε στο επόμενο βήμα:

Έχετε δημιουργήσει το πρώτο σας Grid και μπορείτε να το κοινοποιήσετε μέσω συνδέσμου, ενσωμάτωσης κώδικα, Google Classroom ή Remind:

Αφού δημιουργήσετε το Grid, θα μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου και θα δείτε πληροφορίες για αυτό:

Τα Grid αποτελούνται από topics (θεματικές υποενότητες). Με τη δημιουργία του πρώτου Grid το Flipgrid θα δημιουργήσει αυτόματα και ένα topic για τη διευκόλυνσή σας. Μπορείτε απλά να το αγνοήσετε και να δημιουργήσετε το δικό σας. Πατήστε Add New Topic. Προσθέστε:

  • τίτλο της ενότητας
  • διάρκεια του βίντεο απάντησης (από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι 10 λεπτά!) Ο χρόνος αυξήθηκε πρόσφατα, από τα 5 λεπτά.
  • μια περιγραφή του τι ζητάτε από τους μαθητές και τις μαθήτριές σας
  • πρόσθετο υλικό (Focus), με εικόνες βίντεο, συνδέσμους και πολλά ακόμη…

Μπορείτε να προσθέσετε όσες ενότητες (topics) επιθυμείτε, και αυτό ήταν όλο! Προχωράτε σε διαμοιρασμό είτε των topics, είτε των grid, και οι μαθητές/τριες μπορούν πλέον να απαντήσουν, καταγράφοντας και υποβάλλοντας τα δικά τους βίντεο. Η απάντηση μπορεί να γίνει είτε απευθείας με χρήση της κάμερας του υπολογιστή ή της κινητής συσκευής, είτε απλά ανεβάζοντας ένα βίντεο που έχουν ήδη δημιουργήσει από τον υπολογιστή τους. Υποστηρίζονται αρχεία τύπου .mov, .mp4 και .webm:

Επιπλέον από την 1η Απριλίου 2020, προστέθηκε η δυνατότητα καταγραφής της οθόνης του υπολογιστή!

Η πλατφόρμα έχει πλούσιο υλικό με οδηγούς, για οποιαδήποτε απορία έχετε. Το παρακάτω βίντεο περιγράφει με σύντομο τρόπο τα πρώτα βήματα, για τον/την εκπαιδευτικό, αλλά και τους/τις μαθητές/τριες:

Φυσικά υπάρχουν εφαρμογές για συσκευές με λειτουργικό Android, αλλά και για iOS.

Τέλος, να αναφέρω ότι υπάρχει μια τεράστια κοινότητα εκπαιδευτικών και εξωτερικών συνεργατών που παράγει υλικό, και μπορείτε να το αξιοποιήσετε, προσθέτοντας τα αντίστοιχα topics στα δικά σας Grid! Μην παραλείψετε λοιπόν να ρίξετε μια ματιά στις Disco Libraries!

Δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιούσα το Flipgrid στην τάξη. Ίσως όχι στην πληροφορική. Όμως, σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, στο μάθημα των ερευνητικών εργασιών, ίσως και στα γλωσσικά μαθήματα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν το χρησιμοποιήσω, θα σας ενημερώσω σίγουρα για τα αποτελέσματα. Αν το χρησιμοποιήσετε ή ήδη το χρησιμοποιείτε, θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να μοιραστείτε μαζί μου την εμπειρία σας!

Όπως και να’ χει, δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο