Διαδραστικά φύλλα εργασίας με το Thinkio

Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσω το Thinkio. Μια δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα που βοηθά τους/τις εκπαιδευτικούς να μοιράζονται, να προβάλλουν και να επισημαίνουν διαδραστικά φύλλα εργασίας για διαδικτυακά μαθήματα. Το περιβάλλον πολύ απλό, και με λίγα μόλις κλικ, φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και κάντε μια εγγραφή, πατώντας Sign Up. Μετά την εγγραφή σας μπορείτε να αρχίσετε να ανεβάζετε το περιεχόμενό σας. Πατήστε απλά +Add Worksheet

Μέχρι στιγμής υποστηρίζονται αρχεία .pdf, .png, .jpg και .tiff. Αφού επιλέξετε τι θα ανεβάσετε, περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα και έχετε το φύλλο εργασίας έτοιμο για διαμοιρασμό:

Πατήστε το Share (διαμοιρασμός) και θα λάβετε ένα μοναδικό σύνδεσμο τον οποίο μπορείτε να κοινοποιήσετε στους/στις μαθητές/τριες:

Ας δούμε τώρα τι θα δούνε στην οθόνη τους οι μαθητές και οι μαθήτριες. Αφού ανοίξουν το σύνδεσμο που τους κοινοποιήσαμε σε κάποιο browser (Firefox, Chrome, κλπ..), θα έχουν το φύλλο εργασίας και μια εργαλειοθήκη που τους επιτρέπει να γράψουν ή να σχεδιάσουν επάνω σε αυτό. Στην επάνω δεξιά γωνία οι μαθητές/τριες γράφουν το όνομά τους ώστε ο/η εκπαιδευτικός να γνωρίζει ποιος ή ποια συμμετέχει. Για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποίησα ένα φύλλο εργασίας από το βιβλίο Τhink Teen, για τα Αγγλικά της Α΄ Γυμνασίου. Φυσικά μπορείτε να ανεβάσετε δικά σας φύλλα ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους του μαθήματός σας:

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, έχουμε δραστηριότητες συμπλήρωσης κενού, οπότε με το εργαλείο του κειμένου μπορούμε να κάνουμε κλικ στα κενά και να γράψουμε σε αυτά! Δείτε πως θα φαίνεται:

Οι μαθητές/τριες μπορούν σε οποιοδήποτε σημείο να αποθηκεύσουν την πρόοδό τους, κάνοντας απλώς κλικ στο κουμπί της αποθήκευσης. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν τους συνδέσμους του φύλλου εργασίας τους κάνοντας κλικ στο κουμπί με το σύνδεσμο – email. Θα λάβουν τον σύνδεσμο στα εισερχόμενα τους και μπορούν να δουν ή να συνεχίσουν την εργασία τους ανά πάσα στιγμή.

Εάν οι μαθητές θέλουν ένα αντίγραφο ενός φύλλου εργασίας, μπορούν να το κατεβάσουν χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εκτύπωσης του προγράμματος περιήγησής τους.

Μόλις ένας μαθητής αποθηκεύσει την εργασία του, αυτή είναι αυτόματα διαθέσιμη στον/στην εκπαιδευτικό για προβολή και επισήμανση, απλά παρακολουθώντας την ενότητα Υποβολές μαθητή (Student Submissions).

Στη συνέχεια, αφού πατήσουμε το κουμπί της προβολής (View), μεταβαίνουμε στις υποβολές όπου βλέπουμε το όνομα του μαθητή, πότε το υπέβαλε, και με το View/Mark μπορούμε να αρχίσουμε να το διορθώνουμε, προσθέτοντας επισημάνσεις…

Οι μαθητές θα μπορούν επίσης να δουν όλες τις παρατηρήσεις – διορθώσεις που έγιναν από τον/την εκπαιδευτικό. Για το δικό μας παράδειγμα θα έχει την μορφή που ακολουθεί:

Ένας σύνδεσμος στο Thinkio θα παραμείνει ενεργός για όσο διάστημα διατηρείτε το φύλλο εργασίας στη βιβλιοθήκη σας. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές μπορούν εύκολα να εργαστούν στα φύλλα εργασίας για όσο εσείς θέλετε και μέχρι να τα διαγράψετε από τη βιβλιοθήκη σας.

Πραγματικά μια πολύ εύχρηστη και χρήσιμη εφαρμογή!

Το βιντεάκι που ακολουθεί περιγράφει οπτικοποιημένα όλα τα παραπάνω:

Δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο