Εννοιολογική Χαρτογράφηση με το Bubbl.us

Το Bubble.us είναι μία ακόμη δωρεάν πλατφόρμα για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών. Το όνομά της, από το Bubbles (φυσσαλίδες), στις οποίες παραπέμπουν οι επιμέρους κόμβοι κατά τη δημιουργία των εννοιολογικών χαρτών. Η εφαρμογή είναι πολύ εύχρηστη και δε θα προβληματίσει ακόμη και τον αρχάριο χρήστη. Ας τη γνωρίσουμε..

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και κάντε μια εγγραφή (Register), μέσω email, Google ή Facebook. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε πριν το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε απευθείας (χωρίς εγγραφή) να πατήσετε το κουμπί Start Now:

Ξεκινώντας, μεταβαίνετε στο χώρο δημιουργίας του πρώτου σας χάρτη. Όπως βλέπετε στην εικόνα που ακολουθεί, υπάρχει το πρώτο Bubble (κόμβος) στο κέντρο της οθόνης, με το μήνυμα “ξεκινήστε εδώ” (Start Here). Ο χάρτης σας θα είναι ένα σύνολο από τέτοιους κόμβους  του οποίους μπορείτε να αναδιατάξετε στο χώρο και να δημιουργήσετε σχέσεις (συνδέσεις μεταξύ τους). Όπως μπορείτε να δείτε ο κόμβος μπορεί να αποτελείται από κείμενο, να περιέχει συνδέσμους, αρχεία τα οποία μεταφορτώνονται και φυσικά ένα μεγάλο πλήθος από διαφορετικά στυλ για να δώσετε τη μορφή που επιθυμείτε:

Κάνοντας κλικ σε κάθε κόμβο εμφανίζεται κάτω και δεξιά ένα (+) με το οποίο προσθέτετε νέο κόμβο (bubble). Αυτόματα θα δείτε να εμφανίζεται ένα επιπλέον εργαλείο (το βελάκι) με το οποίο μπορείτε να καθορίσετε τη σχέση – σύνδεση των δύο κόμβων (Connecting Line):

Στην εργαλειοθήκη στο επάνω μέρος της εφαρμογής, έχετε όλα όσα χρειάζεστε για το διαμοιρασμό και την αποθήκευση των χαρτών σας. Μπορείτε να κατεβάσετε το χάρτη ως εικόνα στον υπολογιστή σας (υποστηρίζονται οι τύποι .jpg, .png, αλλά και .html):

Για το διαμοιρασμό υπάρχουν οι δυνατότητες λήψης μοναδικού συνδέσμου (link), διαμοιρασμού μέσω κοινωνικών δικτύων, αλλά και ενσωμάτωσης σε ιστότοπο.

Βασικό μειονέκτημα της δωρεάν έκδοσης, είναι ότι δεν επιτρέπει τη δημιουργία συνεργατικού χάρτη σε πραγματικό χρόνο. Επίσης θα πρέπει να περιοριστείτε στους 3 εννοιολογικούς χάρτες. Στον πίνακα ελέγχου μπορείτε να δείτε πληροφορίες για αυτούς…

…και να προχωρήσετε στην περαιτέρω επεξεργασία – διαχείρισή τους. Ενδεικτικά μπορείτε να μετονομάσετε, νσ δημιουργήσετε αντίγραφο, να διαμοιραστείτε και να διαγράψετε τους χάρτες σας.

Αν δοκιμάσετε, και “παίξετε” λίγο με τα χρώματα και τη διάταξη, μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε πανέμορφους εννοιολογικούς χάρτες!

Το Κέντρο βοήθειας της πλατφόρμας, έχει όλες τις λεπτομέρειες με οδηγίες βήμα-βήμα και αρκετά βιντεάκια, για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Επίσης, σειρά με βίντεο για την εφαρμογή θα βρείτε στο επίσημο κανάλι του Bubble.us στο Youtube:

Γενικά πρόκειται για μια πολύ εύχρηστη εφαρμογή. Αν ξέρετε τι θέλετε να δημιουργήσετε τότε αυτό θα το καταφέρετε πολύ γρήγορα, με μερικά κλικ. Στον ιστότοπο μου σας έχω παρουσιάσει κι άλλες πλατφόρμες για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών, και μπορείτε να ρίξετε μια ματιά, ώστε να επιλέξετε αυτήν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Δοκιμάστε το!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο