Συλλογή, οργάνωση και διαμοιρασμός ψηφιακού περιεχομένου με το Wakelet!

Στο πρώτο άρθρο μου για το 2021, θα σας παρουσιάσω μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή. Πρόκειται για το Wakelet,  μια δωρεάν πλατφόρμα για τη συλλογή, οργάνωση και διαμοιρασμό ψηφιακού περιεχομένου. Μπορείτε να αποθηκεύσετε συνδέσμους, βίντεο από το youtube, άρθρα, εικόνες, tweets, αρχεία από cloud πλατφόρμες και πολλά πολλά ακόμη. Είναι δωρεάν, και πολύ δημοφιλές σε εκπαιδευτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τη σελίδα της πλατφόρμας και κάντε εγγραφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό που ήδη διαθέτετε σε Google, Microsoft, Facebook ή απλά με το email σας:

Μόλις συνδεθείτε πατήστε Get Started, για να ξεκινήσετε.

Θα σας ζητηθεί ένα όνομα χρήστη (username). Εδώ μπορείτε να βάλετε το όνομά σας ή του σχολείου σας, της τάξης και γενικά ότι νομίζετε ότι περιγράφει καλύτερα εσάς ή το κοινό που απευθύνεστε:

Πριν ξεκινήσετε, θα ερωτηθείτε για το πεδίο στο οποίο θα δραστηριοποιείστε. Επιλέξτε Education (εκπαίδευση), και επόμενο:

Ξεκινήστε μια νέα συλλογή, πατώντας Create a new collection:

Δώστε ένα όνομα στη συλλογή σας, και γράψτε μια σύντομη περιγραφή για αυτήν. Προαιρετικά προσθέστε και μια εικόνα (σαν εξώφυλλο) για τη συλλογή σας:

Κάπου εδώ είστε έτοιμοι να προσθέσετε το περιεχόμενό σας. Όλα γίνονται με το σύμβολο (+). Οι επιλογές πάρα πολλές. Σύνδεσμοι από σελίδες στο διαδίκτυο, κείμενο, εικόνες, έγγραφα pdf, σελιδοδείκτες, βίντεο από youtube, αρχεία από Google ή One Drive, και πολλά άλλα ακόμη…

Μπορείτε να αποφασίσετε για τη διάταξη προβολής της συλλογής σας:

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε μια εικόνα για φόντο και όταν ολοκληρώσετε, απλά πατάτε Done.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις πρόσβασης στη συλλογή σας, μπορείτε να επιλέξετε,

  • Public (μπορεί οποιοσδήποτε να δει τη συλλογή σας)
  • Unlisted (η συλλογή σας μπορεί να προβληθεί μόνο από όσους διαθέτουν το σχετικό σύνδεσμο)
  • Private (μόνο εσείς μπορείτε να δείτε τη συλλογή)

Πατώντας το Edit Colllection, επεξεργάζεστε τη συλλογή σας όσες φορές το επιθυμείτε. Πρέπει να τονίσω εδώ πως το δυνατό σημείο του Wakelet είναι η συνεργασίες (θα το δείτε ως Group Collections). Υπάρχει η δυνατότητα να προσκαλέσετε ή/και να προσκληθείτε από άλλους χρήστες ως συνεργάτης μόνο (contributor only) σε συλλογές. Θα πρέπει πρώτα να αποδεχτείτε την πρόσκληση για να είστε συνεργάτης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με την προσθήκη του κωδικού συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να τους καλέσετε, είτε μέσω email, είτε με διαμοιρασμό μοναδικού συνδέσμου (link) προς τη συλλογή σας:

Επιπλέον, μπορείτε να ενσωματώσετε τη συλλογή σας σε ιστότοπο πατώντας την επιλογή Embed, αλλά και να την εξάγετε ως pdf. Η εξαγωγή σε pdf διαρκεί δευτερόλεπτα και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό με όλα τα links να λειτουργούν άψογα!

Δείτε ένα παράδειγμα συλλογής που δημιούργησα (σε μόλις 2 λεπτά) δοκιμάζοντας το Wakelet. Μετακινηθείτε με τα βελάκια για να δείτε τα στοιχεία της συλλογής:


Το Wakelet, παρέχει πρόσθετα για όλους τους μοντέρνους περιηγητές, για άμεση αποθήκευση σελιδοδεικτών από ιστοσελίδες. Κάντε κλικ ανάλογα με ποιον προτιμάτε:

Αφού τα εγκαταστήσετε, σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, απλώς κάντε κλικ στο W από τη γραμμή επέκτασης για να την αποθηκεύσετε ως σελιδοδείκτη Wakelet. Θα εμφανιστεί ένα μενού με τις
επιλογές για το πού θα αποθηκευτεί αυτός ο νέος σελιδοδείκτης. Πριν αποθηκεύσετε, μπορείτε να επεξεργαστείτε τον τίτλο και την περιγραφή. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης για να βρείτε πιο γρήγορα τη συλλογή που απαιτείται ή δημιουργήστε μια νέα άμεσα! Πολύ πολύ χρήσιμο!

Επιπλέον, εφαρμογές υποστηρίζουν τη διαδικασία, ανεξάρτητα της συσκευής που χρησιμοποιείτε. (Εφαρμογή για Android και για iOS)

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον κόμβο για εκπαιδευτικούς (for Educators), αλλά και τον κόμβο υποστήριξης (help center).

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και ένα απίστευτο κανάλι στο youtube με οδηγούς για τα πάντα! Ενδεικτικά μερικοί οδηγοί:

Μια απίστευτη εφαρμογή, 100% δωρεάν, με πολλές πολλές δυνατότητες. Δοκιμάστε την!


***όλες οι φωτογραφίες του άρθρου, αντλήθηκαν από τον επίσημο ιστότοπο του Wakelet

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο