ΛογισμικόΨηφιακή Εκπαίδευση

Επαυξημένη Πραγματικότητα με το ARTutor 3

Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί και δοκιμάσει διάφορες εφαρμογές εικονικής περιήγησης και επαυξημένης πραγματικότητας. Τα πρώτα βήματα τα έκανα με τη δημοφιλή (το 2016) πλατφόρμα Aurasma, η οποία εξαγοράστηκε το 2017, μετονομάστηκε σε HP Reveal, και πρόσφατα έμαθα πως και αυτή πρόκειται να τερματίσει τη λειτουργία της. Λίγες ημέρες πριν, παρακολούθησα ένα webinar από το etwinning και το Ερευνητικό Εργαστήριο AETMA, για το ARTutor. Είχα ακουστά την εφαρμογή, αλλά δεν την είχα δοκιμάσει. Έτσι με την ευκαιρία του webinar, γνώρισα μια απίστευτα εύχρηστη εφαρμογή, με περιβάλλον στα Ελληνικά, ιδανική για όποιον/όποια θέλει να κάνει τα πρώτα βήματα στην επαυξημένη πραγματικότητα, και ειδικότερα για εμάς τους/τις εκπαιδευτικούς. Θεώρησα λοιπόν απαραίτητο να σας το παρουσιάσω.

Σχετικά με το ARTutor

Το ARTutor (Augmented Reality Tutor)  είναι μια Πλατφόρμα Επαυξημένης Πραγματικότητας για την Εκπαίδευση (αλλά και τον ευρύτερο χώρο της επιμόρφωσης) που αναπτύσσεται με ίδιους πόρους από το 2016, στο Ερευνητικό Εργαστήριο ΑΕΤΜΑ,  του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Διατίθεται δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές ανά τον κόσμο με σκοπό να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν εκπαιδευτικό υλικό και να βελτιώσουν τις  μαθησιακές εμπειρίες τους. Είναι η μοναδική πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας που έχει σχεδιαστεί για την εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, δεν απαιτείται καμία γνώση προγραμματισμού ώστε να μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτου βαθμίδας και ειδικότητας, αλλά και από τους μαθητές. Επίσης δεν απαιτείται κανένας ειδικός εξοπλισμός υψηλού κόστους (πχ, ειδικά γυαλιά, συσκευές) για να αξιοποιηθεί το παραγόμενο αποτέλεσμα. Αρκεί οποιαδήποτε κινητή συσκευή (smartphone ή tablet) πολύ χαμηλού κόστους διασφαλίζοντας έτσι την εύκολη εφαρμογή και χρήση του τόσο εντός όσο και εκτός του Σχολικού Περιβάλλοντος.

Το ARTutor έχει επικεντρωθεί στην προσθήκη ψηφιακού περιεχομένου στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά βιβλία και σε άλλα κείμενα (οποιοδήποτε κείμενο αρχικής μορφής pdf), με σκοπό να βοηθήσει και τελικά να βελτιώσει την μαθησιακή εμπειρία συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού. Η προσθήκη επαυξήσεων (augmentations), πραγματοποιείται από το ARTutor χωρίς να επιφέρεται καμία αλλοίωση στην αρχική μορφή, ψηφιακή ή εκτυπωμένη, του βιβλίου κειμένου (π.χ. απαίτηση ύπαρξης QRcodes).  Κατά συνέπεια δεν απαιτείται ειδική  επανέκδοση του υλικού που έχει ήδη παραχθεί-εκτυπωθεί. Επιπλέον, είναι θεματικά ανεξάρτητο και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για  κάθε εκπαιδευτικό αντικείμενο, π.χ. από φυσική έως ιστορία, από λογοτεχνικά κείμενα μέχρι εξειδικευμένα τεχνικά εγχειρίδια χρήσης.

Οδηγίες Χρήσης

To ARTutor (η τρέχουσα έκδοση είναι η 3η, και ήδη ετοιμάζεται η 4η) αποτελείται από:

  • ένα διαδικτυακό περιβάλλον συγγραφής υλικού (authorware) και
  • μια εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app) και είναι ήδη διαθέσιμη στο Google Play (Android) και το App Store (iOS).

Οι συσκευές με Android πρέπει να είναι συμβατές με το ARCore της Google (δείτε τη λίστα συμβατών συσκευών: https://developers.google.com/ar/devices )

Για να δημιουργηθούν επαυξημένα βιβλία απαιτείται εγγραφή και σύνδεση σε προσωπικό λογαριασμό. Αφού δημιουργηθεί λογαριασμός και ο χρήστης συνδεθεί στον ιστότοπο, μπορεί να επιλέξει:

είτε τον σύνδεσμο: Δημιουργία

είτε τον σύνδεσμο: Τα Βιβλία Μου -> Νέο Βιβλίο

…και να δημιουργήσει μέσω του εργαλείου συγγραφής ένα νέο βιβλίο επαυξήσεων.

Κατά τη δημιουργία ενός νέου βιβλίου, εμφανίζεται μια φόρμα όπου εισάγονται οι πληροφορίες του βιβλίου (τίτλος, περιγραφή, κατηγορία βιβλίου, γλώσσα) και επιλέγονται προς ανέβασμα το ίδιο το βιβλίο και ένα εξώφυλλο. Το βιβλίο πρέπει να έχει μορφή pdf και μέγεθος μικρότερο από 20 MB. Αυτό το αρχείο θα χρησιμοποιηθεί ως η πηγή με βάση την οποία το ARTutor θα παρέχει τις επιθυμητές επαυξήσεις. Τα είδη της επαύξησης που υποστηρίζονται είναι:

  • Εικόνες (png, jpg, jpeg)
  • Αρχεία ήχου (mp3)
  • Video (mp4)
  • 3D Models (glb)

Αφού ανέβει το βιβλίο, στο κάτω μέρος της σελίδας ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει νέες επαυξήσεις επιλέγοντας το κουμπί Προσθήκη Επαύξησης.

Δίνετε έναν τίτλο, και στη συνέχεια, ανοίγοντας το βιβλίο (pdf) που ανεβάσατε στο προηγούμενο βήμα, επιλέγετε την περιοχή στην οποία θέλετε να εμφανίζεται η επαύξηση. Ιδανικά, θα πρέπει να επιλέξετε ως περιοχή επαύξησης μια εικόνα του βιβλίου. Αφού επιλέξετε τον τύπο αρχείου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για την επαύξηση, πραγματοποιείται η αντιστοιχία με την περιοχή επαύξησης και αυτό ήταν όλο. Η πρώτη σας επαύξηση είναι γεγονός.

 

Για να δείτε τώρα τα παραπάνω να “ζωντανεύουν”, θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή του ARTutor στην κινητή συσκευή σας. Κατά το άνοιγμα της εφαρμογής, ο χρήστης θα μεταβεί στην αρχική οθόνη της εφαρμογής

Από εδώ ο χρήστης έχει δύο επιλογές:

1) Να βρει ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε και φιλοξενείται στον διακομιστή ARTutor μέσα από κατάλληλα μενού.

2) Να σαρώσει τον QRCode ενός βιβλίου και να ενεργοποιηθεί άμεσα η κάμερα για σάρωση των περιοχών επαυξήσεων

Ενδεικτικά τα βήματα στην εικόνα που ακολουθεί:

Αφού αναζητήσουμε και εντοπίσουμε το βιβλίο, ανοίγει η κάμερα, και αν ξεφυλλίσουμε είτε το έντυπο είτε το ηλεκτρονικό βιβλίο, και “σημαδέψουμε” στο σημείο που προσθέσαμε την επαύξηση, θα τη δούμε να “ξεπηδά” μπροστά μας. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε πως σημαδεύοντας μια εικόνα του βιβλίου, ξεκινά αυτόματα η αναπαραγωγή ενός βίντεο μικρής διάρκειας:

 

Φυσικά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε όσες αλλαγές θέλετε στα βιβλία σας. Να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε επαυξήσεις, να δημιουργήσετε νέα βιβλία, να τα τροποποιήσετε ή ακόμη και να τα διαγράψετε.


Πραγματικά μια πολύ εύχρηστη πλατφόρμα. Τόσο το διαδικτυακό κομμάτι της δημιουργίας του υλικού, όσο και της εφαρμογής για τις κινητές συσκευές. Αξίζει πραγματικά να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε κάτι δικό σας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Στον επίσημο ιστότοπο του ARTutor του Ερευνητικού Εργαστηρίου ΑΕΤΜΑ, υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες με όλα τα παραπάνω βήματα, και βίντεο, τόσο για τη διαδικτυακή πλατφόρμα, όσο και για την εφαρμογή για τις κινητές συσκευές:

Δοκιμάστε το!


Περισσότερα άρθρα για την Επαυξημένη Πραγματικότητα, στη σχετική ετικέτα άρθρων του ιστοτόπου μου.

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο