Μαραθώνιος διαδικτυακός διαγωνισμός ρομπoτικής από τον WRO Hellas

O WRO Hellas διοργανώνει μαραθώνιο διαδικτυακό διαγωνισμό ρομπoτικής, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, και τα παιδιά, σύμφωνα με την ηλικία τους, θα χωριστούν σε δύο group με διαφορετικά θέματα το καθένα.

  • Το 1o group για μαθητές 10-13, θα περιλαμβάνει τα παιδιά των τάξεων Ε’ Δημοτικού – Α΄ Γυμνασίου.
  • Το 2ο group για μαθητές 13-16, θα περιλαμβάνει τα παιδιά των τάξεων Β’ Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου.

Κάθε εγγραφή ομάδας θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν ενήλικα / προπονητή ως σημείο επαφής.

Ο Μαραθώνιος θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, την προκριματική και την τελική.

Προκριματική φάση: 

Οι μαθητές συμμετέχουν σε 6 δεκαπενθήμερους online διαγωνισμούς/προπονήσεις που στόχο έχουν την σταδιακή βελτίωση των δεξιοτήτων τους στον προγραμματισμό. Σε αυτές τις 6 δοκιμασίες, οι μαθητές θα γνωρίσουν τους αισθητήρες: φωτός, χρώματος, επαφής, υπερήχων και γυροσκόπιο.

Η προκριματική φάση δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους και μόνο, κάθε 2 εβδομάδες συγκεντρώνουν 2 βαθμούς. Μετά το πέρας των 6 δεκαπενθήμερων δραστηριοτήτων, όσοι μαθητές συγκεντρώσουν περισσότερους από 8 βαθμούς, προκρίνονται στην τελική φάση του online διαγωνισμού.

Θέμα Τελικής φάσης για 1o group: «The YODA Game»

Ο Πόλεμος των Άστρων οδεύει προς το τέλος του. Η Γαλαξιακή Δημοκρατία έχει επανέλθει στην εξουσία. Η τελευταία αποστολή του Γιόντα είναι να καταστρέψει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είναι ξεχασμένοι μέσα σε μπάλες, στους 4 διαστημικούς σταθμούς. Μπορείτε να βοηθήσετε το σοφό δάσκαλο των Τζεντάι να αποκωδικοποιήσει τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και να εντοπίσει γρήγορα και σωστά τους εκρηκτικούς μηχανισμούς;

Θέμα Τελικής Φάσης για 2ο group: «Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη»

Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες θα προγραμματίσουν ρομπότ που διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα τους πλωτούς δρόμους της Ευρώπης. Το ταξίδι ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο μέλλον θα βρίσκεται η πύλη της Ευρωπαϊκής ποτάμιας διαδρομής προς και από τις χώρες της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τον Αξιό και μέσω του Δούναβη και των υπόλοιπων διασυνδεμένων ποταμών, θα είναι δυνατή η επικοινωνία και η μεταφορά αγαθών, ανθρώπων αλλά και πολιτισμών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Το θέμα αυτό, αποτελεί μια παραλλαγή του αντίστοιχου θέματος του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 για τους μαθητές του Γυμνασίου. Στο αρχικό θέμα που περιγράφεται αναλυτικά παραπάνω έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να μπορεί να διεξαχθεί σε εικονικό περιβάλλον.

Ο διαγωνισμός θα υποστηριχθεί από το εικονικό περιβάλλον προσομοίωσης ρομποτικής TRIK Studio, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Innopolis στη Ρωσία. Διανέμεται δωρεάν και έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη διεξαγωγή εικονικού μαθητικού διαγωνισμού ρομποτικής σε όλη τη Ρωσική επικράτεια.

Το TRIK Studio, είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της περιγράφονται παρακάτω:

• Η βασική του έκδοση διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ.
• Υποστηρίζει το διαδεδομένο kit της LEGO EV3 Mindstorms
• Για τον προγραμματισμό του ρομπότ διαθέτει μια οπτική γλώσσα προγραμματισμού, φιλική προς τον αρχάριο προγραμματιστή.
• Εικονικό περιβάλλον πλοήγησης σε δύο διαστάσεις (2D).
• Εύκολη δημιουργία πρωτότυπων σεναρίων, καθώς επιτρέπει την εισαγωγή οποιασδήποτε εικόνας ως εικονικό περιβάλλον κίνησης του ρομπότ.
• Προσομοιώνει τη λειτουργία των παρακάτω αισθητήρων: χρώματος, φωτός, επαφής, υπερήχων και γυροσκόπιο.
• Προσομοιώνει σφάλματα στους αισθητήρες και τους κινητήρες, ώστε η συμπεριφορά τους να ομοιάζει με την πραγματική.
• Εύκολη εκτέλεση των προγραμμάτων και άμεση απεικόνιση των κινήσεων του ρομπότ σε πραγματικό χρόνο.
• Ενσωματωμένο χρονόμετρο για την ακριβή χρονομέτρηση μιας δοκιμασίας.

Περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του WRO Hellas.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο