Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου

To Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ σε συνεργασία με την Google εγκαινιάζει μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους σε καίρια θέματα ασφαλούς πλοήγησης για τα παιδιά. O κύκλος μαθημάτων Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, είναι ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας στο περιβάλλον της σχολικής τάξης. Τα μαθήματα συνεπικουρούνται από τεχνικές «παιχνιδοποίησης» (gamification) με τη χρήση του Ίντερλαντ (Interland), ενός διαδικτυακού παιχνιδιού δράσης και περιπέτειας που κάνει την εκμάθηση της ψηφιακής ασφάλειας και ιθαγένειας διαδραστική και διασκεδαστική – όπως ακριβώς είναι και το ίδιο το διαδίκτυο.

Πέντε είναι οι βασικές θεματικές ψηφιακής ασφάλειας και ιθαγένειας του Κώδικα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου:

Το υλικό του προγράμματος μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Υλικό για εκπαιδευτικούς

Υλικό για οικογένειες

Εκπαιδευτικό Παιχνίδι Ίντερλαντ

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όμως η ύλη του προγράμματος μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε εκπαιδευτικούς μεγαλύτερων μαθητών αλλά και σε γονείς και κηδεμόνες. Το πρόγραμμα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κάθε εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν ένα διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 90 λεπτών το οποίο θα τον εισάγει στην ύλη του προγράμματος και στις τεχνικές και τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσα στην τάξη για να διδάξει αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας. Μετά το τέλος του προγράμματος ο εκπαιδευτικός θα λαμβάνει πιστοποίηση από την Google και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ ότι παρακολούθησε και εφάρμοσε το πρόγραμμα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου. Μόνη προϋπόθεση για την αποστολή της πιστοποίησης είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα στην τάξη του και να συμπληρώσει μια σύντομη φόρμα αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη.

Οι διαθέσιμες ημερομηνίες του προγράμματος βρίσκονται αναρτημένες στο ημερολόγιο του προγράμματος εδώ. Επιλέξτε μια διαθέσιμη ημερομηνία που σας εξυπηρετεί και πατήστε πάνω σε αυτή για να ανοίξει η φόρμα συμμετοχής για την ημερομηνία αυτή. Στη συνέχεια ακολουθείστε τις οδηγίες που αναγράφονται για να δηλώσετε συμμετοχή.  Αν μια από τις διαθέσιμες ημερομηνίες γεμίσει με τον μέγιστο αριθμό συμμετοχών, τότε αυτή θα αφαιρείται από το πρόγραμμα.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου μπορείτε να πάρετε πιστοποίηση συμμετοχής από την Google και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ. Μόνη προϋπόθεση για την αποστολή της πιστοποίησης είναι να εφαρμόσετε μία ή περισσότερες ενότητες του προγράμματος στην τάξη, και να συμπληρώσετε μια σύντομη φόρμα αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη. Η φόρμα αξιολόγησης θα σταλεί στα e-mail σας λίγες ημέρες μετά που θα ολοκληρώσετε το το σεμινάριο.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σχετική σελίδα της Google, στη σελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Saferinternet4kids), και στη σελίδα με τις πιο συχνές ερωτήσεις.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο