Dotstorming Version 2

Η παρουσίαση του Dotstorming ήταν ένα από τα πρώτα άρθρα του ιστοτόπου μου. Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία δημιουργούμε τοίχους τύπου Padlet, με δυνατότητες ψηφοφορίας, πολύ χρήσιμη για καταιγισμό και συλλογή ιδεών. 5 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση και κατόπιν μιας ενημέρωσης που έλαβα από τους δημιουργούς, επανέρχομαι για να σας παρουσιάσω τη 2η έκδοση. Dotstorming Version 2 λοιπόν. Ας δούμε μαζί τι νέο υπάρχει…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο, και επιλέξτε Try it for free για να κάνετε μια εγγραφή με ένα έγκυρο email.

Αν χρησιμοποιούσατε την προηγούμενη έκδοση, απλά συνδεθείτε με τους κωδικούς που ήδη διαθέτετε. Το περιβάλλον έχει σχεδιαστεί από το μηδέν και σίγουρα είναι πιο ελκυστικό και σύγχρονο από το προηγούμενο… Επιπλέον δίνει 3 διαφορετικές επιλογές για συνεργασία…

  1. Πίνακα ψηφοφοριών – δημοσκοπήσεων (Voting Board)
  2. Τοίχο τύπου padlet (Wall)
  3. Συνεργατική σχεδίαση – κολάζ (Collage)


1. Πίνακας ψηφοφοριών – δημοσκοπήσεων (Voting Board)

Κατά την προσωπική μου άποψη είναι η κατηγορία που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πατήστε Δημιουργία Voting Board… Δώστε ένα όνομα και μια περιγραφή για τον πίνακά σας, ορίστε πόσες ψήφους μπορούν να καταχωρήσουν οι συμμετέχοντες και πως θα τον διαμοιράσετε. Φυσικά όλα αυτά μπορείτε να τα αλλάξετε όποτε θέλετε…

Ο πίνακας θα έχει την παρακάτω μορφή:

Μπορείτε να προσθέσετε τη δική σας ιδέα με κάρτες με κείμενο ή/και εικόνα…

…να συμμετέχετε σε πραγματικό χρόνο στο live chat στα δεξιά και να ψηφίσετε κάποια ή κάποιες από τις ιδέες που ήδη υπάρχουν στον πίνακα. Ο αριθμός των ψήφων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες καθορίζεται από το διαχειριστή και φυσικά μπορεί να αλλάξει όποτε το επιθυμεί. Το περιβάλλον είναι πολύ εύχρηστο και όταν αρχίζει να εμπλουτίζεται με ιδέες, αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, και εκεί είναι που η εφαρμογή ξεδιπλώνει τις δυνατότητές της. Μόλις κοινοποιήσετε τον πίνακα, όποιος διαθέτει τον σύνδεσμο, δίνει ένα όνομα…

…και πατώντας στο join μπορεί να προσθέσει τη δική του ιδέα, να σχολιάσει μία ή περισσότερες αναρτήσεις των υπολοίπων και να ψηφίσει αυτές που τον εκφράζουν…  Μετά την προσθήκη μερικών καρτών ο πίνακας θα μοιάζει όπως η παρακάτω εικόνα. Βλέπετε τη λίστα με τις αναρτήσεις, σε κάθε κάρτα τις ψήφους που έχει λάβει και αν υπάρχουν σχόλια σε αυτές. Στα δεξιά, οι διαθέσιμες ψήφοι του χρήστη (votes available), το chat και η λίστα συμμετεχόντων:


2. Τοίχος τύπου padlet (Wall)

Επιλέγοντας αυτή την κατηγορία δημιουργείτε έναν συνεργατικό πίνακα (τοίχο) στον οποίο μπορείτε να προσθέσετε περιεχόμενο. Πατήστε New Wall, και ξεκινήστε ρυθμίζοντας την ιδιωτικότητα, και πως θα επεμβαίνουν οι συμμετέχοντες σε αυτόν…

Κείμενο, εικόνες, βίντεο από το Youtube, αλλά και οποιοσδήποτε κώδικας ενσωμάτωσης αντικειμένων στις κάρτες, παρέχουν όσα θέλετε για τη δημιουργία ενός συνεργατικού πίνακα, σε ένα πολύ λιτό περιβάλλον χωρίς αμέτρητες ρυθμίσεις.

Αφού προσθέσετε καρτέλα, μπορείτε με κλικ στην άνω δεξιά γωνία (θα δείτε 3 τελίτσες), να επέμβετε σε αυτήν σύμφωνα με την παρακάτω εικόνα:

Όπως και στην περίπτωση του πίνακα ψηφοφορίας, έτσι και εδώ διαμοιράζετε τον τοίχο μέσω συνδέσμου, και απλά κάνουν Join οι συμμετέχοντες, δίνοντας το όνομά τους, χωρίς καμία εγγραφή.


3.Συνεργατική σχεδίαση – κολάζ (Collage)

Η συνεργατική σχεδίαση είναι ένα καινούργιο χαρακτηριστικό της έκδοσης 2 του Dotstorming. Κι εδώ τα πράγματα είναι απλά. Επιλέγετε New Collage, ρυθμίζετε το μέγεθος του καμβά και επιλέγετε αν όλοι οι συμμετέχοντες θα σχεδιάζουν στον ίδιο καμβά ταυτόχρονα, ή ο καθένας στη δική του ξεχωριστή περιοχή (πολύ ωραία αυτή η προσθήκη!)

Ο καμβάς απλός, με μια εργαλειοθήκη στα δεξιά, με βασικά σχήματα, πινέλα, παλέτες χρωμάτων, προσθήκη κειμένου και εισαγωγή εικόνων έχει όλα τα βασικά εργαλεία για τη δημιουργία απλών σχεδίων:

Κλείνοντας, να σημειώσω ότι και οι 3 επιλογές παρέχουν δυνατότητα ενσωμάτωσης, οπότε μπορείτε να τα προσθέσετε στον ιστότοτο ή το blog σας.

Το βασικό μειονέκτημα της εφαρμογής είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μόνο έναν πίνακα στη δωρεάν έκδοση. Άρα θα πρέπει να επιλέξετε από ποια κατηγορία θα είναι αυτός. Προσωπική μου άποψη, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας ψηφοφοριών. Έχει τα περισσότερα χαρακτηριστικά, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην τάξη για καταιγισμό ιδεών ή και για την ανάπτυξη επιχειρηματολογίας των μαθητών/τριών σε μια θεματική ενότητα. Φυσικά ολοκληρώνοντας αυτό το μάθημα, διαγράφετε τον πίνακα και δημιουργείτε έναν νέο για κάποια άλλη ενότητα ή μάθημα.

Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο