Web 2.0Ψηφιακή Εκπαίδευση

Ανατροφοδότηση στους μαθητές μας με το Floop!

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω ένα ιδιαίτερο εργαλείο. Πρόκειται για το Floop (Feedback Loop), το οποίο δημιουργήθηκε για την γρήγορη ανατροφοδότηση εργασιών των μαθητών μας μέσω υπολογιστών ή κινητών συσκευών. Είναι γεγονός πως η ανατροφοδότηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία μάθησης. Όσο πιο γρήγορα οι μαθητές μας τη λάβουν, και όσο πιο συγκεκριμένη είναι, τόσο καλύτερα λειτουργεί.

Η κεντρική ιδέα ανάπτυξης της εφαρμογής είναι η εξής: Οι μαθητές/τριες στέλνουν φωτογραφίες των εργασιών τους (ή ένα pdf) στον/στην εκπαιδευτικό, μαζί με ερωτήσεις που χρειάζονται βοήθεια. Ο/Η εκπαιδευτικός βλέπει την εργασία, γράφει τα σχόλια τα οποία “καρφιτσώνει” σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στις φωτογραφίες και μετά τα στέλνει πίσω, ξεκινώντας έτσι έναν βρόχο ανατροφοδότησης που επιτρέπει την επανάληψη και τη βελτίωση. Αφού μελέτησα και κατάλαβα τη λειτουργία της, μου φάνηκε αρκετά χρήσιμη και πρωτότυπη, οπότε αποφάσισα να σας την παρουσιάσω. Ας ξεκινήσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και πατήστε sign up (για να εγγραφείτε). Δώστε ένα email και ένα κωδικό πρόσβασης ή απλά χρησιμοποιήστε λογαριασμό που διαθέτετε στη Google.  Επιλέξτε είμαι εκπαιδευτικός (I’m a Teacher):

Συμπληρώστε μερικά στοιχεία για το προφίλ σας, δηλώστε την τάξη και την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεστε. Για ηλικίες μικρότερες από 13 χρειάζεται ειδική άδεια και γονική συγκατάθεση.

Μεταβείτε στην συνέχεια στον πίνακα ελέγχου (Dashboard), όπου μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες τάξεις, και εργασίες για τους μαθητές σας:

Δείτε στο παρακάτω παράδειγμα, την τάξη που δημιούργησα με τίτλο Informatics. Το σημαντικό εδώ είναι ο κωδικός της (Enroll Code), τον οποίο πρέπει να δώσετε για να συμμετέχουν οι μαθητές σας σε αυτήν:

Υποθέτουμε ότι έχετε αναθέσει μια εργασία, έχετε ορίσει ημερομηνία τελικής υποβολής και αναμένετε από τους μαθητές σας να σας την στείλουν.

Ας πάμε τώρα στην πλευρά του μαθητή. Αφού συνδεθεί στον ιστότοπο και επιλέξει είμαι μαθητής (I’m a Student), θα του ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης σε αυτήν. Το είδαμε στο προηγούμενο βήμα.

Βλέπει τις εργασίες που πρέπει να υποβάλει και την καταληκτική ημερομηνία. Στην κάτω δεξιά γωνία θα δει το κουμπί Not submitted.

Μόλις το πατήσει, θα δει το όνομα της εργασίας (στο παράδειγμά μας το test), και μέχρι πότε μπορεί να προχωρήσει σε υποβολή της. Η υποβολή γίνεται είτε με αρχείο εικόνας ή με αρχείο pdf, πατώντας το Upload image or pdf.

Ας δούμε τώρα τι περιλαμβάνει η αλληλεπίδραση. Στο παρακάτω παράδειγμα, ο μαθητής έχει υποβάλει ένα πρόγραμμα. Φυσικά μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μια εργασία σε οποιοδήποτε μάθημα, μια έκθεση, ένα άρθρο, κλπ. Ο εκπαιδευτικός μπορεί κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο θέλει, να σχολιάσει ή να κάνει υποδείξεις στοχευμένα εκεί που πιθανόν χρειάζονται τροποποιήσεις ή υπάρχουν λάθη.

Από τη στιγμή που θα υπάρξει ανατροφοδότηση από τον εκπαιδευτικό, ο μαθητής μπορεί τη δει πατώντας View Feedback. Αφού ξεκαθαρίσει τι πρέπει να κάνει, μπορεί να στείλει ξανά διορθωμένη την εργασία του, ή να ζητήσει πρόσθετες διευκρινήσεις:

Δείτε ένα παράδειγμα, με μερικές υποδείξεις στην αρχική εργασία, και τι θα δει ο μαθητής. Στα δεξιά, βλέπουμε τη συζήτηση που μπορεί να λάβει χώρα μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή:

Τόσο απλά λοιπόν βγάζοντας μια φωτογραφία της εργασίας του, ο μαθητής μπορεί να λάβει άμεσα, στοχευμένες υποδείξεις στα σημεία που χρειάζεται.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο εκπαιδευτικός μπορεί να προχωρήσει σε καταχώρηση της τελικής βαθμολογίας του:

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της εφαρμογής: Αφού υποβληθούν όλες οι εργασίες και ολοκληρωθεί ο κύκλος αλληλεπίδρασης, θα δώσουμε ένα κείμενο αξιολόγησης της διαδικασίας, και πατώντας το κουμπί Run Peer Review, θα ζητήσουμε από τους μαθητές να το απαντήσουν:

Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία, οι μαθητές βλέπουν πια ενεργοποιημένο ένα νέο κουμπί (Enter Peer Review). Μόλις το πατήσουν μπορούν να  στείλουν τα δικά τους σχόλια – ανατροφοδότηση στον εκπαιδευτικό:

Πραγματικά, μια ξεχωριστή εφαρμογή, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι έναν υπολογιστή, tablet ή κινητό και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αν και προτιμώ τον Firefox από τον Chrome, για τη συγκεκριμένη εφαρμογή σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τον δεύτερο, αφού σε δοκιμές που έκανα, ο πίνακας ελέγχου του μαθητή παρουσίασε κάποιες δυσλειτουργίες με τον Firefox.

Το παρακάτω βιντεάκι παρουσιάζει σε 1 μόλις λεπτό τις δυνατότητες του Floop:

Δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο