Ψηφιακή ΕκπαίδευσηΛογισμικόΠολυμέσα

Δημιουργούμε βιντεομαθήματα με το Screenrec

Το ScreenRec είναι ένα λογισμικό καταγραφής της οθόνης του υπολογιστή σας. Πρόκειται για μια από τις πιο εύχρηστες εφαρμογές της κατηγορίας της, μιας και όλη η δουλειά γίνεται με λίγα κλικ. Μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή (για να καταλάβετε, παίζει τέλεια στον δικό μου, που πλέον είναι παππούς 🙂 ), και ανεξάρτητα από το λειτουργικό που χρησιμοποιείτε. Αποφάσισα να σας το παρουσιάσω, γιατί νομίζω ότι προσφέρεται για να δημιουργήσετε βιντεομαθήματα, τα οποία στη συνέχεια να διαμοιράσετε στους μαθητές και στις μαθήτριές σας. Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της εφαρμογής. Βρείτε το κουμπί Free Download:

Επιλέξτε το λειτουργικό σας σύστημα (Windows, Linux, Mac OS) και αφού κατέβει η εφαρμογή στον υπολογιστή σας, προχωράτε σε εγκατάστασή της. Στην επιφάνεια εργασίας, θα δημιουργηθεί μια συντόμευση για το Screenrec:

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο, ότι δημιουργείται και μια συντόμευση, στην περιοχή των εικονιδίων ειδοποιήσεων (δίπλα στο ρολόι) της γραμμής εργασιών σας. Για να ξεκινήσετε να καταγράφετε την οθόνη σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη συντόμευση Alt+S από το πληκτρολόγιό σας. Η ίδια συντόμευση ισχύει και για τη διακοπή καταγραφής. Μπορείτε να καταγράψετε μια συγκεκριμένη περιοχή ή ολόκληρη την οθόνη. Μπορείτε να πάρετε στιγμιότυπο της οθόνης σας ή συγκεκριμένης περιοχής ως φωτογραφία.Από την πλευρά του ήχου, επιλέξτε μεταξύ του μικροφώνου σας ή του ήχου από τα ηχεία. Φυσικά, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε τελείως.

Αφού ολοκληρώσετε την καταγραφή, μπορείτε να αποθηκεύσετε το βίντεο στον υπολογιστή σας, και να επιλέξετε πότε και πως θα διαμοιράσετε. Όμως εδώ η εφαρμογή έρχεται να λύσει τα χέρια μας με ένα πολύ δυνατό στοιχείο. Κάνοντας για εγγραφή στην πλατφόρμα, μας παραχωρούνται 2GB αποθηκευτικού χώρου στο νέφος (τι είναι αυτό;). Έτσι, τα βίντεο που δημιουργείτε αποθηκεύονται απευθείας online και μπορείτε άμεσα να δημιουργήσετε ένα σύνδεσμο (link), διαμοιρασμού. Ξεχάστε λοιπόν αποθηκεύσεις, ανεβάσματα σε σελίδες ή οπουδήποτε αλλού και αντίστοιχες άλλες χρονοβόρες διαδικασίες. Όλες οι εγγραφές αποθηκεύονται με ασφάλεια, και είναι άμεσα διαθέσιμες αποκλειστικά σε εσάς και σε όσους επιλέξετε να διαμοιράσετε. Ακόμη σταματά ο περιορισμός εγγραφής των 5 λεπτών, που δίνει η χωρίς εγγραφή χρήση. Επιπλέον, αν εγγραφείτε θα μπορείτε να κάνετε καταγραφή της οθόνης σας σε υψηλή ανάλυση (HD). Πραγματικά αξίζει να κάνετε την εγγραφή.

Όσο χρησιμοποιείτε το Screenrec, στα δεξιά της οθόνης σας θα έχετε μια διακριτική εργαλειοθήκη.Καταγραφή στιγμιοτύπου, βίντεο, ιστορικό καταγραφών και ρυθμίσεις εφαρμογής είναι εκεί για άμεση χρησιμοποίηση:

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής της οθόνης, μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση της εγγραφής σας, και στο κάτω μέρος, έχετε εργαλεία, όπως:

  • η δημιουργία συνδέσμου,
  • η αποθήκευση τοπικά στον υπολογιστή σας,
  • η διαγραφή, αλλά και
  • η αλλαγή ονόματος:

Ειδικά για τα στιγμιότυπα εικόνας, κατά την προβολή τους, μπορείτε να προσθέσετε σχόλια, κείμενο, να επισημάνετε μια περιοχή και βελάκια για να τονίσετε κάτι σημαντικό:

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα 100% δωρεάν λογισμικό;

Το παρακάτω βιντεάκι, από το κανάλι του Screenrec στο Youtube, περιγράφει με σύντομο τρόπο όλα τα παραπάνω:

Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο