Υλικό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση… και για την Πρωτοβάθμια

Κατανοώντας απόλυτα την πίεση των ημερών, έγραψα αυτό το άρθρο για να βοηθήσω και τους συναδέλφους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ξεκινούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Δεν έχω εμπειρία στην Πρωτοβάθμια, για να δώσω εξειδικευμένες συμβουλές, οπότε θα σας προτείνω μερικούς συνδέσμους, για να ξεκινήσετε και να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ας ξεκινήσουμε…

Νομοθεσία

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζει το ΦΕΚ 5044 τ.Β’ – 14/11/2020.

Δείτε ακόμη την πρόταση του Υπουργείου σχετικά με τη διαμόρφωση του Ωρολογίου Προγράμματος (20-11-2020)

Επιπλέον, το Υπουργείο ανάρτησε δελτίο τύπου με 12 ερωτήσεις -απαντήσεις

Παράλληλα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα προβάλλονται μαθήματα από τα κρατικά κανάλια στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Κάντε κλικ στην εικόνα για να ενημερωθείτε σχετικά:


Μπορείτε ακόμη να δείτε όλα τα μαθήματα για το Δημοτικό στο κανάλι του Υπουργείου Παιδείας στο Youtube, όπως προβλήθηκαν την Άνοιξη του 2020:


Οδηγός για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Ο Οδηγός για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως του ΙΕΠ, όπου αποτυπώνονται συνοπτικά οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Δείτε σχετικά, εδώ.


Υπηρεσίες Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

Για να χρησιμοποιήσετε τις εγκεκριμένες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Υπουργείου, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Αν δε διαθέτετε, μπορείτε να εγγραφείτε σε 5 λεπτά, ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο: https://register.sch.gr/teachers/. Προσοχή, αν διαθέτετε λογαριασμό και ξεχάσατε τους κωδικούς, θα πρέπει να προχωρήσετε σε ανάκτησή τους και όχι να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε νέο. Για ανάκτηση των κωδικών, δείτε εδώ.

Για την εγγραφή μαθητών ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.


Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την Πλατφόρμα Webex Meetings της Cisco.

Όλα όσα χρειαστείτε θα τα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο: https://webex.sch.gr/. Οι εκπαιδευτικοί δημιουργούν την εικονική τους τάξη με τους κωδικούς τους, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες το μόνο που θα χρειαστούν είναι το σύνδεσμο του/της εκπαιδευτικού για να συνδεθούν (χωρίς χρήση κωδικών). Σχετικά με το περιβάλλον της εφαρμογής, δείτε εδώ.

Για έναν αναλυτικό οδηγό στην ελληνική γλώσσα, αξίζει να επισκεφτείτε τον κόμβο του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η πιο ολοκληρωμένη δουλειά που μπορείτε να βρείτε, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς.


Ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ηλεκτρονική τάξη στο eClass. Για να γνωρίσετε την πλατφόρμα eClass, δείτε έναν μικρό οδηγό σε βήματα, εδώ

Πλατφόρμα e-me. Δείτε τα βασικά χαρακτηριστικά και πως να ξεκινήσετε, εδώ.

Για περισσότερα εργαλεία ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δείτε το σχετικό έγγραφο του ΙΕΠ


Πως μπορεί να γίνει η πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω;

Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε συσκευή (Υπολογιστή Desktop ή Laptop, Tablet και Smartphone).

Προσοχή! Τι γίνεται στην περίπτωση που στο σπίτι υπάρχουν περισσότερα άτομα που θέλουν αν  χρησιμοποιήσουν το δίκτυο για τηλεδιάσκεψη;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι δύσκολη και εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από τη γραμμή που διαθέτετε για σύνδεση στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει την ώρα που πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις να μην απασχολείται η γραμμή με λειτουργίες που καταναλώνουν τη χωρητικότητα της γραμμής, όπως κατέβασμα αρχείων, παρακολούθηση ζωντανών εκπομπών ή/και καμερών ή ιστοτόπων με βίντεο. Μπορεί η γραμμή να απασχολείται μόνο για απλές λειτουργίες όπως π.χ. η αποστολή και λήψη e-mails.

Όπως και να’χει θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσετε την ταυτόχρονη σύνδεση και αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, θα μπορούσε η μία συσκευή να συνδεθεί με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είναι δωρεάν για την πλατφόρμα Webex.

*Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στις 18/11/2020:

Ανανεώθηκε η λίστα για την πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zero-rating) από κινητά δίκτυα, στις ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία. Η πρόσβαση χωρίς χρέωση ισχύει για τις κάτωθι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία:

  1. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
  1. Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ):

Όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούν και τα:

  1. mySchool:
  1. Cisco Webex Meetings:
  1. Ψηφιακό Σχολείο:
  1. Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν θεωρείτε ότι χρεωθήκατε για την πρόσβασή σας σε κάποια από τις παραπάνω αναφερόμενες zero-rating υπηρεσίες, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στον πάροχό σας προκειμένου να διερευνηθεί και να επιλυθεί το θέμα.


Προσωπικά Δεδομένα.

Απαγορεύεται αυστηρά η καταγραφή (βιντεοσκόπηση ή μαγνητοφώνηση) μαθητών ή εκπαιδευτικών. Η πράξη θεωρείται παραβίαση προσωπικών δεδομένων και διώκεται ποινικά.


Χρήσιμα για την παραμονή στο σπίτι.

Άρθρα και χρήσιμοι σύνδεσμοι για την παραμονή στο σπίτι και ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη. Υλικό που συγκέντρωσα από την περασμένη Άνοιξη, για μικρά και μεγάλα παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς:

Μένουμε Σπίτι! Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη

Μένουμε σπίτι με δραστηριότητες από το WWF

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή

Ανακαλύπτουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στη «Γωνιά Μάθησης»

e-Bug! Τόπος διασκέδασης και γνώσης για τα μικρόβια

Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη

4 ελεύθερα διαδικτυακά μαθήματα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για εκπαιδευτικούς και γονείς


Πρόσθετα εργαλεία για τη δημιουργία συνεργατικών δραστηριοτήτων

Πλούσιο υλικό σε δημοφιλείς πλατφόρμες, για τη δημιουργία διασκεδαστικών quiz, συνεργατικών πινάκων, κλπ κλπ, στην κατηγορία Web 2.0

Ειδικότερα για τη δημιουργία quiz, δείτε εδώ.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους!


***Η πηγή προέλευσης των δύο φωτογραφιών άρθρου είναι ο ιστότοπος Μαθαίνουμε Ασφαλείς του ΥΠΑΙΘ,  (https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/), στον οποίο ανήκουν και τα πνευματικά δικαιώματα. Σε περίπτωση αποθήκευσης ή αντιγραφής περιεχομένου από την πλατφόρμα θα πρέπει να αναφέρεται ως πηγή προέλευσης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την παραχώρηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο